Cel mai inedit muzeu din România a fost inaugurat la Cluj. Vizitatorii vor putea admira instalaţii steampunk, pădurea magică de fantezie, laboratorul de alchimie, camera de tortură, maşina timpului și mult altele. Reprezentanții muzeului au anunțat că își doresc să sprijine artiștii prin închirierea sau cumpărarea unor lucrări care vor fi mai apoi prezentate publicului larg.
”Vă aşteptăm cu drag să ne treceţi pragul şi să admiraţi o lume pe care doar în imaginaţie aţi văzut vreodată. Instalaţii steampunk, pădurea magică de fantezie, laborator de alchimie, camera de tortură, maşina timpului şi multe altele vă aşteaptă intr-o aventură de neuitat”, au anunţat reprezentanţii muzeului numit ”Muzeul steampunkului și fanteziei”.
Steampunk, pentru cei care vor să viseze și să creeze
Steampunk (din engleză steam – abur și punk – conflict, protest) este un subgen al științifico-fantasticului și ficțiunii speculative, care a devenit proeminent în anii 80-90 ai secolului trecut. Lucrările încadrate în acest subgen, modelează o lume imaginară care și-a însușit cu desăvârșire utilizarea mașinilor cu abur.
Termenul este asociat cu cyberpunk, și adesea linia subiectului prezintă o istorie alternativă
Scopul declarat al fondatorilor muzeului este sporirea interesului pentru „acest subgen fantastic al science fiction-ului.
”Ne-am dori să oferim experienţe de neuitat şi motivaţionale pentru generaţiile următoare şi să oferim tuturor o experienţă care să-i motiveze să îndrăznească să viseze şi să creeze”.
Conținutul muzeului se schimbă la 3-4 luni
„În 2-3 ani, ne-am dori să organizăm un mic festival steampunk cu procesiune, vehicule, artişti şi fani ai acestei culturi în Transilvania”, au precizat reprezentanții muzeului.
Aceștia au explicat că o parte din decor va fi permanentă. „Ideea este să schimbăm majoritatea conţinutului muzeului la fiecare 3-4 luni. Suntem pregătiţi să cumpărăm creaţii, dar am dori în principal să le închiriem. Astfel, putem sprijini artiştii şi arăta lucrările lor vizitatorilor noştri. Am observat că există o mulţime de oameni care creează obiecte fantastice şi le ţin acasă, arătându-le prietenilor şi postându-le pe reţelele de socializare. Credem cu adevărat că aceste lucrări de artă trebuie văzute de oameni de aprope”, precizează aceştia.
Obiectele din expoziţie pot fi și vândute, dacă proprietarul este de acord să facă acest lucru.