Alegerile desfășurate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj sunt acum în centrul unui conflict, fiind contestate cu fermitate. Surse relevă acuzații de viciere a rezultatului, iar o chestiune crucială o reprezintă absența a 413 studenți de pe listele electorale. În această situație, decizia finală cu privire la validarea alegerilor a ajuns în mâinile ministrului Educației, Ligia Deca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj se confruntă cu un scandal recent. Potrivit media9.ro, procesul electoral care a dus la alegerea rectorului a fost pus sub semnul întrebării. Un document semnat de mai mulți profesori a fost înaintat Senatului USAMV, care trebuie să decidă dacă va menține sau va revoca decizia de validare, și către ministrul Educației, Ligia Deca. Ministrul nu a confirmat încă rezultatele alegerilor de la Cluj. În plus, cu câteva zile în urmă, a invalidat alegerile de la Universitatea din Galați, chiar dacă alesul a fost fostul ministru al Cercetării din Guvernul Grindeanu, Lucian Georgescu.

Contestația subliniază presupusa viciere a alegerilor din începutul anului 2024. Se sugerează că unele persoane ar fi fost excluse intenționat din procesul electoral, subminând astfel integritatea acestuia. Mai precis, 413 studenți cu drept de vot ar fi fost excluși din listele electorale, ceea ce ar fi afectat grav procesul electoral. Contestanții susțin că această excludere a compromis reprezentativitatea și legitimitatea celor 38 de reprezentanți ai studenților în structurile universitare de conducere. În plus, se aduce în discuție faptul că rectorul ales, Cornel Cătoi, se află la al treilea mandat, în timp ce Legea Educației permite doar două mandate.

În prezent, sunt contestate atât validitatea lui Cornel Cătoi ca rector, cât și alegerea sa în această funcție. Înaintea alegerilor, conferențiarul Radu Constantinescu a făcut o declarație critică, acuzând că actualul rector a instaurat un climat de frică și dezinformare la nivel universitar.

Documentul de contestație a fost semnat de mai mulți profesori universitari și cercetători, inclusiv Leon Muntean, Adrian Oros, Vasile Florian, Liviu Bogdan, Radu Constantinescu, Daniel Cocan și Lucian Cuibus.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.