Adrian Dohotaru, președintele Asociației Societate Organizată Sustenabil SOS, a participat, alături de 50 de clujeni, la protestul „Ne luăm orașul înapoi (de la corporații). Șeful SOS a amintit de faptul că în următorii ani urmează investiții de miliarde de euro în imobiliare în zona industrială a Clujului, cea mai mare concentrare de capital imobiliar din România, dar nu există nicio dimensiune de locuire publică și accesibilă, în condițiile în care există prețuri pentru un apartament cu două camere pornind de la 150.000 de euro.

„România are un procent de locuințe publice și accesibile de zece ori mai mic decât media UE. Aproximativ jumătate de milion de români au fost evacuați în ultimele decenii de capitalism pur și dur O gospodărie din 5 cheltuiește peste 60 la sută din venituri pe chirii. Sute de mii de români locuiesc informal, fără acte de proprietate pe locul in care trăiesc. Dar gândul meu nu pendula doar macro la protest, ci micro, mă gandeam la prietenul Iosif Zagor, trecut în neființă în pandemie, care în patru ani de viață, cât i-am fost alaturi, a trecut prin trei locuințe pentru ca nu își permitea prețurile Clujului, umflate artificial. Așa că era evacuat. Forțat. Ca el, sunt sute de mii, milioane de români, invizibili. Oamenii ca Zagor, cu rare exceptii, poate ca donatie de Sărbători, sunt invizibili și pentru că le e rușine să își spună păsul, să își recunoască precaritatea, pentru că li se spunea ca ei sunt responsabili pentru sărăcia lor. Că sunt comuniști si nostalgici dacă își doresc locuințe publice”, a scris Adrian Dohotaru.

Totodată, președintele SOS a amintit că sunt studenți cărora nu le este rușine să arate traiul greu prin care trec, amintind că vina nu este a lor, ci a sistemului defect în care trăiesc.

„Când o să fie mai mulți ca ei, nu 50, ca azi, o să avem o șansă ca societate, deocamdată o ardem glossy, în târguri se Crăciun indeajuns de strălucitoare ca să orbească orice problemă. Si dacă vreti alte date sa va speriați, luminițe glossy sau indeajuns de căcănii să nu vă murdăriți mânușelele civice, veti avea și in 2024, când se acumulează 2 miliarde de lei subvenții într-un ciclu electoral pentru partide si minorități parlamentare (suma nu e nicio exagerare retorica!), ca să fim siguri ca nu va fi nicio temă civica serioasa de dezbatere politică, așa cum ar putea deveni tema locuirii publice și accesibile”, a conchis Adrian Dohotaru.

Citește și: O femeie care a angajat mercenari ca să își recupereze copilul din Palestina se pregătește să se judece cu Primăria Cluj-Napoca

1 COMENTARIU

  1. Subscriu la cele arătate de dv.dl.Dohotaru cu o excepție,dezinformarea cu privire la situația locativă a dl ZAGOR,mi-a fost vecin și a părăsit locuința unde stătea alegînd să se mute la țară și să cultive ciuperci ( in jurul anilor 2007/2010 aprox.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.