Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) organizează, în perioada 23-30 septembrie 2018, cea de a 31-a ediție a Congresului Asociației Internaționale Rei Cretariae Romanae Fautores (RCRF): “Marketing Roman pottery: economic relationships between local and imported products”.

Acesta reprezintă una dintre cele mai prestigioase manifestări științifice în domeniul arheologiei romane, care vizează structurile economice ale provinciilor fostului Imperiu roman. Congresul va fi găzduit de Universitatea Babeș-Bolyai și MNIT, fiind organizat în 5 zile de lucrări științifice și 2 zile de excursii post-congres. La eveniment se așteaptă să participe un număr aproximativ de 200 de specialiști în domeniu din 25 de țări.

„Evenimentul se desfășoară o dată la doi ani și presupune diferite activități științifice menite să actualizeze stadiul cercetărilor din domeniul ceramicii romane. Pe parcursul celor 7 zile, vom derula comunicări științifice, expoziții tematice, display-uri de ceramică, excursii pe diferite situri arheologice – care au fost centre urbane, rurale, militare sau civile romane – precum şi vizitarea centrelor de producție ale ceramicii.” afirmă Felix Marcu,  directorul MNIT.

Desfășurarea Congresului în diferite locații, care au aparținut Imperiului roman, are rolul de a face cunoscută identitatea fiecărei provincii, dar şi evoluția modernă a acesteia.

“Organizarea unui congres internațional prestigios în ceea ce privește studierea antichității clasice, cu accent asupra vieții economice din provinciile Imperiului roman, reprezintă o mare oportunitate de a face cunoscute cercetările în domeniu din România, dar şi de a cunoaște stadiul actual al acestora la nivel mondial. Desfășurarea acestui congres va contribui la impulsionarea studiului ceramicii romane din țara noastră şi va face cunoscute siturile arheologice, precum şi locurile pitorești şi ospitalitatea locuitorilor ei.” continuă Felix Marcu.
Congresul RCRF va avea un impact pozitiv asupra stadiului de cunoaștere a produselor ceramice realizate în perioada romană, punând în circulație internațională o informație științifică adusă la zi în acest domeniu.

La 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, concentrarea eforturilor celor mai importante instituții științifice și muzeale din România, pentru organizarea unui congres internațional prestigios, reprezintă cea mai potrivită manifestare culturală și științifică prin care patrimoniul excepțional deținut de instituțiile respective să fie cunoscut în străinătate.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei este instituția organizatoare a acestei manifestări științifice internaționale, în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității “Babeş-Bolyai” şi cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române, Filiala Cluj. Totodată, MNIT colaborează și cu alte instituții muzeale și științifice din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.