Expoziția „Ținută, culoare, stil – Cămașa țărănească de altădată din Colecțiile Cantacuzino și Brătianu ale MET”, va fi vernisată săptămâna viitoare, în 24 iunie la ora 18 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Geneza colecției ce face obiectul expoziției e impresionantă: în 1934, Eliza Brătianu și Sabina Cantacuzino – soția și, respectiv, sora marelui om de stat Ionel I. C. Brătianu – au donat Muzeului Etnografic al Ardealului o colecție de excepție, cuprinzând 191 de piese de port, în cea mai mare parte ii, databile în ultimul sfert al secolului al XIX-lea –începutul secolului al XX-lea, provenind din diverse zone etnografice din România. Colecția va fi expusă pentru prima dată în integralitatea ei.
În cadrul portului femeiesc tradițional românesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală: a păstrat de-a lungul unei perioade lungi elemente arhaice – elemente de croi, tehnici de decorare, ornamentică – a marcat apartanența comunitară printr-o unitate structurală și decorativă clară în cadrul diferitelor zone etnografice și a evidențiat în cel mai înalt grad prin calitatea materialelor și a execuției statutul social-economic și personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeșe, spăcel sau ciupag, aceasta a intrat în conștiința publică cu prima denominație, devenită generică.
Născută la inițiativa comunității online ”La Blouse Roumaine”, Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie, a ajuns la cea de a treia ediție și mobilizează din ce în ce mai multe organizații și comunități din întreaga lume.