Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) vrea să taxeze toţi comercianţii care folosesc ilegal zona drumurilor naţionale. Motivul introducerii acestor taxe este nevoia de bani pentru repararea şi întreţinerea şoselelor. Aphidenii sunt revoltaţi de măsurile pe care le vor lua cei de la Drumurile Naţionale cu toate că aceştia plătesc deja o taxă primăriei comunale.

CNADNR a primit 277 milioane de lei din bugetul de un miliard de lei alocat în 2009, suma utilizată în proporţie de 70% pentru plata contractelor de servicii prestate în 2008. Banii rămaşi în contul companiei sunt prea puţini pentru întreţinerea drumurilor şi autostrăzilor din România. Astfel, criza financiară i-a determinat pe reprezentanţii acestei instituţii să găsească soluţii dintre cele mai bizare pentru a face rost de bani. Se pare că soluţia a venit tocmai din parte comercianţilor stradali, care vor fi nevoiţi să plătească o anumită sumă de bani celor de la Drumuri Naţionale, în caz contrar se vor bloca intrările în curţile oamenilor. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va controla şi taxa peste 2.500 de comercianţi care folosesc ilegal zona drumurilor naţionale. „În total în zona drumurilor naţionale există în prezent un număr de 6.438 de amplasamente în ţară. Dintre acestea doar 3.897 de utilizatori ai zonei drumurilor naţionale, au fost avizaţi, respectiv au încheiat contracte cu CNADNR şi plătesc taxele către administratorul drumurilor, au declarat reprezentanţii companiei de drumuri. Astfel, Compania de Drumuri va efectua controale pentru a depista comercianţii care folosesc zona drumului ilegal, fără să fi încheiat, în prealabil, contracte obligatorii cu campania. În cazul în care vor apărea refuzuri din partea comercianţilor stradali, reprezentanţii companiei de drumuri au specificat că se vor lua măsuri şi se va bloca accesul la drumul naţional prin montarea parapeţilor de beton.

Clujenii nemulţumiţi de aceste taxe

Localnicii din Apahida îşi vând produsele la marginea drumului. Astfel, ridichile de Apahida devin tot mai cunoscute de la an la an, iar sute de şoferi opresc zilnic să cumpere legume direct de la locuitorii din Apahida. Chiar dacă se mândresc cu recolta lor şi spun că nicăieri nu există ridichi mai gustoase ca în localitatea lor, apahidenii nu scapă nici ei de taxa celor de la Drumurile Naţionale. Deşi câştigurile nu sunt foarte mari, localnicii din Apahida continuă să cultive ridichi de zeci de ani pentru ca tradiţia să nu se piardă. Apahidenii se declară nemulţumiţi de măsurile luate de cei de la CNADNR şi unii dintre aceştia vor refuza să plătească această sumă de bani în cazul în care valoarea va depăşi banii daţi în prezent primăriei din Apahida. „Nu ştiu de ce s-a luat această măsură de introducere a unei noi taxe pentru comercianţii de pe marginea drumurilor. Nu ştiu dacă se ştie, dar aceşti oameni plătesc deja o sumă de bani primăriei din Apahida, deci nu este nimic ilegal. Nu ştiu dacă vor plăti taxa ce o va impune CNADNR, mai ales dacă e mare”, a declarat primarul din Apahida, Ionel Fărcaş. Astfel, românii care şi-au deschis magazine pe marginea drumurilor naţionale trebuie să  dea bani pentru că folosesc spaţiul de pe marginea şoselei. O parte dintre comercianţi nu plătesc această taxă deoarece nu ştiu de existenţa ei sau în alte cazuri plătesc o sumă de bani primăriilor de care aparţin. În acest caz, comercianţii vor fi obligaţi să plătească această taxă, ca să se strângă bani pentru repararea drumurilor naţionale. Potrivit autorităţilor, cei care refuză să încheie contracte, li se va bloca accesul la drumul naţional prin montarea parapeţilor de beton.


Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.