Un drum blocat de 24 de ore, doi morţi, două persoane dispărute, 1.000 de case inundate, mai multe şosele inundate parţiale, sute de hectare de teren distruse şi miros de benzină în atmosferă. Nu sunt urmările unui mic uragan, ci doar o parte din bilanţul după primele două zile de inundaţii în judeţul Cluj. Chiar dacă autorităţile au fost luate ca întotdeauna pe nepregătite, ele au interventi rapid în majoritatea cazurilor. Drumul E58, cunoscut şi ca DN1C, ce leagă municipiul Cluj-Napoca de satul Jucu este blocat de mai mult de 24 de ore, iar neputinţa autorităţilor se poate observa cel mai bine în acest caz.

Reporterii Gazetei de Cluj s-au încumetat să treacă drumul blocat, iar cu chiu cu vai am reuşit să trecem şi acest pericol. Apa era de 50 de centrimetri, iar motorul maşinii înghiţea apa ca şi cum ar fi fost o zi toridă de vară.  Am străbătut lacul de pe E58 cu mari dificultăţi, iar când am ajuns din nou pe şosea am mulţumit divinităţii. Un şofer mai puţin experimentat sau mai slab de înger ar fi putut claca, iar motorul maşinii noastre era să cedeze în repetate rânduri. După ce am testat nivelul apei am ajuns la concluzia că are aproximativ 50 de centrimetri, iar curentul este unul mic. Cu o maşină de teren ai putea trece uşor de acest drum blocat, însă autorităţile nu au riscat să creeze ambuteiaje şi ca unele maşini să se blocheze.

Două benzinării au fost inundate, iar mirosul de benzină se simte de la câteva sute de metri. Chiar dacă nu ne recomandă să aprindem o ţigară, cei care se ocupă de remedierea problemelor ne asigură că populaţia nu este ameninţată.

Alternativa la DN1C este prin Gădălin-Bonţida-Gherla, iar reporterii Gazetei de Cluj au testat şi această variantă. Mai multe curţi inundate, culturi distruse complet, iar o parte din drum acoperit de apă. Oamenii au desenat pe faţă o tristeţe de nedescris şi încearcă cu ultimele puteri să-şi salveze gospodăriile înarmaţi cu cizme, lopeţi, găleţi. Agoniseala de-o viaţă le-a fost măturat de o ploaie, iar acoperişul de deasupra casei nu mai reprezintă o singuranţă, acesta poate cădea în orice secunda. Ziua de mâine este icnertă, iar terenurile pentru care au asudit jumătate de an a fost distrus. Singura speranţă le-a rămas la autorităţile locale, care şi ele au pe umeri o povară mai grea decât pot duce. Codul galben de inundaţii mai este valabil până în această seară la ora 21, iar cei afectaţi de inundaţie se roagă că mâine ploaia se va termina.

Tiberiu Hrihorciuc

Fotografii: Dan-Andrei Chira

1 COMENTARIU

  1. Multumim Apelor Romane pentru exemplara activitate desfasurata pana la inundatii, le dorim in continuare „somn usor si vise placute”, cat despre noi cei inundati sa ne scuzati de deranj autoritati dragi si eficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.