Reprezentanții Busan Korea Biotechnology (BKB Energy) s-au întâlnit cu oficiali din cadrul Ministerului Energiei pentru a studia proiectul Hidrotarnița în care, spun delegații, firma sud-coreeană ar fi dispusă să investească. Investiția presupune resuscitarea proiectului energetic-mamut de construire și operare a hidrocentralei de acumulare prin pompaj de 1.000 MW de la Tarnița-Lăpuștești, idee datând din regimul Ceaușescu și declarată ca abandonată anul trecut.

BKB este o companie de construcții și inginerie cu proiecte în fosta URSS, Asia și Africa, fiind unul dintre principalii membri ai Asociației de Dezvoltare Economică Africa-Coreea (Africa-Korea Economic Development Association – AKEDA) Potrivit unui document al AKEDA, mai multe companii membre, printre care BKB, au avut în iunie o întâlnire de lucru în care au discutat posibila lor implicare în proiectele de construire de unități noi de producție de energie electrică (pe gaze și fotovoltaice) incluse în planul de restructurare și decarbonare al companiei de stat românești Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din țară.

În vară, Gazeta de Cluj a anunțat că reprezentanții Ministerului Energiei au anunțat că discută cu patru companii coreene pentru construirea unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj pe lacul Tarnița Lăpuștești. Pentru ca discuțiile să rămână ca și până acum s-a anunțat că nu se pot oferi detalii despre negocieri pentru că a fost semnat un acord de confidențialitate între statul român și companiile coreene.

Cele 4 companii coreene interesate de Tarnița sunt Busan Korea Biotechnology, Korea Western Power, Hyundai Engineering din grupul omonim și GE Global Services GmbH Korea Branch, divizie a gigantului american General Electric. Busan este o companie de construcții și inginerie activă inclusiv în fosta URSS, iar Korea Western Power este unul dintre principalii producători de energie din Coreea de Sud, având un portofoliu de unități de producție ce acoperă circa 10% din capacitatea locală de generare.Anul trecut, Guvernul Orban a publicat Strategia Energetică a României 2019 – 2030 în care se regăsește și proiectul Hidro Tarnița, în pofida faptului că, la începutul anului, ministrul de resort a declarat că acest proiect nu se va construi niciodată.

1 COMENTARIU

  1. E frumos si cu indemn spre un viitor nu prea clar.Pentruce sa produci energie electrica daca nu o folosesti in tara.Iar miroase a pacaleala si spalatura de bani si creeri nationali.Uf…/cand oare bietii romani vor urca dealurile,muntii si stihiile pentru un trai demn si sigur?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.