În ediția de săptămâna trecută, Gazeta de Cluj a dezvăluit cum societatra Vialin Invest SRL a reușit să obțină în instanță prelungirea cu 24 de luni a  trei autorizații de construire pentru ridicarea unor blocuri într-o zonă de case din comuna Florești, în ciuda unor nereguli evidente. De această dată, vă prezentăm cine sunt oamenii care se află în spatele companiei.

Înființată în anul 1998, firma Vialin Invest SRL are ca obiect de activitate dezvoltarea (promovarea) imobiliară. Societatea este patronată de Vasile Bulzan, care se ocupă și de administrarea acesteia împreună cu Nicolae Coborzan. În anul 2018, Coborzan i-a cedat lui Bulzan partea lui din firmă, contravaloarea părților sociale cesionate fiind de 200.000 de lei și a rămas numai în poziția de administrator. 

Primarul Horia Șulea, prezent la inaugurarea Optimus Nova Center

Firma a fost cuprinsă de microbul imobiliar și a reușit să obțină autorizații de construire pe bandă rulantă de la Primăria Florești. Dacă ne raportăm numai la ultimii 5 ani, aflăm că, în anul 2018, Vialin Invest SRL a obținut o autorizație de construire pentru o clădire de birouri cu regim de înălțime D+P+4E pe strada Avram Iancu nr. 454 din Florești. Clădirea căreia i-a fost atribuit numele de Optimus Nova Center a fost inaugurată cu mare fast un an mai târziu, în prezența primarului de la acea vreme, Horia Șulea, care și-a asumat să sprijine cât mai multe proiecte similare. 

„Noi eram specializați pe piața rezidențială, însă pentru a concretiza această clădire de birouri am apelat la specialiști în domeniu bine pregătiți, fiind sprijiniți și de administrația locală. Ideea era să creăm și o zonă de office, nu numai de locuit.”, a declarat Vasile Bulzan la inaugurarea Optimus Nova Center. 

Tot atunci, Primăria Florești elibera alte patru autorizații de construire care aveau ca beneficiar societatea Vialin Invest SRL, pentru edificarea a patru imobile de locuințe semicolective cu regim de înălțime S+P+E pe strada Crizantemelor. Sprijinul promis de Horia Șulea s-a văzut abia în anul 2020, când a eliberat șapte autorizații de construire pentru realizarea a șapte imobile de locuințe colective cu regim de înălțime S+P+E+ER pe strada Narciselor.  Expresia „porcul nu se îngrașă în ajun” se potrivește de minune situației, deoarece autorizațiile au fost eliberate cu numai trei zile înainte de alegerile locale din anul 2020, la data de 24 septembrie. Mai mult, la momentul eliberării, lipseau mai multe documente fără de care autorizațiile de construire nu puteau fi emise. 

Mai precis, în certificatele de urbanism care stau la baza autorizațiilor de construire este prevăzut faptul că Vialin Invest SRL avea obligația de a obţine avize din partea Ministerului Apărării Naţionale, deoarece investiția urma să fie realizată în zona de protecție a Unității Militare 01463 Floreşti și a depozitului de muniție. MApN  a refuzat să elibereze avizele respective, însă autorizaţiile de construire au fost emise în lipsa acestor avize. 

Vialin Invest cunoștea bine importanța avizelor MApN, motiv pentru care în anul 2019 a solicitat în instanță eliberarea documentelor, însă instanța a pronunțat o decizie definitivă prin care obliga MApN să emită avizele numai la data de 22 februarie 2023, iar la data de 6 iunie instituția a eliberat documentele.  Astfel, autorizația a fost eliberată cu aproape trei ani înainte de emiterea avizelor, acte fără de care nimeni nu avea dreptul să fac acest demers. 

Situația a ieșit la iveală numai anul acesta, când societatea a solicitat Primăriei Florești prelungirea autorizațiilor de construire, instituția publică s-a opus și numai instanța a fost cea care a calmat spiritele. Administrația publică locală a fost obligată să prelungească autorizațiile, în ciuda neregulilor majore constatate, deoarece se împlinise termenul de prescripție prin care putea ataca actele. 

Bulzan a obținut autorizații pentru alte parcele 

Revenind la fatidicul an 2020, aflăm că Vasile Bulzan a obținut alte patru autorizații de demolare și construire pe numele său, la data de 25 septembrie, cu numai două zile înainte de alegerile locale. 

Mai exact, o autorizație pentru demolarea a două corpuri de clădire și construirea unor locuințe colective cu regim de înălțime S+P+E+ER pe strada Avram Iancu la nr 256 și alte trei autorizații de construire pentru locuințe colective cu regim de înălțime S+P+E+ER, pe aceeași stradă la numerele 257, 258 și 259. Blocurile urmau să fie edificate tot într-o zonă de case, însă aceasta nu a fost singura problemă. Potrivit publicației Ziar de Cluj, trei dintre cele 4 autorizații se află la alte adrese, ale vecinilor din strada Avram Iancu: 257, 258 și 259 – două peste drum, la numerele impare 257 și 259 și unul lângă (la 258).

După ce la cârma Primăriei Florești s-a instalat Bogdan Pivariu, societatea Vialin Invest SRL nu a mai solicitat alte autorizații de construire. Astfel, firma pare că s-a transformat din prințesa imobiliarelor din comună în Cenușăreasa, după ce și-a pierdut „pantoful de cleștar”. Dacă până în anul 2020, firma înregistra cifre de afaceri de ordinul zecilor de milioane de lei, Vialin Invest SRL a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri în valoare de 25.250 de lei, profitul net a fost pe minus cu 206.023 de lei, iar cuantumul datoriilor a fost de 4.087.486 de lei. 

Administratorul Vialin Invest este fostul patron al fermei de pui din Florești

Nicolae Coborzan a fost proprietarul Amareto Impex SRL, societate care administra ferma de pui din Florești. Ani de zile, oamenii care locuiau în apropierea fermei s-au plâns de mirosul emanat. Firma a intrat în faliment în anul 2019, iar în anul 2021 Kaufland a achiziționat prin licitație clădirile și terenurile aferente fermelor și abatorului pui. 

Nicolae Coborzan și soția acestuia au fost cercetați de DIICOT Cluj în 2016, dar dosarul nu a mai ajuns în instanță. În cadrul comunicatului DIICOT se prezenta că familia Cobârzan, patronii afacerii, au comis o evaziune fiscală cu un prejudiciu de 6 milioane de lei. Conform polițiștilor, începând cu anul 2012, persoanele în cauză nu ar fi înregistrat în contabilitate operațiunile efectuate și veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de plata obligațiilor fiscale aferente activității comerciale. În urma  perchezițiilor, au fost plasați sub control judiciar (măsură ulterior ridicată) următorii: proprietarul Oncos – Vasile Onacă (foto), proprietara Amareto – Viorica Cobârzan și proprietarii Puiul Regal Gilău – Camelia și Gabriel Balaș. Ca să recupereze prejudiciul calculat la nu mai puțin de șase milioane de lei, anchetatorii au pus sechestru asigurător pe șase clădiri și un teren, dar și pe conturile celor patru persoane cercetate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.