Membrii Comisiei Tehnice pentru Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU) au avut parte de o şedinţă îndelungată, în care, pe lângă discutarea proiectelor supuse avizării, au fost invitaţi să joace rolul de mediatori între vecini nemulţumiţi de lucrările de construcţie din zona în care locuiesc, care ameninţă cu anularea deciziilor în instanţă.

La punctul 11 de pe ordinea de zi, Direcţia de Urbanism a Primăriei a supus avizării oportunitatea construirii a două locuinţe cuplate, parter şi etaj, pe strada Duiliu Zamfirescu. Este vorba de construirea unui duplex într-o zonă care este deja de case. La şedinţă au fost prezenţi însă mai mulţi vecini, din cei nouă care au făcut o petiţie pentru neavizarea acestui proiect. Unul dintre aceştia, Călin Cojocaru, a subliniat că, deşi s-a emis în luna februarie un certificat de urbanism pentru aceste imobile, ele nu respectă prevederile legale. Respectiv, nu sunt proiectate la distanţa legală faţă de stradă, fiind la doar 1,5 metri de căile de circulaţie. De asemenea, acesta a arătat că adâncimea este mai mare decât lăţimea, acest lucru nefiind permis legal pentru astfel de construcţii. Vecinii parcelei pe care urmează să se construiască au cerut să vadă certificatul de urbanism şi să fie elaborat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru aceasta.

PUD pentru toată strada

Membrii CTATU au explicat că astfel de documente nu sunt necesare, pentru că în 2006 s-a emis un PUD pentru întreaga zonă, aşa cum prevedea legea la momentul respectiv. În plus, există o Hotărâre de Consiliu Local care spune că în construire se aplică regula zonei, iar certificatul de urbanism emis pentru parcela în discuţie a fost eliberat pe baza PUD-ului din 2006. „Strada Duiliu Zamfirescu e o stradă mai ciudată. Pe o parte e Andrei Mureşanu, pe alta e Floreşti sau Someşeni – latura nordică e o excepţie de la orice regulă de urbanism. Într-adevăr, pe măsură ce se saturează zona nordică, calitatea construirii scade. Eu cred că s-ar putea construi civilizat dacă se studiază cu atenţie pentru a diminua la maxim problemele de învecinare”, a declarat arhitectul Şerban Ţigănaş, într-o încercare de a calma spiritele.

Vecinii au insistat însă că există un precedent similar care a fost rezolvat de instanţă. Astfel, Curtea de Apel Cluj ar fi decis în 2005 ca două autorizaţii de construire să fie anulate, pe baza unui HCL care retrage prevederile conform cărora se poate construi după regula zonei pe baza unui PUD pentru întreaga stradă. Urbaniştii nu au fost însă impresionaţi de acest argument, iar primarul Emil Boc a recomandat beneficiarului şi vecinilor să vină la o şedinţă de mediere.

Văzând că există „echipe” întregi de vecini nemulţumiţi care au aşteptat deja aproape două ore pentru a lua cuvântul, edilul a decis să mute în faţă cererile de avizare pentru care există persoane care vor să-şi exprime părerea. Astfel, s-a sărit la punctul 16 pe ordinea de zi, prin care Viorel Miclăuş cere avizul pentru extinderea locuinţei familiale pe care o deţine pe strada Laterală.

Arhitectul care îl reprezintă pe beneficiar, Cristian Rus, a explicat că proiectul a fost blocat din cauza nemulţumirii unor vecini, care susţin că proiectul de extindere le-ar bloca soarele. De fapt, a precizat arhitectul, încă de pe vremea când Radu Moisin era primar interimar, s-a constatat că pe parcela dezmembrată din cea a domnului Miclăuş s-a ridicat o construcţie ilegală. „Sunt două parcele distincte cu doi proprietari distincţi. Însă în podul acestui imobil, declarat ilegal prin sentinţă judecătorească, care are două etaje, s-a făcut încă un apartament. În momentul în care noi trebuia să primim avizul, am calculat CUT (Coeficient de ocuparea ) în trei feluri, luând în considerare şi podul, şi tot ne-am încadrat în indici. În aprilie 2012 documentaţia a trecut, dar după o vreme, datorită vecinilor, ni s-a spus că trebuie reanalizată”, a explicat arhitectul.

CUT-ul şi umbrele

Familia Neamţ, vecinii parcelei, au declarat că pe ei îi nemulţumeşte că de fapt domnul Miclăuş încearcă să schimbe regimul de înălţime al imobilului, acesta cerând de fapt o mansardare a locuinţei sale. Membrii comisiei au atras atenţia că prin această extindere se reduce amprenta la sol a construcţiei, pentru că vor fi demolate anexele. În plus, la calcularea CUT-ului nici nu ar trebui luat în considerare blocul, pentru că „e ca şi cum n-ar fi, autorizaţia de construire a fost anulată de instanţă. Regulamentul actual îi permite domnului Miclăuş să facă extinderea”, au subliniat membrii CTATU.

Vecinii, însă, au insistat asupra faptului că pot obţine anularea în instanţă a avizului pentru extindere, pentru că au mai reuşit acest lucru în cazul blocului de locuinţe, tot pe baza CUT-ului. Aceştia au subliniat că se acest coeficient se calculează luând în considerare toate construcţiile de pe parcelă, chiar dacă a fost dezmembrată, astfel că dreptatea este de partea lor. În plus, familia Neamţ a reclamat în mod repetat faptul că locuinţa lui Miclăuş se află la 60 cm de a lor şi că extinderea le-ar afecta calitatea locuirii.

Arhitectul Şerban Ţigănaş a propus două soluţii: realizarea unei machete pentru ca vecinii să se convingă că proiectul nu îi afectează sau semnarea unui act notarial prin care li se permite să facă aceleaşi modernizări pe care le face domnul Miclăuş. Familia Neamţ, însă, nu este dispusă la un compromis şi se pregăteşte să acţioneze în instanţă.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.