Regimul juridic al contraventiilor, reglementat prin Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, ar putea fi modificat dupa ce un proiect de lege a fost lansat in dezbatere publica de catre Ministerul Transporturilor. Documentul modifica regulile de transformare a amenzilor contraventionale in sanctiunea de munca in folosul comunitatii. Conform normelor legale in vigoare in momentul de fata, in cazul in care amenda contraventionala nu a fost achitata in  termen de 30 zile de la data ramanerii definitive a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, contravenientul poate fi  obligat de o instanta judecatoreasca la efectuarea unei munci in folosul comunitatii. De asemenea, OG nr. 2/2001 prevede ca sanctiunea se aplica de catre instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata.

Totusi, proiectul de lege publicat de MT modifica aceasta reglementare,stabilind ca instanta de judecata care va aplica sanctiunea va fi cea pe a carei raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al contravenientului. In plus, potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ,transformarea amenzii contraventionale in sanctiunea de munca in folosul comunitatii se poate face, in prezent, doar in cazul sanctiunilor contraventionale aplicate persoanelor fizice, conform OG nr.2/2001, la cererea organului din care face parte agentul constatator. Proiectul de act normativ schimba aceasta prevedere, in sensul ca cererea de transformare a amenzii in munca in folosul comunitatii nu se va mai intocmi de agentul constatator, ci de administratia publica locala in a carei raza domiciliaza contravenientul. In expunerea de motive, initiatorii proiectului de lege sustin ca sanctiunea de munca in folosul comunitatii se va aplica inclusiv calatorilor care circula cu trenul, dar refuza sa plateasca tariful biletului. Mai exact, se arata in expunerea de motive, pentru a putea beneficia de serviciul de transport feroviar cu trenul, calatorul trebuie sa posede o  legitimatie de calatorie valabila la data, trenul, clasa si serviciul utilizate. Totusi, in cazul in care calatorul nu prezinta in tren o legitimatie de calatorie valabila, acesta este obligat sa plateasca tariful de taxare in tren. Daca si in acest caz calatorul refuza plata tarifului de taxare in tren, atunci va fi considerat contravenient si tratat potrivit legii, adica i se vor aplica, conform OG nr. 2/2001, fie avertisment, fie amenda contraventionala, fie sanctiunea de munca in folosul comunitatii.

Procedura de contestare amenda rovigneta dupa noua lege

Primul pas este sa aflati care este judecatoria competenta. Odata cu aflarea competentei teritoriale, va trebui sa formulati contestatia impotriva rovinietei! ATENTIE! Contestatiile impotriva amenzilor pentru rovinieta trebuie sa aiba o redactare specifica!  Nu sunt aplicabile in totalitate conditiile de la celelalte contestatii pentru contraventii. Dupa redactarea contestatiei, se ataseaza actele necesare si se trimit catre judecatoria competenta. Judecatoria va inregistra cererea si va stabili un termen de judecata, urmand ca la termenul de judecata sa se pronunte asupra contestatiei formulate. Unii avocati considera ca cei care au cumulat mai multe biruri pot sa plateasca doar unul.“Gresit”, sar reprezentantii ”Companiei de Drumuri”. ”TARIFELE DE DESPAGUBIRE (…) CONTESTATE in instanta pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se ANULEAZA“. Aceasta este fraza care le va readuce zambetul pe chip zecilor de mii de soferi prinsi fara rovinieta in ultimii ani. In traducere libera romanii care au contestat amenzile primite vor fi scutiti de plata tarifului de 28 de euro cerut pana acum de Compania de drumuri si raman doar cu amenda de 250 de lei. Potrivit CNADNR, recordman-ul in materie este un sofer care a incasat anul trecut 217 penalizari. Daca acesta a depus contestatii pentru fiecare dintre ele, atunci noua lege il scuteste de plata a 6076 de euro. Unii avocati merg si mai departe sustinand ca aceasta reglementare nu se aplica doar pentru viitor ci si pentru trecut. Se aplica sanctiunea o singura data, 300 de lei amenda si despagubirea o singura data, 28 de euro. Toate celelalte sunt desfiintate. Noile prevederi vor intra in vigoare odata cu publicarea legii in Monitorul Oficial. Legea elimina cu totul tariful de 28 de euro cerut pana acum de CNADNR. De asemenea, in noua lege se  prevede ca soferii nu mai pot fi amendati a doua oara pana cand nu primesc acasa procesul verbal pentru prima contraventie.

Av.COLTUC MARIUS
Fondator Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro
Tel. 0745150894

Partener
www.licitatiijuridice.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.