Procurorul clujean Mircea Hrudei a câștigat un proces la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în urma căruia ar trebui să fie repus în funcția de procuror șef. El a fost destituit din acest post în 2017, printr-o decizie a CSM, pentru o serie de nereguli. În locul lui a fost numit procurorul Florin Mornăilă. La DIICOT Cluj, procurorul Hrudei împreună cu colega lui Daciana Deritei, au instrumentat mai multe dosare cu cântec care nu s-au concretizat cu vreo condamnare.
La începutul acestei luni, procurorul Mircea Hrudei a câștigat procesul la ÎCCJ pentru destituirea din funcție. În cadrul acestui proces el a contestat decizia Curții de Apel Cluj care stabilea că destituirea lui din funcția de șef al DIICOT Cluj a fost făcută cu respectarea legii.
”Admite recursul formulat de către reclamantul Hrudei Mircea-Lucian împotriva sentinţei nr. 1488/28.03.2018 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 4103/2/2017. Casează sentinţa atacată şi în rejudecare: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată şi precizată de reclamantul Hrudei Mircea-Lucian în contradictoriu cu pârâţii Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Procurorul Şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Colegiul de Conducere al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Dispune anularea Ordinului nr. 564 din 29.06.2017 emis de procurorul şef al DIICOT privind revocarea din funcţia de procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; a Ordinului nr. 647/23.08.2017 emis de procurorul şef al DIICOT privind completarea ordinului nr. 564 din 29.06.2017; a tuturor operaţiunilor administrative care au stat la baza emiterii Ordinului nr. 564 din 29.06.2017 şi a Ordinului nr. 647/23.08.2017. Dispune reintegrarea reclamantului Hrudei Mircea-Lucian în funcţia deţinută anterior, aceea de procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Respinge restul pretenţiilor. Obligă pârâţii la plata către reclamant a sumei de 4.250 lei reprezentând cheltuieli de judecată parţiale. Obligă pârâţii la plata către recurent a sumei de 2.777,50 lei reprezentând cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 3 noiembrie 2020”, arată soluția pe scurt a instanței.
Cum a fost demis procurorul Mircea Hrudei
După ce a fost demis din funcția de șef al DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, iar acum este la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov. El a preferat să meargă la parchetele din zona Bucureștiului (Buftea și Ilfov) pentru că soția lui, Maria, este judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție din 2011.
Procurorul Mircea Lucian Hrudei a avansat în funcția de șef al DIICOT Cluj, prin hotărârea cu numărul 739 din septembrie 2008, fără să dea examen pentru acest post, ci folosind o ”chichiță” juridică. El, ca și alți aproape 500 de procurori care au uzitat de această ”portiță” legislativă, a făcut o cerere de avansare care, în mod evident, a fost respinsă pentru că avansarea nu era susţinută printr-un examen. Ulterior a deschis un proces la Secţia contencios-administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în care decizia CSM de respingere a cererii a fost contestată, iar procesul a fost câștigat.
Potrivit Secției pentru Procurori a CSM, „în motivarea solicitării procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism se învederează exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției de către domnul procuror Hrudei Mircea Lucian, concretizată în esență prin deficiențe în activitatea de urmărire penală, tergiversarea nejustificată a soluționării cauzelor repartizate, neîndeplinirea obligației legale de a dispune măsuri asiguratorii în dosare cu prejudicii mari, adoptarea unor soluții apreciat ca nelegale și netemeinice, infirmate ca atare de către procurorul ierarhic superior, nerespectarea confidențialității în dosarele în curs de soluționare, exercitarea de activități de cercetare în afara unui cadru procesual legal, dar și aspecte ce pot conduce la o posibilă imixtiune în activitatea altui procuror”.
Pentru a-i convinge pe cei de la CSM, fostul şef DIICOT România, Daniel Horodniceanu a depus la dosarul cu pricina mai multe acte doveditoare de abaterile efectuate de Hrudei.
Printre acestea se numără un proces-verbal întocmit după controalele tematice şi operative efectuate de către procurorii desemnaţi din cadrul structurii centrale a direcţiei a dosarelor repartizate spre soluţionare domnului Hrudei. Tot la dosar există ordonanţele prin care actualul procuror şef al DIICOT Cluj (Florin Mornăilă) a infirmat soluţiile de clasare dispuse de Hrudei.
