Oficialii Departamentului de Justiţie din SUA au anunţat că 15 români au pledat vinovaţi în faţa acuzaţiilor de fraude cibernetice şi că vor fi judecaţi pentru daune de milioane de dolari. Patronul exchange-ului românesc de criptomonede Coinflux, Vlad Călin Nistor, a recunoscut în fața autorităților americane că a participat la o schemă de spălare de bani prin care a schimbat criptomonede bitcoin provenite din fraude pe internet în monedă fiat în valoare 1,8 milioane de dolari – a transmis recent Departamentul de Justiție al SUA.
Potrivit comunicatului de presă emis de autorităţile americane, românii făceau parte dintr-o reţea complexă de infractori cibernetici, al cărei principal scop a fost păcălirea cetăţenilor din SUA cu anunţuri false de vânzări online. Principala marfă fictivă vândută de membrii reţelei au fost autovehiculele.
Clienţii păcăliţi de anunţurile postate în numele unor entităţi comerciale credibile primeau facturi din partea unor dealuri auto extrem de serioşi, precum eBay Motors.
Partea a doua a schemei infracţionale a constat în spălarea banilor. Fondurile obţinute prin înşelăciunile online erau convertiţi în bitcoini în prima fază, apoi aduşi în România pe diverse filiere financiare, unde erau reconvertiţi în monedă curentă. Unul dintre membrii grupării specializaţi în spălarea banilor se numeşte Bogdan-Stefan Popescu (30 de ani).
Un alt român implicat în convertirea bitcoinilor este clujeanul Vlad-Călin Nistor, un bărbat în vârstă de 33 de ani. Acesta este proprietarul unei firme numite CoinFlux Services SRL, specializate în convertirea de bitcoini. Potrivit procurorilor americani, Nistor a recunoscut că a convertit bitcoini în valoare de 1,8 milioane de dolari în beneficiul inculpatului Bogdan Popescu. Toţi cei 15 români urmează să fie judecaţi pentru faptele comise la instanţe din SUA.
Vlad Nistor este fiul unuia dintre fondatorii Băncii Transilvania: Nistor Dan Călin. Tatăl său a fost poziționat în 2005 în top 25 ”cei mai bogați clujeni”, fiind director al magazinelor Conis și co-proprietar al firmei de distribuție C&S, implicat în investiții imobiliare importante.
Dan Călin Nistor s-a numărat, în perioada 1993-1994, printre fondatorii Băncii Transilvania. Debutul în investițiile imobiliare a avut loc în 1995, când a fost construit sediul actual al companiei Nisco Invest. Tot el urma să construiască al treilea mall din Cluj-Napoca: Akademia Center, însă investiția de peste 30 mil. euro nu a mai fost finalizată, din cauza unor probleme financiare.
Clujean căutat de Serviciile Secrete din SUA. Firma sa e lider pe piața criptomonedelor
Baiat “deștept”
Era bun ca primar sau in locul lui Tise.
Sau sa deschidă la Cluj -Napoca un Caritas adevărat pt cei ce trebuie.