Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Cluj a deschis ofertele licitaţiei pentru execuţia lucrărilor de amenajare exterioară a stadionului. Cea mai mică ofertă a fost depusă de o firmă care se ocupă de comercializarea carburanţilor, SC Pan Petrol, o societate deţinută SC Ben&Ben, firmă aflată în faliment de circa patru ani. SC Ben&Ben aparţine omului de afaceri Ioan Bene, unul dintre foştii acţionari ai “U” Cluj şi una dintre persoanele care gravitează în cercul de interese ale lui Ioan Rus, fost lider PSD.

Săptămâna trecută, CJ Cluj a anunţat că s-au deschis ofertele pentru lucrările de amenajări exterioare a arenei sportive din centrul Clujului.
“Au depus oferte societăţile SC Pan Petrol Com SRL, CON-A SRL, SC Construct Petrom SRL, ACI SA, Construcţii I Montaj SA. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut. „În acest moment am verificat documentele de calificare, urmând ca în perioada prevăzută de legislaţia în vigoare să procedăm la analiza ofertelor. Am luat act de valoarea ofertelor depuse, trebuie să vedem în ce măsură acestea respectă şi termenele de execuţie sau alte criterii care sunt prevăzute în caietele de sarcini. Legea ne oferă o perioadă de 20 de zile pentru analizarea ofertelor”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, care este şi preşedintele Comisiei de evaluare.
Conform declaraţiilor lui Bica, în hotărârea alegerii societăţii care să execute aceste lucrări, cel mai greu va cântări criteriul preţului cel mai mic. Astfel, se pare că societatea Pan Petrol va câştiga această licitaţie întrucât suma percepută de această firmă este cel mai mic, de circa 2,7 milioane de lei.
Această societate este deţinută de o altă firmă, SC Ben&Ben, care este patronată de Mirela, Ioan şi Daniel Bene, Dan Claudiu Vasile şi Liliana Marchiş. Declinul Ben&Ben a început din 2004 şi a coincis cu ieşirea PSD-ului de la guvernare. În Cluj, Ioan Bene mai deţine baza sportivă “Unirea”, precum şi alte câteva societăţi comerciale.
De asemenea, prin intermediul SC Pan Petrol, firma lui Bene a fost şi unul dintre furnizorii de materiale pentru pentru cei de la Bechtel şi a derulat o serie de lucrări pentru centura ocolitoare a Clujului. Pan Petrol a furnizat către Bechtel carburanţi pentru maşini, dar neachitaţi din iunie 2009. La rândul său, Pan Petrol era datoare către firma Sebastian cu 1,21 milioane lei, iar societatea a preluat creanţele şi  a depus cererea de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva Bechtel la Tribunalul Comercial Cluj.

Pan Pretrol – furnizor Bechtel

De asemenea, firma Pan Petrol a fost legată de mai multe conflicte în judeţul Cluj. În 2009, administraţia din Mihai Viteazu acuza firma că a săpat gropi imense pe teritoriul comunei pentru a exploata balastul, lucrări executate fără autorizaţie. Conform Turda News, iniţial, activitatea a fost desfăşurată de societatea Ben&Ben SA care, după ce a intrat în procedura de faliment, a pasat “mingea” firmei Pan Petrol, reprezentată la vremea respectivă de Traian Corpodean, fostul director de la Ben&Ben. Deşi administraţia din Mihai Viteazu a sesizat toate instituţiile abilitate şi a depus plângere penală, sancţiunile aplicate firmei au fost “simbolice”. Consiliul Judeţean Cluj a constatat, în 22 aprilie 2009, că se execută lucrări de exploatare a balastului fără autorizaţiile necesare, dar sancţiunea aplicată fost de doar 1.000 de lei, cu termen de aplicare până în octombrie al aceluiaşi an, adică la finalizarea unui set de lucrări la Autostrada Transilvania. Direcţia Apelor Mureş a identificat trei amplasamente aflate în zona de protecţie hidrologică, iar în zonă au început să se depoziteze deşeuri ce ar putea afecta pânza freatică, care a scăzut cu 2-3 metri. Pe anul 2009, cifra de afaceri a Pan Petrol a fost de peste 91 de milioane de lei. Cu toate acestea, conform listelor şedinţelor de judecată ale Judecătoriei Huedin, la începutul lunii aprilie, SC Minet SA a înaintat instanţei o cere de încuviinţare a executării silite în care este vizată SC Pan Petrol care are în acest proces calitatea de debitor, iar instanţa a admis cererea făcută. Reporterii “Gazeta de Cluj” au încercat să obţină din partea lui Ioan Bene un punct de vedere privitor la modul în care, dacă SC Pan Petrol va câştiga licitaţia, îşi va putea onora contractul, însă patronul SC Ben&Ben nu a răspuns apelurilor telefonice.

