scris de Grumăzescu Andreea-Maria

Mai mulți funcționari din domeniul agriculturii vor primi o majorare salarială.

PSD și PNL vor să crească salariile bugetarilor din domeniul agriculturii, ce fac parte din Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

În acest context, Camera Deputaților are în plan dezbaterea unui proiect de lege vinerea viitoare. 

Cum vor crește salariile? 

Creșterile salariilor se va face prin schimbarea încadrării din funcție publică teritorială în funcție publică de stat. Această modificare va aduce un plus la venituri de aproximativ 10-15%. Aceste creșteri de salarii au loc pe fondul unei inflații galopante și a lipsei oricărei reforme în domeniul bugetar. După cum arată o analiză Economedia, numărul angajaților la stat a continuat să crească pe tot parcursul anului trecut, fiind acum la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani.

Senatul a adoptat încă din decembrie, anul trecut, acest proiect de lege însă atunci s-a avut în vedere creșterea salariilor doar pentru angajații de laIntervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția de Plăți.

Luni, 13 martie însă, deputații din Comisia de agricultură au adoptat un raport de admitere care adaugă două instituții ai căror angajați vor primi salarii mărite: Academia de Științe Agricole și Silvice și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Proiectul propus de coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a fost criticat de opoziție, deputatul USR Alin Apostol menționând că aceste modificări sunt inechitabile, luând în considerare că la nivelul țării sunt o mulțime de oameni cu salariul minim pe economie.

„Mi se pare un proiect de lege absolut neechitabil, ca să nu zic cuvinte foarte dure, atâta timp când în România sunt peste 1,2 milioane de contracte cu salariul minim pe muncă. Este dezgustător. PSD și PNL propun creșteri salariale pentru câteva mii de oameni. Să nu ne mai mirăm atunci când oamenii onești nu vin la vot și lasă această mafie administrativă”, declară Alin Apostol, deputat USR.

Proiectul de lege mai prevede și aplicarea unor sporuri pentru condiții periculoase și vătămătoare de muncă, pentru toți angajații acestor instituții de stat.

Citește și: Daniel Buda, vizită de lucru la o fermă din Cluj: Este un reper în branșa horticultorilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.