Clujenii au protestat în faţa sediului Ministerului Mediului din  în Cluj Napoca împotriva poluării produsă de compana austriacă Kronospan în Sebeş. Manifestatii asemanatoare au avut loc în Bucureşti, Reghin,  Sebeș și Braşov.

Peste 1500 de oameni s-au strâns în faţa primăriei din Sebeş și au solicitat relocarea fabricii de formaldehidă în afara oraşului, la o distanţă de cel puţin 50 de km. Protestele împotriva companiei austriece vor continua duminica următoare. Organizatorii protestului susţin că “manifestările de solidaritate cu protestele de la Sebeş s-au extins atât în ţară cât şi în Diaspora, precum şi în alte ţări unde Kronospan are puncte de lucru. Au fost organizate evenimente de sprijin în faţa sediului Ministerului Mediului din Bucureşti, în Cluj Napoca, Reghin, Braşov, dar şi în Mississauga, Ontario (Canada), Alcala de Henares (Spania), Wurzburg (Germania) sau Ufa (Rusia)”.

Austriecii au fost acuzaţi de localnici că poluează aerul cu substanţe cancerigene. În schimb autorităţile au constatat că au început lucrările fără autorizaţii, au fost acuzaţi de monopol fiind amendaţi cu suma de 1 milion de dolari de către Consiliul Concurenţei. Pentru toate problemele cauzate de austriecii de la Kronospan, România a primit un avertisment din partea Comisiei Europene.
În Germania, unul dintre acţionarii firmei a fost acuzat că a fraudat statul cu suma de 25,5 milioane euro, plus alte 5,7 milioane de euro sub formă de subvenţii.

Compania austriacă Kronospan din Sebeş încearcă pentru a doua oară să pună în funcţiune o fabrică de formaldehidă, după ce o instalaţie pe care o ridicase în urmă cu cinci ani a fost demolată în urma unei decizii a judecătorilor. Decizia austriecilor de a demara lucrările i-au făcut pe oameni să iasă în stradă şi să protesteze împotriva companiei. Duminică a avut loc al doi-lea protest, la care au participat peste 1500 de oameni din Ardeal şi Banat. Aceştia solicită mutarea fabricii de formaldehidă la o distanţă de cel puţin 50 de kilometri de oraş. În plus, manifestanţii au semnat după două ore de protest o petiţie care urmează să fie transmisă preşedintelui României, Klaus Iohannis. Directorul de relaţii publice de la Kronospan susţine că în lume există foarte multe substanţe catalogate ca fiind cancerigene. “Formaldehida este o substanţă reglementată, care se produce peste tot în lume. Există limite reglementate pentru emisii, în anumite concentraţii (…) Noi şi acum producem 30.000 de tone de formaldehidă (…) Studiile au arătat că nu va exista un impact semnificativ asupra mediului”, a spus Oana Bodea, citată de zf.ro.

Austriecii de la Kronospan au intrat în România în septembrie 1998, când au început să cumpere zeci de terenuri agricole din zona industrială a oraşului Braşov pentru a construi o fabrica de PAL. La scurt timp, în februarie 1999, a luat nastere firma Kronospan România, al carei unic actionar era Kronospan Holding Ltd, o firma de tip off-shore înregistrata în Cipru, iar funcţiile de administrator le-a revenit austriacului Peter Kaindl şi elveţianului Markus Habegger. Lucrările la fabrica de PAL de la Braşov au început în anul 2002 în baza unei autorizaţii emise de municipalitate, dar acestea au fost sistate, pentru că austriecii s-au orientat către platforma de la Sebeş.

Cei de la Kronospan sunu acuzați de fraudă în Germania. Procurorii germani l-au acuzat pe Kaindl că, în calitate de comanager al concernului Kronospan, la fabricile din Sandebeck şi Lampertswalde, între anii 1997 şi 2002, a fraudat cu 25,5 milioane de euro sistemul de taxe şi alte 5,7 milioane de euro sub formă de subvenţii de la Banca de Dezvoltare a Saxoniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.