Directori condamnaţi pentru fraudă

Una dintre firmele lui Ioan Bene, SC Ben&Ben Serv, a fost implicată într-un scandal de fraudare a unor fonduri europene în valoare de 3,38 de milioane de euro. În urma procesului care a urmat investigaţiilor DNA, Ovidiu Marius Rusu şi Laura Spătaru, reprezentanţii Ben&Ben Serv, au fost condamnaţi, alături de fostul primar al comunei Ciuruleasa, şi reprezentantul unei firme de consultanţă, pentru tentativă de fraudă a fondurilor europene. Dacă fostul primar al comunei a primit închisoare cu executare, reprezentanţii SC Ben&Ben Serv au primit pedepse cu suspendare. Cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată în august 2007 de procurorii DNA Alba Iulia pentru infracţiuni de corupţie. Dosarul are legătură cu un proiect de investiţii din fonduri SAPARD, în valoare de 3,38 de milioane de lei, privind modernizarea unui drum de pe teritoriul comunei. SC Ben&Ben Serv a realizat lucrările de modernizare. Pentru că proiectul a fost suspectat de corupţie, fosta Agenţie SAPARD a refuzat să mai efectueze plăţile, deşi drumul a fost modernizat pe cheltuiala firmei lui Bene. Astfel că, SC Ben&Ben Serv a dat în judecată Consiliul local şi Primăria Ciuruleasa şi a obţinut o sentinţă definitivă prin care administraţia locală a comunei a fost obligată să plătească 2,8 milioane de lei.

Bene vs AVAS

De asemenea, Ioan Bene se judecă cu Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) pentru circa 5.000 de lei. AVAS a dat în judecată firma Ben&Ben, care aparţine lui Ioan Bene, pentru că societatea clujeană nu a respectat o clauză din contractul de vânzare-cumpărare. În 2003, Ioan Bene a cumpărat de la AVAS peste 90% din acţiunile Trustului de Constructii şi Montaj, prin intermediul firmei Lomar Impex. La data privatizării, SC TCM SA avea un capital social de 2.692.400 de mii de lei împărţit în peste 100.000 de acţiuni. La un calcul sumar, în 2003, o acţiune a SC TCM valora 25.000 de lei vechi. Cu toate acestea, AVAS a vândut trustul clujean cu de cinci ori mai puţin, adică cu 5.000 de lei vechi/acţiune, plătind 13.000 de euro. Conform contractului de vânzare-cumpărare încheiat între AVAS şi SC Lomar Impex, firma lui Ioan Bene se obliga printr-o clauză ca în cazul unei modificări juridice de genul schimbării sediului social, a denumirii, diviziunii sau dizolvării firmei, cumpărătorul era obligat să anunţe AVAS-ul într-un termen de maxim 30 de zile. În caz contrar, cumpărătorul trebuie să plătească o penalizare de 10% din preţul de cumpărare.

Valoarea ofertelor depuse pentru execuţia amenajărilor exterioare la stadion:
-SC Pan Petrol Com SRL        2.710.760,56 lei
-CON-A SRL            2.893.450 lei
-SC Contruct Petrom SRL     3.770.832,77 lei
-ACI SA                3.452.467,63 lei
-Construcţii I Montaj SA        2.995836,62 lei

SC Ben&Ben, societatea controlată de Ioan Bene, deţine şi fabrica clujeană de utilaje Unirea SA, pe care a cumpărat-o de la AVAS în 2004. În contractul de privatizare încheiat între AVAS şi SC Ben&Ben SA, este stipulat faptul că societatea cumpărătoare se obligă să facă investiţii de 1,950 milioane de euro şi să menţină numărul de salariaţi. Pentru realizarea privatizării, din partea AVAS a fost numit Gavril Rus, fratele lui Ioan Rus, la acea vreme ministru al Internelor şi lider al filialei PSD Cluj. Tot în acea perioadă, administratorul special al fabricii era Ştefan Dimitriu, de asemenea membru PSD. În urma licitaţiei, Unirea a fost cumpărată de SC Ben&Ben, iar directorul general Unirea era fostul consilier local Virgil Pop, tot membru PSD. SC Ben&Ben a cumpărat fabrica cu suma de 151.737 de euro, aproximativ preţul a trei apartamente cu două camere.

Răzvan Robu

2 COMENTARII

  1. cum dau ei lucrari la psd-isti!!! le e cam frica sa nu vina psd la putere si sa ii inhate? pai la pista de 2100 de metrii adjudeca lucrarea celor de pe locul 4????? bravo bai baietasi destepti, asa facem romania de rahat!! de aia ne taie UE fondurile, din cauza unor bulangii ca tise si bica!!

  2. stai relax, reporterul asta habar nu are ce este o licitatie, s-au deschis ofertetele, dar castigatorul este departe de a fi anuntat. Castigatorul licitatiei ete ofertantul care a oferit cel mai mic pret si a indeplinit toate cerintele caietului de sarcini. subliniez „toate cerintele”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.