Peste două luni, românii își vor putea alege reprezentanții în Parlamentul European pentru următorii 4 ani, iar sondajele arată că PNL și Alianța 2020 USR-PLUS iau avânt, în timp ce PSD-ul pierde ușor teren.

În cea de-a noua legislatură, numărul de europarlamentari se reduce de la 751 la 705, în urma Brexitului. România câştigă, însă, un loc, așa că vom avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European (PE).

În seria sondajelor naționale, se arată că PSD și PNL sunt primele partide în opțiunea electoratului din România pentru alegerile europarlamentare din acest an.

Ludovic Orban le-a prezentat liberalilor, joi în şedinţa BEX, sondajul intern al partidului, potrivit căruia PNL este cotat la 27,9%, depăşind PSD care este la 24,6%, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

Sondajul intern a fost realizat la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie. Cifrele prezentate de liderul liberalilor arată că PNL este la 27,9% (11 locuri în PE), PSD la 26% (10 locuri), Alianţa 2020 USR-PLUS la 16% (6 locuri), ALDE – 11,8% (4 locuri), Pro România – 6,7% (2 locuri).

Cum arată scenariul eurodeputaților trimiși de Cluj la Bruxelles

Negocierile interne continuă în PSD și săptămâna următoare, portrivit surselor Ziua de Cluj. Social-democrații clujeni au solicitat, în cadrul discuţiilor, un loc eligibil pentru un candidat din organizație, iar dacă Liviu Dragnea va accepta solicitarea PSD Cluj, numele candidatului va fi făcut public săptămâna viitoare, mai spun sursele Ziua de Cluj. În caz contrar, Clujul nu va avea candidat pe listele pentru europarlamentare ale PSD. „Dacă nu vom primi un loc eligibil, nu vom avea om pe listă”, a declarat un lider PSD Cluj.

Lista național-liberalilor pentru alegerile europarlamentare nu a fost anunțată oficial, până la ora publicării acestui articol. Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj şi eurodeputat în funcţie, și-a anunțat intenția de a candida pentru încă un mandat, încă de anul trecut. Într-o vizită la Cluj, Ludovic Orban a precizat că “forța PNL Cluj” va fi răsplătită cu un loc eligibil pe listele partidului.

Potrivit ultimelor informații, Daniel Buda va ocupa una dintre pozițiile 4 sau 5 pe lista PNL. Având în vedere că partidul condus de Ludovic Orban se bazează pe un scor de 25-30%, PNL ar urma să trimită în PE aproximativ 10 deputați. 

Pe lista cu candidații la europarlamentare făcută publică de Alianța USR – PLUS (care se bazează pe 7 locuri eligibile) nu apare niciun clujean.

Sondajul PNL arată un scor de 11,8% pentru partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, ceea ce înseamnă că, în cel mai bun caz, ALDE ar urma să trimită în PE 4 deputați. Lista partidului, făcută publică la sfârșitul lunii februarie, îl situează pe clujeanul Radu Silaghi Dumitrescu pe a șaptea poziție. Potrivit sondajelor, șansele profesorului clujean de a ajunge la Bruxelles sunt mici spre zero.

Partidul PRO România, condus de Victor Ponta, nu a anunțat niciun candidat clujean pe lista pentru alegerile europarlamentare.

În scenariul optimist sugerat de sondajul Parlamentului European, UDMR ar putea trece pragul electoral și va trimite 2 reprezentanți la Bruxelles. Sondajul PNL arată însă că Uniunea nu ar trece pragul electoral. Hegedus Csilla, singurul reprezentant al UDMR Cluj de pe listă, ocupă locul 3 și are șanse mici să ajungă în PE.

Demos, noul partid de stânga care încearcă să își facă loc în viața politică românească, are o clujeancă pe lista pentru PE. Linda Greta Zsiga, o activistă romă pentru dreptul la locuire din Pata Rât, ocupă primul loc din listă, însă partidul ei nu este cotat cu șanse să depășească pragul electoral la alegerile din luna mai.

Astfel, la fel ca și în actuala legislatură, Daniel Buda ar putea fi singurul clujean în Parlamentul European.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here