În ultimele zile, cazul decesului clujeanului Mircea Popescu a stat pe prima pagină a ziarelor. Absolvent al liceului Avram Iancu, devenit milionar în bitcoin după ce a tranzacționat o platformă virtuală, Popescu s-a înecat în apropierea unei plaje din Costa Rica. Odată cu decesul lui s-a evaporat și milionul de bitcoini pentru că nimeni nu va putea avea acces la el din cauza accesului la portofelul virtual în care își ținea criptomonedele.

Cei pasionați de bitcoini îl descriu pe Mircea Popescu ca fiind un personaj excentric, amuzant și inteligent. Era pasionat de poezie erotică, îi plăcea să își plimbe prietenele prin centrul Timișoarei, în lesă, și călătorea în țări exotice cum ar fi Egipt, Mexic și Costa Rica.

Mircea Popescu s-a născut în Cluj-Napoca, în 1980, a terminat Liceul Avram Iancu din Cluj Napoca în 1998, unde mama lui a fost profesoară de fizică. A făcut studii superioare la Cluj, unde a studiat filosofia și antropologia, dar nu le-a absolvit pentru că s-a declarat dezamăgit de nivelul de inteligență al celor de la care trebuia să învețe.

În 2007 a înființat o firmă cu sediul în Timișoara, unde se mutase. Societatea s-a numit Polimedia, dar flerul în afaceri nu i-a fost favorabil, așa că în 2020 a radiat-o. În cadrul firmei a avut-o partener de afaceri pe MC CULLER MARTHA MOORE, o americancă în vârstă de 70 de ani.

Clujeanul a venit cu „teoria maximalismului bitcoin”, care spune că în viitor acesta va fi singurul activ digital care va fi necesar, toate celelalte criptomonede fiind inferioare.

În 2012 a fondat MPEx, o platformă de tranzacționare Bitcoin, unde se puteau achiziționa acțiuni, obligațiuni și opțiuni la companii. Acestea se emiteau însă contra bitcoin, nu în monede clasice. Autoritățile americane au demarat o investigație, fiindcă ofertele au fost făcute fără acceptul SEC – Comisia de Valori Mobiliare a SUA. Problemele au pornit după ce Satoshi DICE, un site de jocuri de noroc în care jucătorii puteau paria prin bitcoin, a fost listat pe MPEx. Popescu a dezvăluit ulterior că autoritățile cereau datele private ale mai multor utilizatori și ale unui emitent de pe platforma MPEx, conform Coinspeaker.com.

Bitcoin.com scrie că Popescu a început să să își bată joc de cererile SEC prezentând problemele logice ale acestora. SEC i-a cerut atunci toate documentele legate de listarea Satoshi DICE, dar Popescu a spus că nu a încălcat nicio lege, deoarece bitcoin nu se încadrează în definiția banilor. Acesta a mai scris că cererea autorităților americane este ilegală. Ancheta s-a încheiat în 2014 prin obligarea fondatorului Satoshi DICE de a plăti 50.000 de dolari drept penalități. Complementar, acesta nu a mai avut dreptul de a emite nicio criptomonedă timp de cinci ani, conform deciziei SEC.

Între timp, Mircea Popescu a vândut platforma MPEx în China și a devenit milionar în bitcoini.

S-a băgat în PNL, dar a plecat când a văzut că-i vorba de USL

Mircea Popescu a fost implicat și în politică, el fiind activ în PNL Timiș. S-a retras din partid în momentul în care s-a decis formarea USL, în 2011, potrivit ziuadevest.ro. Într-una dintre postările sale de pe blogul Trilema, Mircea Popescu a prezentat cum a făcut, în 2009, un denunț la Direcția Națională Anticorupție (DNA), împotriva academicianului Eugen Simion. Îl acuza că proiectul de editare a manuscriselor lui Mihai Eminescu a costat două milioane de euro, mult peste suma care a fost necesară pentru editarea manuscriselor lui Friedrich Nietzche, care a costat sub un milion de euro, conform plângerii depuse de Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.