Clujeanul incompatibil de la şefia Drumurilor

Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Dan Nica, fost ministru social-democrat al Comunicaţiilor, Alexandru Noapteş, fost director CFR Calatori, sunt doar cateva dintre persoanele in anturajul caruia se numara beneficiarilor fondurilor Companiei Naţionale de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din Romania(CNADNR). Clujeanul Mircea Pop a acordat in mai puţin de o luna de la şefia drumurilor contracte in valoare de 211 milioane de lei catre firmele apropriate social-democraţilor. Problema lui Mircea Pop este ca deşi susţine ca şi-a vandut firma DP Consult, acesta inca mai apare pe statul acţionarilor şi se afla intr-o situaţie de incompatibilitate, deoarece societatea noului director al drumurilor lucreaza in continuare cu compania de stat pe care o conduce. Gazeta de Cluj ii va face o plangere la Agenţia Naţionala de Integritate(ANI) pentru incompatibilitatea sa.

Societatea DP Consult a fost o lunga perioada de timp abonata banilor publici şi a lucrat in toate proiectele majore de infrastructura din Romania. Mircea Pop, cu sprijinul PSD, a reuşit sa primeasca contracte peste contracte de la CNADNR şi de la toate Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri(DRDP) din Romania, iar sprijinul actualului ministru de Interne, Ioan Rus, i-au ajutat afacerile acestuia sa prospere. Chiar daca Pop susţine ca a vandut societatea DP Consult, aceasta apare in continuare pe lista acţionarilor şi nu apare in Monitorul Oficial ca ar fi vandut acţiunile. Pop lucreaza ca şi sub-contractant la Autostrada Timişoara-Arad pentru societatea Egis Romania, deşi la un moment dat era pe cealalta parte a baricadei cu aceasta societate. Chiar directorul DRDP Timiş, Ioan Ambruş(PNL), ne-a marturisit acest lucru, insa a declarat ca nu ştie a cui este societatea DP Consult. Culmea este ca firma este chiar a şefului sau, Mircea Pop, şeful CNADNR.
Noul şef al Companiei Naţionale de Autostrazi şi Drumuri Naţionale din Romania(CNADNR), social-democratul Mircea Pop, a inceput imparţirea banilor catre apropriaţii PSD. Mai precis, sutele de milioane au ajuns in conturile firmelor social-democrate prin intermediul unor proceduri care nu au constat in licitaţii, ci au fost atribuite printr-o negociere. Va prezentam in continuare care sunt relaţiile dintre firmele care au beneficiat de contracte şi baronii PSD. Precizam ca niciun contract semnat de CNADNR in perioada in care Mircea Pop a fost directorul instituţiei nu a beneficiat de procedura de licitaţie electronica, cea mai comuna şi transparenta procedura de achiziţie publica.

Contracte in stilul Oprişan

Societatea Luconsa BM a primit un contract de 920.000 de ron prin anunţul de atribuire 126747/20.07.2012. Contractul a fost atribuit prin negociere fara anunţ de participare, iar drept justificare, cei de la CNADNR au folosit urmatorul motiv: “justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare:Produse cotate si achizitionate la o bursa de marfuri.” Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scazut. Pentru acest contract nu s-a organizat o licitaţie electronic. Contractul a fost atribuit pe 29.06.2012. Oficialii CNADNR au primit 1 oferta şi aceeaşi oferta a fost declarata admisibila şi caştigatoare
Firma Luconsa BM are relaţii care se invart al Consiliului Judeţean Vrancea, condus de baronul local al PSD, Marian Oprişan. Societatea a prins mai multe contracte de asfaltari in municipal Bacau. Proprietarul societaţii este Constantin Bojian, care in 2005 era administrator special al societaţii Drumuri şi Poduri SA, societatea in subordinea Consiliului Judeţean Vrancea.  Bojian avea legatura şi cu o societatea care dorea sa privatizeze societatea pe care o conduce, respective Vega 93 SRL Galaţi. O coincidenţa semnalata inca de pe atunci de presa locala era ca avocatul lui Marian Oprişan, Alexandru Balan, era la vremea respectiva asociat in cadrul societaţii Vega ’93.
Societatea Vega’93 a primit şi ea un contract frumos de la Mircea Pop, şeful CNADNR. Mai precis, in 10 iunie Compania Naţionala a cumparat mixtura asfaltica in valoare de 427.200 lei. Societatea Vega ’93 a avut o cifra de afaceri fulminanta de 361 de milioane, iar profitul s-a ridicat la 28 de milioane. Societatea este deţinuta de catre Ionuţ Istrate, Anca Lefter, Maricel Pacurariu, Tincuţa Sirbu, Viorel Raşcanu. Firma Vega ’93 este considerata firma apropriata primariei din Galaţi.

