Centrul de Cercetare şi Diagnostic al Bolilor Neurologice – RoNEURO, Institutul Internațional pentru Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mentală/Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din Universitatea Babeş-Bolyai și Societatea de Neurologie din România organizează vineri, 12 septembrie, de la ora 12.00, o conferință de presă pe Platforma Avalon a institutului (Institutul de Psihoterapie, str. Republicii, nr. 37).

În cadrul conferinței de presă se va prezenta proiectul experiment de izolare umană într-o peșteră din județul Cluj. Cercetarea vizează aspecte biomedicale și psihologice în condiții de izolare, cu aplicaţii ulterioare în domeniul medical și al zborului în spațiul cosmic (proiectul RO-Mars 500 al Institutului).

La conferința de presă vor participa: Prof. univ. dr. Angelo Bulboacă, Prof. univ. dr. Daniel David, Conf. univ. dr. Anca Dobrean, psihologul Dan Pop, Prof. univ. dr. Dafin Mureşan și cunoscutul speolog şi cercetător Iosif Viehman.

Câteva detalii în avampremieră găsiți mai jos.

 

Izolarea umană în peșteră. Premise și expectanțe de cercetare

 

Izolarea umană în peşteră este o formă de experiment controlat în care se investighează reacţiile umane – bio-medicale şi psihologice – la izolare. Aceste cunoştinţe au un rol fundamental în înţelegerea naturii umane (cu impact medical) şi în simularea unor situaţii excepţionale, cum ar fi zborurile în spațiul cosmic.

În legătură cu natura umană, spre exemplu, ritmul circadian influenţează fundamental o serie de procese bio-psihologice (ex. metabolism, temperatură, alternanţa somn-veghe, tendinţe comportamentale etc.), cu impact asupra stărilor si sănătate şi boală. Acest ritm circadian, influenţat de dinamica zi/noapte, are aproximativ 24 de ore. Experimentele de izolare în peşteră au arătat însă că ritmul circadian nu este cauzat de alternanţa zi/noapte, ci este un fenomen endogen, doar relaţionat/influenţat de alternanţa zi/noapte. Izolarea poate modifica ritmul circadian de la aproximativ 24 de ore la 25 până la 30-36. Înţelegerea acestor mecanisme are un rol fundamental în sănătate şi boală.

În legătură cu zborurile spaţiale, atât NASA cât şi Agenţia Spaţială Europeană au derulat şi derulează astfel de experimente şi/sau programe de training pentru astronauţi (vezi link-ul de la final), în care studiază modul în care izolarea afectează nu doar biologia umană, ci şi mintea, emoţiile şi comportamentul uman, cu impact asupra performanţei individuale şi a interrelaţiilor personale (fundamentale în orice misiune spaţială).

Studiul din România este coordonat de Centrul de Cercetare şi Diagnostic al Bolilor Neurologice – RoNEURO (Prof. univ. dr. Dafin Mureşan), în parteneriat cu International Institute for the Advanced Study of Psychotherapy and Applied Mental Health/Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din Universitatea Babeş-Bolyai (Prof. univ. dr. Daniel David; Conf. univ. dr. Anca Dobrean – studiul face parte din programul RO-Mars 500 al Institutului) şi Societatea de Neurologie din România (Prof. univ. dr. Dafin Mureşan şi Prof. univ. dr. Angelo Bulboacă). Alţi experţi participanţi în echipă sunt cunoscutul speolog şi cercetător Iosif Viehman – cu mai multe experienţe de izolare reuşite –  şi psihologul Pop Dan.

Noutatea acestui demers constă în inter-relaţionarea unei set mare de date bio-medicale cu cele psihologice, prin colectarea lor riguroasă şi prin analize complexe, având astfel o imagine integrată asupra modului în care natura umană reacţionează la situaţii de izolare. Investigaţiile sunt complexe, urmărindu-se peste 40 de indicatori bio-medicali şi psihologici. De asemenea, miniexperimente psihologice (ex. de autoreglare emoţională) vor fi efectuate în cursul izolării.

Experimentul propriu-zis se va desfășura în peștera Humpleu din Valea Firii, județul Cluj, situată  la o  distanță de  aproximativ  110  km de Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.