Braşov, Cluj şi Iaşi sunt primele orase în topul judeţelor cu debranşări masive de la sistemul centralizat de încălzire în ultimii 10 ani.

În ciuda scăderii ritmului de debranşare, numărul locuinţelor ai căror proprietari optează pentru un sistem individual de încălzire este încă creştere, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România, companie care vinde centrale de apartament.

Cele mai multe debranşări au fost realizate în judeţul Braşov, unde peste 78.000 de familii au renunţat la sistemul centralizat de încălzire.

Pe locul al doilea se află judeţul Cluj, cu peste 68.000 de debranşări din 2002 şi până în prezent, urmat de Iaşi (peste 66.600) şi Bacău (peste 55.500), potrivit statisticilor citate (v. tabel).

În Bucureşti s-au deconectat de la RADET peste 54.700 de locuitori, iar în Hunedoara peste 51.100. Şi în Argeş peste 47.300 de locuitori au ales debranşarea, în timp ce în Neamţ pentru această soluţie au optat mai mult de 46.200 de persoane.

Situaţia cheltuielilor cu încălzirea centrală diferă de la oraş la oraş. Populaţia din Constanţa plăteşte 358,54 lei/Gcal, iar de cea din Bucureşti 169,88 lei/Gcal, pe când în Cluj-Napoca costul este 165 lei/Gcal.

Costul mediu de producţie este de 343 lei/Gcal, în timp ce o centrală termică duce un cost de cca. 145 lei/Gcal. Diferenţele sunt subvenţionate de stat.

Creşterea continuă a preţului la energia termică, problemele CET-urilor din întreaga ţară şi anularea subvenţiilor acordate de Guvern sistemului centralizat de încălzire au fost principalele cauze pentru care tot mai mulţi români au optat pentru instalarea unui sistem propriu de încălzire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.