În ultima perioadă, problema protecției arborilor din Cluj-Napoca a devenit un subiect de mare interes pentru locuitorii orașului, dar și pentru autoritățile locale, evident, după ce s-a ajuns la scandal.
Încă de la bun început, lăsând deoparte experții lui Boc, care mereu au argumente care-l susțin pe primar orice decizie ar lua, reprezentanții de la Institutul de Cercetări Biologice Cluj au susținut, încă de la începutul scandalului privind relocarea arborilor de pe Universității, că administrația clujeană ar trebui să se preocupe de protejarea copacilor deja existenți, în loc să se ocupe de replantarea lor.
Mai mult, experții de la Institut au precizat clar că este nevoie ca rădăcinile copacilor existenți trebuie acoperite la suprafață cu sol, apoi plantate flori decorative, pentru a le asigura condiții adecvate de trai.
Societatea clujeană a izbucnit imediat cum s-a dat startul relocării arborilor, în condițiile în care i-au transmis lui Emil Boc că aceștia reprezintă un element mult mai valoros decât betoanele care împânzesc tot Clujul. Copacii maturi absorb praful și o parte din poluanții din trafic, ce, har domnului, este o altă problemă cu care administrația Boc se confruntă. Mai mult, aceștia oferă umbră și cresc umiditatea aerului în timpul verii.
Copacii de pe Universității rămân în picioare… pentru moment
Jurnaliștii de la Gazeta de Cluj au luat-o, din nou, la pas, pe strada Universității pentru a discuta cu oamenii din zonă. O doamnă, în vârstă de 40 de ani, a precizat pentru ziarul nostru că Boc a luat decizia corectă în această săptămână de a nu muta copacii.
„Este important ca ce este aici să rămână aici, adică arborii. Nu am înțeles de ce se leagă de acești copaci, aproape sau poate mai bătrâni ca mine. Ei fac umbră și aduc un plus acestei zone „bombardate”, a precizat doamna pentru Gazeta de Cluj.
Totodată, o altă doamnă pe care am întâlnit-o a precizat că nu suportă deciziile lui Boc și că, în ultimii ani, edilul a început să se comporte cu dispreț față de ceea ce reprezenta Clujul odată.
„Îmi este greu să cred că-și va reveni. Într-o zi se filmează la coasă, în natură, la liniște, dar în oraș vrea beton peste tot. Să-mi comand și eu beton să-mi pun în casă? E prea mult deja. Scandalul cu arborii a fost cireașa de pe tort pentru mine. Poți să te iei de orice, dar nu de copaci. Aici a întrecut o limită, dar mă bucur că societatea s-a mobilizat exemplar și a știut să pună punctul pe i. Bilă neagră pentru Emil Boc. Să și-o pună la colecție”, a precizat femeia.
BOX
Să nu uităm că administrația locală a orașului Cluj-Napoca a semnat Acordul „Green City” al Uniunii Europene, care are ca scop îmbunătățirea calității vieții în mediul urban, implementarea unor politici de mediu relevante și susținerea biodiversității. Rămâne de văzut dacă administrația Boc va ține cont de aceste recomandări și va lua măsuri adecvate pentru protejarea copacilor în concordanță cu Acordul „Green City”. Până acum lucrurile nu stau prea roz, iar viitorul este incert. Să nu uităm că orașul de cinci stele a fost primul care a semnat acest acord, sic!
După ce oamenii s-au legat de copaci, la propriu, au semnat petiții și au avut discuții interminabile cu administrația locală, pe 25 iulie, șeful primăriei Cluj-Napoca a venit, până la urmă, cu măsurile pe care administrația clujeană le-a găsit pentru a pune stop acestei probleme. Cu nervii întinși la maxim și sătul de „frunzele” copacilor, Emil Boc a anunțat că se păstrează 16 din cei 18 arbori existenți pe strada Universității, urmând ca doi copaci să fie relocați pe alt amplasament în toamnă.
Societatea clujeană, victorie în fața lui Boc și echipa de specialiști
Consilierul județean Adela Dehenes a precizat pentru ziarul nostru că ceea ce s-a întâmplat privitor la păstrarea arborilor de pe Universității reprezintă o victorie clară a clujenilor.
„După victoria cu refacerea soclului grupului Școala Ardeleană, păstrarea arborilor este o nouă victorie a societății civile. Devine tot mai evidentă importanța guvernării participative, atunci când administrația informează transparent şi din timp cetățenii, cu obiectivul de a cunoaşte şi integra opinia publică în decizii. Deocamdată dialogul a eşuat în lupte şi crize cu accente dramatice. Societatea civilă din Cluj este în continuare în alertă vis a vis de proiectele de anvergură anunțate de administrație”, a precizat consilierul județean pentru ziarul nostru.