Potrivit surselor, cele susţinute de Mornăilă au fost întărite prin referatele întocmite de cei de la IGPR și Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din municipiul Cluj Napoca.
Dosarele chix din cariera procurorului Hrudei
Mircea Hrudei a fost șef la DIICOT Cluj, perioadă în care i-a trimis în judecată pe magnații Arpad Paszkany, Gicu Gânscă și Horia Ciorcilă, care au fost achitați în instanță.
Primul dosar în care Mircea Hrudei a luat achitare pentru cei pe care i-a anchetat a fost dosarul Grenadierul. Inculpaţii Zăgrean Victor, Vancea Ovidiu Manuel, Moldovan Mihai Septimiu şi Szasz Francisc au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv şi au fost achitaţi de magistraţii ICCJ. Şeful DIICOT Cluj i-a acuzat pe cei patru de terorism. Cei patru au executat şase luni de arest preventiv. Gicu Agenor Gânscă de la ACI, împreună cu Rareş Nilaş, Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascăl şi Horea Ionut Bobos, au fost achitaţi, şi ei, definitiv în 2013 de către judecătorii de la ICCJ. Dosarul a fost făcut de DIICOT Cluj şi are semnătura lui Mircea Hrudei. Un alt dosar răsunător făcut de Mircea Hrudei este cel al lui Paszkany Arpad Zoltan, celebrul dosar Gazeta II, care s-a terminat cu achitare încă din 10 mai 2012. Și dosarul Gazeta, în care mai mulți ziariști au stat după gratii, a avut același final: achitare!
În vara anului 2014, dosarul Banca Transilvania s-a spulberat prin soluţia definitivă de achitare a inculpaţilor.
Horia Ciorcilă, şeful Băncii Transilvania a fost achitat, împreună cu ceilalţi oameni de afaceri clujeni, de acuzaţiile de spălare de bani făcute de fostul şef al DIICOT Cluj, procurorul clujean Mircea Hrudei. Chiar dacă au fost considerate drept “nefondate” de judecători, acuzaţiile procurorilor clujeni poartă doliul unuia dintre cei acuzaţi. Pe parcursul anchetei Claudiu Silaghi a murit. Nu este primul dosar al fostului şef DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, care ar putea intra la categoria “chix”. Şeful Băncii Transilvania a fost achitat de magistraţii ÎCCJ în dosarul de “spălare de bani” trimis în judecată de şeful DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei. În acest dosar, alături de Ciorcilă au mai fost judecaţi pentru aceleaşi acuzaţi şi oamenii de afaceri CHRISTOFOUROU GEORGIOS, COJOCARU DOINA MARIOARA,DASCAL SERGIU DAN,ISAAKIDIS ANASTASIOS,JURKOVAN RADU CODRUT,SILAGHI CLAUDIU EUGEN IULIU, SILAGHI MIRELA, iar toţi au fost achitaţi definitiv.
Dosarul Gazeta, unul dintre cele mai mari eșecuri ale procurorului Hrudei
Unul dintre cazurile procurorului Mircea Hrudei este Dosarul Gazeta în care inculpații au fost achitați. Fiind primul caz de ziarişti arestaţi, nu este de mirare faptul că CEDO a admis plângerea făcută de Liviu Man, directorul Gazeta de Cluj, împotriva statului român în care s-au arătat gravele nereguli şi încălcări ale drepturilor fundamentale derulate pe tot parcursul procesului. Despre dosarul „Gazeta”, din care a fost disjuns dosarul omului de afaceri Arpad Paszkany, şi despre dosarele întocmite de către Mircea Hrudei în general, ziaristul Liviu Man, patronului publicaţiei „Gazeta de Cluj” a declarat că „Dosarul Gazeta a fost o înscenare a procurorilor Mircea Hrudei şi Daciana Deritei, născută Pop, prin care au vrut să închidă gura presei independente, în speţă a publicaţiilor Gazeta de Cluj şi Bună Ziua Ardeal. Întreaga înscenare a fost realizată cu scopul de a-şi satisface interesele de familie, familia POP, şi cele de business, pe filiera Iulius Mall al lui Iulian Dascălu”, declara Liviu Man.