Dan Nica a primit casa de la ei

Fostul ministru al Comunicaţiilor, Dan Nica(PSD), a fost acuzat de presa locala ca ar fi primit chiar şi o vila  cadou de la patronii Vega 93. Locuinţa ar fi situata pe faleza superioara a Dunarii şi ar fi evaluata la peste 300.000 de euro. Societatea a avut parte şi de lucrari la drumurile din Iaşi, despre care colegii de la Buna Ziua Iaşi au relatat ca au fost efectuate de mantuiala. "Edilul-şef s-a aratat nemulţumit de ritmul lucrarilor executate de SC Vega' 93 Galaţi şi pentru faptul ca sunt multe tronsoane din trotuarele abordate care ar fi trebuit, pana la aceasta ora, sa fie circulabile pentru pietoni. Primarul Nichita a cerut sa fie suplimentata forţa de munca in zona, in termen urgent", a  transmis pentru BZI Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitaţii.
Societatea Vega ’93 este un cunoscut sponsor al PSD şi ar fi primit cadou şi anumite lucrari inainte de campania electoral ca in cazul in care se schimba administraţia sa aiba asigurate contracte. Valoarea contractului s-a ridicat la 300.000 de euro, preţul platit de autoritaţile locale din Galaţi pentru a schimba bordurile pe o strada din municipiu. Aceeaşi societate a caştigat licitaţia pentru asfaltarea unor strazi din Valea Oraşului şi Traian Nord, bani care urmeaza sa fie decontaţi din creditul de 14,5 milioane de euro.

Tariceanu: Vega, abonanta banilor publici

Pe vremea cand PSD şi PNL nu erau pe aceeaşi mana, primul ministru de la acea vreme, Calin Popescu Tariceanu prin intermediul şefului Autoritaţii de Control a Guvernului, Cristian David vorbea despre societatea Vega 93 ca era “firma cu abonament” la contractile cu statul incredinţate fara licitaţie. David a descoperit in urma unui control ca societatea a obţinut prin intermediul procedurii de incredinţare direct de la Direcţia Regionala de Drumuri şi Poduri Constanţa, aflata in subordinea Companiei Naţionale de Autostrazi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), lucrari de 13,78 milioane de euro. Aceştia au primit trei contracte de refacere şi consolidare a unor podeţe, diguri şi a sistemului rutier de pe drumurile naţionale din regiunea subordonata DRDP Constanţa.  “Majoritatea acestor contracte, pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii sau servicii de deszapezire, au fost acordate firmelor Euroconstruct şi Vega 93 Galaţi, care au beneficiat de astfel de contracte insumand peste 20 milioane euro”, declara la acea vreme David.

Noapte-ş intra pe fir

Compania Oscar Downstream SRL a primit un contract de 915.750 lei prin intermediul anunţului de atribuire numarul 126668/19.07.2012.  Pentru acest contract s-a procedat in acelaşi mod, respectiv negociere fara anunţ de participare cu aceeaşi motivare: “Justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare:Produse cotate si achizitionate la o bursa de marfuri.” Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scazut, iar din 1 oferta primita, aceasta a fost şi singura admisa.
Oscar Downstream este o societate care ar fi susţinuta de catre fostul director al CFR Calatori, Alexandru Noapteş, trimis in judecata de catre Direcţia Naţionala de Construcţie(DNA) pentru o frauda de 700.000 de euro. Fondata in 2007 in Magurele, judeţul Ilfov, Oscar Downstream ar fi pornit dintr-o firma de apartament şi ar fi urcat glorios pana la cea mai mare companie petroliera indepenta, dar care a beneficiat de un sprijin important.
20 de milioane de euro de la CFR