Să nu uităm că decizia privind soarta arborilor a fost un subiect de dezbatere intensă zile la rând, iar opiniile au fost exprimate de diferite părți implicate în acest proces. Proiectantul a propus inițial relocarea unor arbori, în timp ce societatea civilă și experții au susținut vehement păstrarea acestora.
Unul dintre principalele criterii care au stat la baza deciziei Primăriei a fost implicarea arborilor în combaterea schimbărilor climatice și capacitatea lor de a absorbi noxele. Primarul a subliniat că strategia Clujului promovează urbanismul verde, și că acesta este un aspect important de luat în considerare în dezvoltarea orașului. În luarea deciziei, s-a ținut cont și de vârsta și sănătatea copacilor existenți pe strada Universității, întrucât aceștia răspund exigențelor pentru a fi păstrați. Primarul Boc a evidențiat că doi dintre arbori au rădăcini adânci, ceea ce ar reprezenta un risc pentru relocarea lor.
”Propunerea Primăriei este să păstrăm toți copacii maturi, 16 dintre cei 18 existenți, iar 2 copaci mai mici vor fi relocați, de pe latura Continental. Acest lucru ne permite să refacem aliniamentul străzii, cum a gândit inițial proiectantul”, a explicat Emil Boc în urmă cu câteva zile.
Primarul a subliniat importanța arborilor în calitatea vieții locuitorilor orașului, menționând că aceștia contribuie la reducerea poluării aerului, la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor și la scăderea nivelului de stres. Evident, pentru cunoscători, nu este ceva nou ca primarul să se contrazică.
Conform declarațiilor edilului, orașul Cluj-Napoca urmează să aplice principiul 3-30-300, conform căruia fiecare persoană ar trebui să poată vedea de la fereastră cel puțin 3 arbori, să existe o proporție de 30% coronament de copaci în cartier și să existe o distanță de 300 de metri până la cel mai apropiat parc public sau spațiu verde. Arhitectul Macalik Arnold, responsabil pentru proiectarea amenajării străzii Universității și Kogălniceanu, a confirmat că proiectanții vor respecta decizia municipalității și vor ajusta proiectul pentru a păstra cei 16 arbori existenți.
Și deputatul clujean de la USR, Viorel Băltărețu, a avut un punct de vedere:
„Este, cu siguranță, o victorie a clujenilor. Dar nu trebuia să se ajungă aici, să militeze clujenii pentru normalitate în orașul lor. Reamenajarea zonei Kogălniceanu merge din rău în mai rău. Nu doar că lucrările trenează, dar fiecare etapă este marcată de erori: după schilodirea statuii emblematice Școala Ardeleană, Primăria era cât pe ce să înlăture arborii de dragul unor “terase”. Pare că domnul Boc e blocat în acest tipar: acceptă proiecte compromise, așteaptă reacția clujenilor, apoi se răzgândește, la presiunea lor. Ne-am aștepta ca deciziile să fie luate în Primărie cu mai mult discernământ, pentru binele clujenilor, nu pentru interesele de moment ale constructorilor”, a precizat deputatul clujean.
Iesiti la vot, nu stati acasa, inca 4 ani cu acest guraliv incompetent ne va aduce la blocaj total.
Fagmilia #emilboc#traianbasescu#elenaudrea#dorincocos#.
Clujul în Zodia Imposturii agresive
Într-adevăr e un muncitor cu gura, inabil, care o dă întoarsă și cu nerușinare dă „lecții” clujenilor, chiar cu argumentele lor, cu care se luptă cu ‘mnealui.
Dumnezeule, ce tupeu, în formă continuată !
E o rușine pentru bunul-simț în sine, pentru liniștea clujenilor, pentru circulația auto haotică, pentru istoria orașului, mai ales de după 1918.
Apropo pe str Kogălniceanu nu s-a corectat nimic până acum câteva zile.
Sa le mulțumim fidelilor domniei sale !
Și „justiției” prietenoase!
Și să nu uităm susținerea pe care a acordat-o altui impostor, care a căsăpit PUZ-ul, un medic veterinar pe care l-a susținut la primărie, un penal grotesc.
Fierar-betonistul i-a exasperat pe clujeni !
Până când o mai ține comèdia pokerului cu Clujul ?
P.S. Fotomontajul e ironic.
Face trimitere la ticu-so, care era geamgiu pelerin.
Bătrânul nu a fost un personaj negativ dar nu a avut spor (episodul cu pokerașele studențești e cunoscut).
O nedumerire
Legea dă dreptul la consultarea dosarului CNSAS al unui demnitar public.
S-au obosit cineva ?
Alta
Care e populația reală a Clujului ?
Fericit Gazeta de Cluj, pentru educația civică pe care o face cu răbdare și profesionalism, pe fapte, clujenilor !