Toate cele patru comune care se învecineaza cu municipiul Cluj-Napoca vor merge în turul doi pentru desemnarea viitorilor primari. În aceasta competitie vor intra Partidul Democrat-Liberal, la toate cele patru comune, Partidul Social Democrat, în trei comune si Partidul National Liberal într-o comuna.

La alegerile de duminica, în comuna Apahida, au participat la vot 3936 de cetateni iar dintre acestia 1747, adica 44,38%, l-au sustinut pe fostul primar, Farcas Ionel, candidatul din partea PNL. Acesta va intra intra în turul doi, alaturi de candidatul de la PD-L, Pacurar Calin Petru. El a acumulat jumatate din voturile contracandidatului sau liberal, adica 926 de voturi, însemnând 23,52%. În consiliul local, dintre cele 15 mandate, PNL a obtinut sase, PD-L patru, PSD un numar de trei mandate, în timp ce UPSC si PRM vor avea fiecare câte un reprezentant în forul deliberativ local.

Majoritatea florestenilor sunt PSD-isti

La Floresti, situatia e diferita. Candidatul la fotoliul de primar din partea PSD, Pop Victor Ticu, a fost ales de catre 1239 de oameni dintr-un total de 3344 de cetateni ce au fost la urne, obtinând astfel 37,05% din voturi. Fostul primar, Vancea Ioanchim, din partea PD-L a fost sustinut de doar 644 de alegatori si a acumulat 19,25% din voturi, intrând astfel si el în turul doi. La consiliul local, au fost 14 mandate, dintre care patru le-a obtinut PSD, PD-L a primit trei, UDMR trei, PRM doua, iar PNL îi revine tot doua mandate.

Nicoara, surclasat de Tise la Jucu

La Jucu, prezenta la vot este probabil cea mai mare din judet, cu un numar de 1801 de cetateni care au pus stampila de vot. De exemplu, la una dintre sectiile de votare si-au exprimat alegerea 165 de locuitori din 358, în timp ce la o alta sectie au participat si mai multi, 550 din 1100. Ocupantul fostului fotoliu de viceprimar, Pojar Ioan Dorel, candidat din partea PD-L-ului, este fostul primar în exercitiu, dupã arestarea fostului primar, Petru Coste, tot PD-L. Pojar Ioan Dorel a obtinut 792 de voturi, adica o majoritate de 43,97% si va intra în turul doi alaturi de contracandidatul din partea PSD-ului, Pojar Valentin Dorel, care a obtinut 355 de voturi adica 19,71% din total. Mandatele de consilieri locali vor fi împartite dupa cum urmeaza: PD-L va primi 4, PSD – 3, PNL – 2, PNTCD – 2, UDMR – 1 si PRM va lua tot un mandat.

Andreea Mitrica

Probleme în Floresti

La Floresti, membrii biroului sectiei de votare numarul 1 s-au confruntat cu câteva probleme. Alegatorii de etnie rroma care s-au prezentat la vot insistau sa intre câte doi în cabina de vot, motivele invocate fiind ca nu stiu sa citeasca sau ca au dizabilitati. Reprezentantii PD-L au depus o sesizare la Biroul Electoral Judetean (BEJ) Cluj cu privire la aceasta situatie. PD-L-istii au sustinut, de asemenea, ca o parte dintre cei prezenti au lasat buletine de vot stampilate în cabina, astfel ca cei care veneau dupa ei puteau sa vada cum au votat cei dinainte. Tot la aceasta sectie, câteva persoane nu au putut vota, pentru ca aveau buletinele eliberate în urma cu câteva zile însa acestia sustin ca aveau domiciliul stabil în Floresti de câtiva ani buni.

 

Dupa slujba, la vot

La Gilau, locuitorii îl prefera pe primarul care tocmai si-a încheiat mandatul. Sfârlea Dumitru, candidat din partea Partidului Social Democrat a fost pe primul loc în primul tur de alegeri si a acumulat 39,59% dintre voturi. În turul doi va mai merge si candidatul de la Partidul Democrat Liberal, Plesa Viorel, care a fost foarte aproape de contracandidatul sau, 37,89% dintre buletinele de vot desemnându-l pe acesta. Dintre candidatii la primarie care nu vor merge în turul doi mai fac parte Carol Okos de la UDMR, cu 9,86% Ioan Maris, de la PNL, cu 7,09%, Victor Moldovan, de la PC, cu 3,91% si Nicolae Lupas, de la PNG-CD, cu 1,66%. Mandatele de la Consiliul Local sunt împartite între PD-L care are 6 mandate, PSD, cu 4 mandate, UDMR, cu 2 mandate PNL, cu un mandat, candidatul independent Semerean Gheorghe a obtinut si el un mandat la fotoliul de consilier local si Partida Rromilor “Pro-Europa” are tot un mandat.

La Gilau lumea a venit în numar mare sa voteze, dupa ce s-au întors de la biserica. Însa, la un moment dat lucrurile s-au cam complicat, caci venisera atât de multi oameni încât au blocat sectia, iar politia a trebuit sa intervina si nu a mai lasat oamenii sa intre. Mai mult decât atât, oamenii erau nemultumiti ca sunt doar cinci stampile.

Nicoara, batut si în comuna Nokia

O situatie ce pare a fi paradoxala este în comuna Jucu, unde PNL, partidul din care face parte Marius Nicoara este pe locul trei. Dupa ce politicianul s-a laudat în campania electorala ca venirea finlandezilor de la Nokia i se datoreaza, acesta a pierdut la scor în fata lui Alin Tise si în Jucu. Astfel, Marius Nicoarã a obtinut doar 22,4%, adica 400 de voturi din partea jucanilor, în timp ce Alin Tise a reusit sã ia 40,5%, însemnând 724 de voturi de voturi pentru acest post.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here