Omul de afaceri Alin Nicolae este unul dintre baieţii deştepţi care face afaceri in special cu CFR. Un alt contract pe care societatea l-a primit de la CFR este de 20 de milioane de euro fara licitaţie de la Oscar Downstream. Compania de stat a achiziţionat fara licitaţie chiar in momentele grele prin care trece, biletele fiind majorate in aceeaşi perioada cu 18 procente. Suntem curioşi daca contribuabilii trebuie sa plateasca pentru imbogaţirea imorala a baieţilor deştepţi din orice domeniu.

Metchim a puşcat doua

 Un alt contract a fost acordat societaţii Metchim SA in valoare de 212.865 ron prin intermediul anunţului de atribuire numarul 136065/24.07.2012. Obiectul contractului il reprezinta “SERVICII DE REPARARE SI DE INTRETINERE A AUTOTURISMELOR DIN DOTAREA DRDP IASI  ZONA DE VEST.” Tipul procedurii a fost licitaţie deschisa, criteriul fiind preţul cel mai scazut. Nu s-a organizat o licitaţie electronica, iar data atribuirii contractului este de 09.07.2012.
Aceeaşi societatea Metchim a mai caştigat un contract de 280.693 , iar contractul a fost acordat prin intermediul anunţului de atribuire 136067/19.07.2012. Obiectul contractului il reprezinta “SERVICII DE REPARARE SI DE INTRETINERE A AUTOTURISMELOR DIN DOTAREA DRDP IASI  ZONA DENORD.” Procedura a fost o licitaţie deschisa, care a avut criteriul preţul cel mai scazut, insa nu s-a mai organizat o licitaţie electronica. CNADNR a primit trei oferte, iar doua au fost declarate admise.

Ruşii Lukoil, interesaţi de realitate

Un contract mai “gras” a fost acordat societaţii Lukoil Romania, respective unul in valoare de 1.188.000 lei. Anunţul de atribuire are numarul 126729/20.07.2012. Mai precis, ce a cumparat CNADNR este ”Motorina Euro Diesel pe baza de B.V.C.A. pentru parcul de auto-utilaje al D.R.D.P. Iaşi.” Procedura este deja cunoscuta, respectiv negociere fara anunţ de participare, iar motivarea aceeaşi: ”Justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare: Produse cotate si achizitionate la o bursa de marfuri.” Criteriul a ramas şi el acelaşi, respectiv preţul cel mai scazut, iar licitaţia electronica a fost lipsa. De aceasta data insa, CNADNR a primit doua oferte, insa doar una a fost declarata admisibila, cea care a şi caştigat procedura de atribuire.
Ruşii de la Lukoil ar fi fost interesaţi la un moment dat sa intre in acţionariatul Realitatea TV pe vremea cand aceasta era condusa de Sorin Ovidiu Vantu. Bossul celei mai mari companii petroliere private ruseşti cumpara un pachet de acţiuni la televiziunea lui Vantu, aratau cei de la ziarul Naţional.

