Pe 20 decembrie, Tribunalul Județean Sălaj a anulat contractul de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselényi din Jibou prin hotărârea sa în primă instanţă pronunţată marţi.
Acesta datează din secolul XIX, iar cea mai veche dintre construcțiile care compun acest ansamblu este curia, refăcută de către baronul Wesselényi István și de contesa Bánffy Kata. După ce proprietarul castelului, Wessélenyi Miklós, încetează din viață, fiul acestuia, Wessélenyi Miklós al II-lea face unele lucrări minore la reședința sa din Jibou. După venirea comuniștilor, când are loc naționalizarea, palatul și anexele sale sunt transformate într-o școală, liceu, internat, casă de pionieri și stațiune experimentală a tinerilor naturaliști.
După ce România a gustat prima dată din democrație, castelul din Jibou a devenit un simplu club al copiilor. De-a lungul timpului, chiar dacă exteriorul nu a fost afectat, palatul a fost prădat în timpul comunismului, iar interiorul este aproape gol.
De reamintit faptul că înainte de marea naționalizare, ultimul proprietar a fost Teleki Artúrné Wesselényi Ilona, iar descendenta sa, Janicskó Éva
(Ianicicău) a luptat pentru ca imobilul să-i revină în proprietate. Colac peste pupăză, în ciuda câștigului, Eva a decis să scoată la vânzare castelul, în condițiile în care nu avea banii necesari să-l renoveze și să-l întrețină. La începutul anului 2012, instanța a decis restituirea clădirii, iar Consiliul Județean Sălaj și-a putut exercita dreptul de preemțiune, după ce Ministerul Culturii a renunțat la acesta, lucru ce nu este de mirare.
Firme paravan, oameni de carton, o istorie aruncată la gunoi de dragul banilor
La scurt timp după retrocedare, Eva Ianicicău a murit, iar noul proprietar, Andrei Ianicicău a reușit să vândă ansamblul anul trecut pentru suma de 800 de mii de euro unei companii din Cluj-Napoca: Micro Vision Consult SRL. La început, proprietarul a cerut 1,5 milioane de euro pentru castel, dar a diminuat prețul la 900 de mii de euro, preț de pornire pe site-ul casei de licitații Artmark Historical Estate SRL.
Totul bine și frumos, doar că la scurt timp după ce compania a cumpărat castelul, aceasta l-a vândut la, o altă firmă, de data aceasta maghiară: Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L, fiind parte a unei societăți numite Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt ce se ocupă cu câștigarea a cât mai multe clădiri istorice din Transilvania. Firma din Cluj-Napoca, Micro Vision Consult, a avut în 2021 o cifră de afaceri de peste 77 de milioane de lei și un profit de aproape 15 milioane de lei. De precizat faptul că această firmă este parte în mai multe dosare, printre care cel de la Tribunalul Sălaj, privind Castelul din Jibou, unul la Judecătoria Arad, Curtea de Apel Alba Iulia, Judecătoria Hațeg și două la Tribunalul Hunedoara.
Moștenitorul castelului a pus sare pe rană și le-a amintit celor din Consiliul Județean Sălaj că au venit prea târziu cu dreptul de preempțiune fluturându-l pe la nas. Chiar dacă, înainte de vânzarea imobilului, președintele Consiliului Județean a anunțat că are de gând să folosească dreptul la preemțiune, consilierii au dormit în păpușoi și nu au luat o hotărâre în termen de 15 zile privind intenția de cumpărare.
Pe cealaltă parte, Consiliul Județean Sălaj îl contrazice pe proprietar, precizând că instituția a exprimat în termen legal dreptul de preempțiune în ceea ce privește cumpărarea acestui imobil. Potrivit președintelui Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, instituția pe care o conduce a răspuns în termen privind intenția de preemțiune.