ICR Madrid se declară surprins de faptul că preşedintele ICR, Andrei Marga, a demarat proceduri de revocare a conducerii institutului din capitala Spaniei, în condiţiile în care problema calificativului evaluării şi a contestaţiei nu a fost încă soluţionată, conform unui comunicat de presă dat publicităţii miercuri.

Referitor la calificativul nesatisfăcător acordat la evaluarea activităţii institutului, conducerea ICR Madrid informează că acesta a fost primit în data de 11 aprilie 2013 şi că nu a fost însoţit de explicaţii, nu s-au făcut cunoscute criteriile de evaluare şi nici membrii comisiei şi susţine că a aflat din presă despre declaraţiile lui Andrei Marga privind eliberarea din funcţie a directorilor şi directorilor adjuncţi de la ICR Madrid. Potrivit comunicatului, ‘conducerea ICR Madrid nu a avut niciun fel de comunicare, nici verbală, nici scrisă, în cele zece luni de când Andrei Marga se află în aceasta funcţie’.

Conducerea ICR Madrid mai arată că ştie, „tot din texte de presă, neprimind nici o notificare oficială în acest sens, că în acest moment Comisia de Cultură din Senatul României analizează, la propunerea preşedintelui ICR, Andrei Marga, revocarea din funcţie a directorului ICR Madrid’ şi consideră că ‘declaraţiile şi comportamentul public ale preşedintelui ICR, Andrei Marga, sunt de natură să prejudicieze imaginea diplomaţiei româneşti şi a unei instituţii care ne reprezintă, din punct de vedere cultural, la nivel european şi internaţional’.

Conducerea instituţiei de la Madrid consideră că acest calificativ nu reflectă sub nicio formă activitatea ICR Madrid şi a înaintat o contestaţie către Ministerul Afacerilor Externe şi conducerea ICR, contestaţie la care încă aşteaptă un răspuns.

ICR Madrid, arată conducerea sa, a fost prima instituţie care a reprezentat România în calitate de ţară invitată la un târg de carte (LIBER 2011, Madrid) şi a contribuit astfel la numărul record de traduceri din literatura română în limba spaniola, Spania fiind ţara europeană cu cele mai multe titluri româneşti publicate (peste 50 doar în ultimii ani). La Madrid, mai indică instituţia, de 3 ani se organizează Zilele Filmului Românesc, festival considerat de cotidianul El País ca fiind cel mai important din Madrid. De asemenea, ICR Madrid a avut în ultimii ani cei mai mulţi elevi la cursurile de limba română (în medie 120 pe an), iar în luna iulie a anului trecut, înaintea preluării conducerii ICR de către Andrei Marga, a fost deschisă prima bibliotecă profesionist catalogată, de carte românească din Spania şi din reţeaua de institute culturale româneşti din străinătate, bibliotecă dotată cu un catalog on-line şi al cărei fond poate fi consultat de specialişti din întreaga lume.

România a mai fost ţară invitată la festivaluri de film de la Barcelona şi Santiago de Compostela, la târguri de carte precum cele de la Zaragoza sau Bilbao, a participat în ultimii trei ani la cel mai mare festival de fotografie din Europa, PhotoEspańa. În 2012, directorul ICR Madrid a fost preşedintele cluster-ului EUNIC Spania, coordonând proiecte la care au participat peste 20 de ambasade, institute culturale şi reprezentanţe ale Uniunii Europene, mai observă comunicatul transmis de ICR Madrid. Cât priveşte relaţia cu universităţile, ICR Madrid a realizat numeroase proiecte de natură academică, derulate împreună cu universităţi importante din Spania (Granada, Carlos III din Madrid, Alicante, Santiago de Compostela) şi în special cu cea mai mare instituţie de profil, Universitatea Complutense din Madrid. ICR Madrid a colaborat, de asemenea, cu cele mai importante instituţii culturale spaniole (Biblioteca Naţională a Spaniei, Cinemateca spaniolă, guvernele regionale din Madrid, Catalonia, Aragon, Valencia sau Ţara Bascilor, Festivalurile de film de la San Sebastian, Gijon, Santiago de Compostela, Fundaţia CaixaForum, Fundaţia Lazaro Galdiano, MUSAC, Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona), şi a beneficiat de prezenţa unor importante personalităţi culturale spaniole la evenimentele sale, printre care scriitorul Antonio Muńoz Molina, filosoful Fernando Savater, muzicianul Jordi Savall, scriitorul Fernando Iwasaki sau criticul de film Roberto Cueto.

În aceste zile, ICR Madrid participă la cel mai mare Târg de Carte cu vânzare din Spania, inaugurat vineri, 31 mai, ocazie cu care Regina Spaniei s-a oprit la standul României şi a apreciat prezenţa cărţilor româneşti. ICR Madrid aminteşte că actuala conducere a obţinut pentru prima data un stand propriu în cadrul acestui prestigios târg în mai 2012. De asemenea, tot în aceasta perioadă se desfaşoară cel mai mare turneu al unui teatru pentru copii, în opt oraşe importante (Barcelona, Madrid, Valencia, Zaragoza, Castellon de la Plana, Alicante şi Salamanca), proiect dedicat copiilor români aflaţi în Spania, şi derulat într-o amplă colaborare cu asociaţii de români şi cu reprezentanţele consulare ale României.

Preşedintele ICR, Andrei Marga, a cerut marţi comisiilor de cultură şi de politică externă a Senatului avizul privind retragerea directorilor Institutului Cultural Român de la Madrid, Ioana Anghel, şi Istanbul, Silvana Rachieru, pentru activitatea „nesatisfăcătoare”. Totodată, Marga a mai cerut şi avizul celor două comisii privind retragerea directorilor adjuncţi ai acestor institute.

„Anual se face o evaluare a institutelor culturale româneşti din exterior, o evaluare în raport cu criterii pe care le-a stabilit chiar legea şi o HG care datează din 2004. Este o comisie de evaluare compusă din reprezentanţi ai MAE şi ai ICR şi această comisie a dat acest rezultat: institutele de la Istanbul şi Madrid au activat nesatisfăcător, ceea ce înseamnă că nu au realizat obiectivele prevăzute de lege. Pe cale de consecinţă, ICR trebuie să propună eliberarea din funcţie a directorilor şi directorilor adjuncţi”, a spus Marga.

Potrivit acestuia, conducerile celor două institute au realizat „lucruri mărunte” care nu creează ceva „durabil” şi nu fac vizibil „prestigiul culturii române”. Un alt motiv invocat de preşedintele ICR este şi acela că interacţiunea celor două institute cu mediul local a fost una „modestă”.

„Motivul cel mare este rezultat din compararea raportului de activitate prezentat de directorii celor două institute, compararea acestor rapoarte cu prevederile legale. Acolo s-a făcut analiza la comisia respectivă, iar dacă este să fiu mai complet atunci aş spune două lucruri: sunt multe acţiuni, dar sunt mărunte, care nu creează ceva durabil, ţinta noastră a institutului, vizibilitatea şi prestigiul culturii române. Al doilea motiv este acela că interacţiunea acestor institute cu mediul cultural local din cele două capitale este modestă. Nu s-a putut pătrunde în sferele culturale mai tari, în sfera universitară, ştiinţifică, instituţiilor culturale din cele două locuri. Noi aplicăm legea şi legea spune clar: comisiile reunite trebuie să dea avizul, noi transmitem. Pentru această procedură nu se va merge în Plenul Parlamentului”, a spus Marga.AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.