Evliya Celebi a fost unul dintre cei mai cunoscuţi cronicari din istoria Imperiului Otoman. Timp de patru decenii a călătorit în teritoriile şi împrejurimile Imperiului Otoman, însoţind de cele mai multe ori armatele sultanilor, şi a descris în amănunt viaţa şi obiceiurile comunităţilor întâlnite. În anii 1660, Evliya Celebi a ajuns în Dobrogea, Moldova, Ardeal, Banat şi Ţara Haţegului, iar scrierile sale despre comunităţile întâlnite aici au fost publicate într-o lucrare împărţită în zece volume, intitulată Cartea călătoriilor şi considerată o adevărată capodoperă.
Oraşul Cluj era descris ca un mare târg, în care de teama oştirii islamice, „locuitorii satelor din împrejurimi au venit în cetate şi era atâta lume că nu găseai o palmă de loc unde să calci”. Cluj avea 11 mănăstiri frumoase şi toate aveau clopotniţe înalte în formă de chiparos, fiind acoperite cu cositor, cu argint, bronz sau tablă, scria călătorul turc.
În vecinătatea Clujului, cronicarul se arăta uimit de aşezarea din Turda. „În locul acesta stâncile de sare sunt îngrămădite ca nişte dealuri, iar caii, catârii şi cămilele, boii şi oile ostaşilor au mâncat şi au lins sarea aceasta cu multă plăcere. Locuitorii oraşului Turda sunt toţi sărari. Cine n-a văzut ocnele de sare de aici înseamnă că n-a văzut ce e o minune în lume, pentru că acestea sunt nişte subterane înfiorătoare şi primejdioase. Fiecare ocnă este o groapă care ajunge în adâncurile pământului, până în fundul iadului, şi, ferească Allah, cei din poporul lui Mahomed sunt băgaţi în aceste ocne dacă ajung în robie. Nu mai este putinţă de scăpare”, scria Elviya Celebi.

Citeste mai mult: adev.ro/nn8tzx

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.