Comisiile reunite de muncă şi învăţământ din Senat au adoptat, luni, un raport de respingere a OUG privind amânarea măririlor salariale din educaţie, cu 14 voturi "împotrivă" şi 3 voturi "pentru".

La şedinţa reunită a comisiilor de muncă şi de învăţământ din Senat au participat 17 membri din totalul de 22, ai celor două comisii de specialitate.

Totodată, la întrunire a participat şi Varujan Vosganian, Ministrul Economiei şi Finanţelor, care a susţinut, în faţa senatorilor, adoptarea OUG privind amânarea măririi salariilor din educaţie.

Ministrul de Finanţe şi-a argumentat punctul de vedere prin faptul că, astfel, s-ar acorda un termen pentru realizarea unei viziuni corelate în privinţa salariilor, şi pentru a se găsi soluţii în privinţa creşterii salariilor mici din învăţământ.

Vosganian a subliniat că OUG nu anulează legea 221 ci prorogarea aplicării ei. În opinia sa, respingerea Ordonanţei ar bloca orice tentativă de a crea o viziune unitară în ceea ce priveşte salariile din sectorul bugetar.

Adoptarea raportului comun al comisiilor de muncă şi de învăţământ din Senat, privind OUG referitoare la majorarea salariilor din învăţământ, a fost amânată pentru luni, 10 octombrie, după ce la şedinţa comună de săptămâna trecută au participat doar patru senatori, nefiind întrunit cvorumul de lucru necesar.

Programată pentru ora 15.00, şedinţa comună a celor două comisii de specialitate sesizate în fond cu actul normativ emis de Guvern nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, la lucrări participând doar trei senatori din Comisia pentru muncă – preşedintele Tiberiu Prodan, Dorel Jurcan şi Ion Rădoi – şi un reprezentant al Comisiei pentru învăţământ – vicepreşedintele Dan Sabău.

Constatând absenţa colegilor săi, preşedintele Comisiei pentru muncă, Tiberiu Prodan, a propus ca o nouă şedinţă comună să fie convocată pentru luni, el estimând că raportul va putea fi prezentat plenului Senatului în aceeaşi zi, în condiţiile în care raportul poate fi adoptat în aproximativ 15 minute.

Potrivit prevederilor Regulamentului, pentru a putea fi dezbătut în plen, un raport al comisiilor de specialitate trebuie să fie distribuit parlamentarilor cu cel puţin trei zile înainte de şedinţă.

După întocmirea procesului verbal şi după suspendarea şedinţei, preşedintele Comisiei pentru muncă, Tiberiu Prodan, a criticat faptul că membrii Comisiei pentru învăţământ s-au întrunit luni dimineaţa, în absenţa colegilor de la Comisia pentru învăţământ, fără a respecta decizia Biroului Permanent, ca la ordonanţă să fie elaborat un raport comun.

Comisia pentru învăţământ din Senat a adoptat, pe 4 noiembrie, cu unanimitate de voturi, un raport de respingere a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care amână majorările salariale din învăţământ.

Şi comisia de buget din Senat a dat aviz negativ în cazul Ordonanţei de Urgenţă 136/2008 care amână majorările salariale din învăţământ, decizia fiind luată în urma consultării telefonice a membrilor.

Comisia juridică din Senat nu a reuşit, în aceeaşi zi, să avizeze Ordonanţa de Urgenţă 136/2008 care amână majorările salariale din învăţământ, rezultatul votului fiind la egalitate, 3 voturi pentru aviz favorabil şi 3 voturi pentru aviz nefavorabil.

Guvernul a decis, în urmă cu două săptămâni, prin ordonanţă de urgenţă, ca legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50% să fie amânată până în luna aprilie 2009.

Sindicaliştii din educaţie pichetează Palatul Parlamentului, cerând respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care majorarea cu 50 la sută a salariilor din învăţământ a fost amânată până în aprilie 2009, senatorii urmând să dea, luni, un vot final la acest act normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.