Filarmonica din Cluj este în impas: va trebui sa plateasca chirie pentru birouri, iar bugetul acesteia este gol. Nici Teatrul, Opera sau Academia de Muzica nu stau mai bine, asa ca toate institutiile se vor bate pentru putinele sali de concerte din oras, desi multe dintre acestea sunt improprii pentru concerte. Viitoarea Filarmonica va fi finalizata, în cel mai bun caz, undeva prin…2012.

Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj se afla în fata unor probleme serioase deoarece reprezentantii sindicatelor din învatamânt au anuntat institutia ca, începând din luna urmatoare, vor percepe chirii pentru spatiile pe care aceasta le ocupa în Casa Învatatorului din Piata Stefan cel Mare. Situatia Filarmonicii a devenit dramatica dupa ce aceasta a ramas fara sediu. Mai mult, în aceasta perioada trebuie definitivat programul si lista de invitati de la Festivalul „Toamna Culturala Clujeana”, cel mai important eveniment de muzica culta din tara, iar institutia nu numai ca nu dispune de spatiile necesare, dar nu are în buget nici sumele care ar trebui sa acopere costurile acestuia.
Din pacate, Filarmonica de Stat nu este singura institutie culturala din Cluj care se confrunta cu probleme serioase când vine vorba de spatiu. În situatii dificile se afla si Teatrul si Opera de Stat precum si Academia de Muzica. Astfel, solutia gasita de reprezentantii Filarmonicii de a concerta în salile de la Casa de Cultura a Studentilor sau, mai nou, de la Muzeul Etnografic este doar una provizorie deoarece, asa cum afirma directorul Marius Tabacu, este posibil ca în perioada urmatoare „ si Teatrul, si Opera, toti sa dam navala peste cei de la CCS si sa iasa o debandada toatala, inadmisibila, de fapt, pentru un oras cu pretentiile Clujului”.

Noua Filarmonica o promisiune pentru 2012

Directorul Filarmonicii de Stat Transilvania a clarificat în cadrul unei conferinte de presa sustinute miercuri, 7 mai, situatia în care se afla în acest moment institutia pe care o conduce, precum si unele aspecte privitoare la viitorul sediu care urmeaza sa fie construit în Parcul Mare, pe actualul amplasament al fostului cazino. El a raspuns astefl criticilor reprezentantilor organizatiilor non-guvernamentale care militeaza pentru protejarea naturii care au acuzat, în repetate rânduri, Filarmonica de „intentii criminale” vizavi de brazii din parc. Tabacu a declarat ca viitoarea cladire nu va distruge oaza de verdeata din centrul Clujului si ca va respecta, în mare perimetrul actualei cladiri. El a precizat ca sunt eronate si informatiile privitoare la înaltimea viitorului stabiliment. Acesta nu va avea sapte nivele, asa cum s-a afirmat, ci doar sase, dintre care doua vor fi subterane si patru supraterane. Astfel, înaltimea cladirii nu o va depasi pe cea a copacilor din jur, iar imaginea parcului nu va fi afectata de viitorul sediu.
Tabacu a precizat cu aceasta ocazie ca viitorul sediu va fi cea mai moderna cladire cu aceasta destinatie din tara si ca erorile de proiectare initiale au fost corectate de catre proiectantul principal, Universitatea Tehnica Cluj.
Viitoarea sala de concerte a Filarmonicii va avea cca. 1.250 de locuri. Cifra, aparent mare, este, în opinia directorului Filarmonicii una potrivita pentru un oras de marimea Clujului, care promite sa se extinda si în perioada urmatoare. În acelasi sediu va mai exista un foaier elegant, precum si mai multe sali de repetitie. În proiectul recorectat de catre proiectantul principal, UTCN; apare si o sala de repetisii pentru cor, considerata necesara de catre beneficiari.
Din pacate, desi proiectul a trecut de etapa avizarii de catre Comisia de Mediu a proiectului si se asteapta si aprobarea constructiei, ceea ce ar conduce la organizarea unei licitatii pentru alegerea constructorului, din momentul începerii lucrarilor pâna în cel al finalizarii vor trece, din câte se pare, aproximativ patru ani. Adica, cele mai optimiste estimari ale conducerii Filarmonicii dau ca data probabila a darii folosire a sediului anul 2012.

Tabacu- „Plini de sperante, dar cu buzunarele goale”

Desi muzica este arta cel mai usor de promovat, mai eficienta, din acest punct de vedere, aceasta se afla într-o situatie extrem de dificila în Cluj. Reprezentantii Filarmonicii de Stat au cerut, în timp, de mai multe ori ajutorul celorlalte insitutii de cultura si învatamânt din urbe, dar, desi nu au primit niciun refuz clar, rezultatele demersurilor nu au aparut înca. Astfel, în perioada urmatoarea orchestra si coristii ar putea sa nu mai aiba unde îsi sustine elegant concertele.
La prima vedere alternative ar fi…în oras existând cea mai buna sala din punct de vedere acustic din tara, cea de la Casa Universitarilor. Din pacate, în urma unor întâlniri cu rectorul Andrei Marga si cu administratprul salii, Ovidiu Toma s-a conturat o singura idee „portile Casei Universitarilor vor fi mereu deschise pentru orchestra Filarmonicii dar, deoarece mereu vor avea prioritate angajatii UBB nimeni nu le poate garanta artistilor ca, în cazul în care va interveni ceva, acestia îsi vor sustine concertele dupa programul initial”.
Astfel, Marius Tabacu a declarat ca în acest moment se afla în impas. Filarmonica trebuie sa organizeze, ca în fiecare an, Festivalul Toamna Muzicala Clujeana dar nu dispune de spatiul necesar pentru concerte si nici de fonduri pentru acesta. El a afirmat ca majoritatea artistilor vin la festival din pasiune, totusi ei nu vor astepta la nesfârsit invitatiile si contractele pentru evenimente. Pentru demararea proiectului ar fi necesari cca. Un miliard de ROL …Directorul afirma ca exista totusi promisiuni, posibili sponsori care, la o adica, ar putea reechilibra situatia.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.