Pop are o “Sarcina” grea: 4milioane/km

Cel mai mare contract semnat de catre Mircea Pop a fost acordat consorţiului Asocierea Copisa Constructora Pirenaica SA – Chirulli Andrea Impresa Individuale – Coremi Inter SA, iar valoarea lucrarilor este de aproape 150 de milioane de lei, mai precis 149.705.920 RON. Obiectul contractului il reprezinta „Reabilitare DN 66 – Bumbesti Jiu – Petrosani, km 93+500 – km 126+000, Contract 5R3.” Nici pentru aceasta suma fabuloasa nu s-a organizat o licitaţie electronica, organizandu-se o licitaţie deschisa, iar criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scazut.
Culmea contractului este ca pentru reabilitarea unui tronson de drum CNADNR plateşte la un preţ maxim: 4 milioane de lei/km. Astfel, pentru o porţiune de drum de 32,5 km oficialii companiei naţionale platesc nu mai puţin de 150 de milioane de lei catre o societate controlata de catre omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcina. Acesta a devenit cunoscut in afara domeniului rutier cand a preluat lanţul de magazine PIC de la Cornel Panescu. Astfel, Sarcina le-a branduit cu SUCCES Nic şi a mers mai departe, avand in 2010 afaceri de 200 de milioane de lei.  Grupul PIC a inchis in perioada 2009-2010 reţeaua formata din cinci hipermarketuri (in Piteşti, Craiova, Braila, Oradea şi Calaraşi) ca urmare a intrarii in insolvenţa a firmei din cauza acumularii unor datorii evaluate la vremea respectiva la 80 de milioane de euro catre furnizori şi banci. La momentul preluarii, reprezentanţii Succes au spus ca au preluat toate spaţiile fostelor hipermarketuri PIC, insa iniţial vor deschide doar unitatea din Piteşti. Reamintim ca Succes NIC a deschis şi un magazin in Turda, judeţul Cluj şi era vorba la un moment dat ca va prelua lanţul de magazine Oncos.
Nicolae Sarcina deţine compania SUCCES NIC COM, fiind cel mai mare angajator din judeţul Gorj, informeaza Adevarul. Societatea lui are aproximativ 10.000 de salariaţi, mai mult decat companiile de stat din minerit şi energie. Este singura societate cu capital privat din judeţul Gorj care se afla in administrarea directa a Direcţiei de Mari Contribuabili din cadrul Ministerului de Finanţe. Compania are un lanţ de 124 de magazine in judeţele Gorj, Hunedoara, Constanţa şi Bucureşti, precum şi activitaţi in diferite domenii: panificaţie, transporturi, alimentaţie publica, construcţii, prestarii servicii, benzinarii.

Firma Rompetrol Downstream a primit un contract de 7,9 milioane de lei. Obiectul acestuia il reprezinta: “Furnizare benzina si motorina pe baza de card pentru carburanti auto necesari pentru autovehiculele din dotarea DRDP 1-7, CNADNR Central si CESTRIN.”

Investigaţi de Consiliul Concurenţei

Un alt contract este atribuit societaţii Vectra Service in valoare de 50,8 milioane de lei. Mai précis, scopul contractului este “Consolidare corp drum DN 7 km 239+500-246+230;246+300-246+500.” Tipul procedurii a fost licitaţie deschisa, criteriul fiind preţul cel mai scazut şi nu s-a organizat licitaţie electronic.
Firma Vectra Service a fost investigata de Consiliul Concurenţei alaturi de “nume grele” din domeniul asfaltului in ceea ce priveşte situaţia anumitor licitaţii. Comapaniile implicate şi la care s-au efectuat inspecţii sunt Alpine BAU Austria, LENA Engenharia E Construcoes Portugalia, Artera Blue, Shapir Structures 1991 LTD Israel, PA&CO Internaţional, Tel Drum, Euro Construct Trading 98, Euroconstruct, Topavedi Construcţii, Vectra Service, Argecom, Hidro Olt, Eurovia Construct Internaţional, General Trust Argeş, Delta Antrepriza De Construcţii şi Montaj 93, Tehnologica Radion, Dimar, Apolodor Comimpex, Colas Drumuri, Confort, Pas Trans Company, Gecor, Romstrade, Strabag Austria Sucursala Bucureşti Romania.
Societatea Via Cons Rutier a primit şi ea 1,1 milioane de lei de la Mircea Pop , de asemenea fara sa se organizeze o licitaţie electronic. Mai precis, tipul procedurii a fost “negociere fara anunţ de participare, justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunţ de participare: produse cotate şi achiziţionate la o bursa de marfuri.” Din doua oferte care au participat la licitaţie, doar o oferta a fost declarata admisibila, respective cea caştigatoare.

Suntem curioşi cate lucrari va mai acorda Mircea Pop şi cum va jongla cu incompatibilitatea in continuare…
Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.