Clujul – capitala bahica a Romaniei la ProVino

Joi, 15 martie, a avut loc deschiderea oficiala a festivalului dedicat vinului si intersectiei sale cu gastronomia si arta, ProVino, desfasurat intre 16 si 18 martie la Grand Hotel Napoca, pe malul Somesului. Prima zi a fost dedicata specialistilor din domeniul HoReCa, invitati la diferite seminarii pe marginea artei servirii vinului si asocierii sale cu mancarea.

In zilele urmatoare, publicul a fost invitat sa ia parte la degustari alaturi de profesionisti in aceasta tehnica si cea a asocierii corecte a unui vin, dar si la show-uri gastronomice oferite de Tokyo Japanese Restaurant, Scoala de bucatari Bella Italia si Echipa Good Food. Insa inima festivalului ProVino ramane expozitia de vinuri, unde participantii au ocazia de a alege din 300 de sortimente. Alaturi de expozantii din randul producatorilor romani de vinuri vizitatorii au avut ocazia de a incerca branzeturi si produse din carne traditionale, de a-si rezerva un sejur pentru degustari de vinuri sau de a admira portelanuri si produse specifice servirii vinului.
Somelierii au facut spectacol la deschiderea ProVino, dand un exemplu de sablare – deschiderea sticlei cu sabia de somelier, un obicei de pe vremea lui Napoleon, cand soldatii erau prea insetati pentru a mai avea rabdare sa scoata dopul sticlei de vin. Somelierul Adrian Timofte a anuntat lansarea primului concurs dedicat colegilor sai de breasla, a carui faza initiala va avea loc chiar la Cluj-Napoca, in perioada festivalului. Acesta a declarat ca aproape jumatate din somelierii din organizatia romaneasca a acestora sunt clujeni.
La deschiderea festivalului a fost prezent si subprefectul judetului Cluj, Vasile Cozma. Acesta a declarat ca acea cultura a vinului si a gastronomiei despre care ii vorbeau candva francezii se gaseste acum in inima Transilvaniei. Reprezentant Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), unul dintre principalii parteneri ai ProVino, a declarat in cadrul ceremoniei de deschidere a festivalului ca multi dintre vinificatorii romani prezenti la acest eveniment sunt absolventi ai universitatii clujene. „Astazi este o sarbatoare nu numai a vinului. La Cluj pamantul a dat si miere si vin, iar despre asta au scris si poetii”, a spus acesta, in introducere la versurile pe care le-a recitat din „Cantecele vinului”, sub semnatura lui Vasile Militaru. Odata cu deschiderea festivalului, a avut loc si vernisajul expozitiei conexe organizate de Universitatea de Arte si Design (UAD). Ioan Sbarciu a declarat in cadrul deschiderii ca „se vorbeste despre o arta a vinului, si nu despre un vin al artei, desi vinul face parte dintotdeauna din viata artistilor”.

Consumatori educati in arta vinului

Ovidiu Gheorghe, reprezentantul Asociatiei Patronale a Vinului din Romania, a declarat ca in urma cu 7 ani, aceasta a organizat un eveniment de profil, dar nu la fel de mare ca si cel de la Cluj. „Observam o crestere a educatiei consumatorului roman de vin. In 2011 piata vinului a crescut cu 15% la categoria Premium, ceea ce inseamna ca romanii au invatat sa aprecieze vinurile bune. Acest lucru se datoreaza nu doar cresterii educatiei consumatorului, ci si efortului producatorilor de a se promova. Am avut recent o intalnire cu secretarul european pentru agricultura Dacian Ciolos si pot sa va spun ca va continua reconversia dupa 2014 si vom beneficia in continuare de fonduri europene pentru dezvoltare si schimbarea vitei batrane”, a declarat acesta.
La ProVino si-au expus vinurile producatorii Jidvei, Vin de Vie, Dealurile Samburesti, Budureasca, importatorul de vinuri spaniole Borha, Crama Telna, Senator Wine, Vinoteca Bacchus, Dealul Mare, Nachbil, Crama Pancota si Domeniile Ostrov. Serile au fost marcate de evenimente elegante care imbina spectacolul prepararii mancarii cu asocierea sa cu vinuri de soi, recomandate de producatori si somelierii care au fost la dispozitia vizitatorilor pe durata intregului festival.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.