Cinci consilieri şi doi secretari de stat din cabinetul Emil Boc vor sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Avocatul Poporului deoarece ar putea fi eliberaţi, abuziv, din funcţiile deţinute la Universitatea Babeş-Bolyai.

Consilierii de stat Dan Lazăr, Cynthia Curt, Gabriel Bădescu, consilierii personali ai primului-ministru Cosmin Irimieş şi Adrian Udrea şi secretarii de stat, Cătălin Baba şi Călin Hinţea au primit, din partea rectorului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca un mesaj în care se arată că „personalul didactic cu funcţii executive în alte instituţii publice se suspendă sau se eliberează din funcţiile executive ocupate în UBB, conform prevederile Cartei UBB, începând cu 1 octombrie”. Consilierii au protestat faţă de această decizie şi au de gând să sesizeze Avocatul Poporului cu privire la această problemă.

Vor dreptate

Membri echipei premierului care, printre altele, sunt şi cadre didactice la Universitatea Babeş-Bolyai, şi care au fost trecuţi de rectorul universităţii, Andrei Marga la plata cu ora, vor sesiza Avocatul Poporului pentru a-şi apăra drepturile. Consilierii se întreabă de ce Andrei Marga nu a renunţat să predea la UBB în momentul în care acesta a deţinut funcţia de ministru. Cadrele didactice care au fost angajate în cadrul Executivului, după ce Emil Boc a fost numit premier, vor fi plătiţi „cu ora” începând cu 1 octombrie, în timp ce persoanele care deţin funcţii executive vor fi suspendate. Persoanele care se află în această situaţie sunt decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Cătălin Baba, şefii catedrei de Ştiinţe Politice Gabriel Bădescu şi a catedrei de Administraţie Publică, Călin Hinţea, asistentul universitar Cynthia Curt şi conferenţiarul Dan Lazăr. „Tot ce pot spune este că îmi voi apărea drepturile şi dacă este nevoie vom ajunge până la Avocatul Poporului pentru a se face dreptate”, a declarat pentru Gazeta de Cluj, Cynthia Curt.

Fără drept de muncă

Consilierii lui Emil Boc sunt de părere că decizia recorului este una discriminatorie, adoptată pe criterii de ordin politic, şi totodată şi o restrângere a exercitării dreptului la muncă, fapt pentru care aceştia vor apela la Justiţie pentru a se apăra. De asemenea, cadrele didactice vor sesiza şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). „Putem spune că este o discriminare la adresa noastră, deoarece ni se încalcă dreptul la muncă, însă deocamdată aşteptăm să vedem care sunt intenţiile domnului Andrei Marga, deoarece până acum nu am aflat nimic de la dânsul”, a continuat Cynthia Curt. În cazul în care reprezentanţii CNCD vor constata existenţa unei forme de discriminare, există posibilitatea de a se aplica o sancţiune contravenţională, rectorul urmând a risca amendă de la 400 la 4.000 de lei, dacă este discriminată doar o singură persoană, sau de la 600 la 8.000 de lei în cazul unui grup.

Decizie adoptată

Consiliul de Administraţie al Universităţii Babeş-Bolyai a adoptat o hotărâre în data de 24 septembrie, privind suspendarea din funcţie a cadrelor didactice care ocupă funcţii executive în alte instituţii publice. Astfel, „personalul didactic cu funcţii executive în alte instituţii publice se suspendă sau se eliberează din funcţiile executive ocupate în UBB, conform prevederilor Cartei Universităţii, începând cu 1 octombrie 2009. Personalul didactic cu funcţii executive în alte instituţii publice se remunerează în regim de plată cu ora, prevenindu-se obţinerea de salarii din două funcţii publice”, prevede hotărârea Consiliului de Administraţie a UBB. Potrivit prevederilor Cartei UBB, Senatul universităţii poate suspenda cadrele didactice care ocupă funcţii de lideri ai partidelor politice, dacă sunt numiţi sau aleşi în funcţii administrative în administraţia locală sau centrală sau dacă sunt aleşi senatori sau deputaţi în Parlamentul României.

Legea e alta

Consilierii lui Emil Boc afirmă că Legea 161/2003 privind exercitarea demnităţilor publice permite membrilor Guvernului, secretarilor de stat, subsecretarilor de stat şi persoanelor care îndeplinesc funcţii asimilate acestora să exercite funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetărilor ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice. „Nu vreau să aleg între plata cu ora sau eliberarea din funcţie, tot ce vreau e să se facă dreptate şi să ne continuăm munca şi în cadrul Universităţii”, a încheiat Cynthia Curt.

Beatrice Golondzac

1 COMENTARIU

  1. mare cazna pe Margarina d-le,s-o trezit din betie si le-a dat un sut in cur la Baba si Cur.Adevarul gol-golut este ca cei enumerati mai sus n-au ce cauta nici unul intr-o universitate serioasa,dar avind in vedere ca UBB este urmasul de drept a raposatei Stefan Gheorghiu,se accepta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.