Pe site-ul Europeana.eu, Biblioteca digitală europeană , primele rezultate ale căutării după termenul „România” sunt reprezentate de către fotografii din 1990 cu copii orfani sau bolnavi de SIDA. Imaginile provin de pe site-ul scoţian www.scran.ac.uk şi au fost realizate de fotograful Gerry McCann. În schimb, ţări precum Ungaria, Turcia sau Bulgaria sunt reprezentate prin diferite obiecte de patrimoniu în format digital: documente istorice, monumente, piese de arheologie, lucrări de artă şi artizant.
La căutarea termenului “Eminescu”, Europeana.eu generează doar 4 documente, dintre care trei sunt în limba maghiară; pentru “Caragiale”, un singur document… şi acesta în limba maghiară. În schimb, căutarea după termeni precum “Ionesco”, “Brâncuşi” nu generează nici un document în limba română. La fel se întâmplă şi cu Eliade- un singur document, şi acela în limba spaniolă; Coandă nu are parte de nici un rezultat, iar Traian Vuia un singur document în limba germană. Singurii care se bucură de o reprezentare în limba română sunt Nicolae Grigorescu, Luchian, Andreescu.
Proiectul includerii patrimoniului naţional în Biblioteca digitală europeană este gestionat de Institutul de Memorie Culturală (CIMEC), instituţie desemnată de Ministerul Culturii pentru a administra atât datele incluse în Biblioteca europeană, cât şi pentru a crea o Bibliotecă digitală românească (Culturalia.ro ar putea fi lansat anul acesta, deşi nu există încă fonduri pentru susţinerea acestuia).
Potrivit directorului CIMEC, Dan Mihai Matei Biroul de la Haga care se ocupă cu administrarea Bibliotecii nu a putut oferi nicio explicaţie cu privire la acest tip de reprezentare negativă. El mai precizează că echipa românească a trimis Bibliotecii, pentru includere pe site-ul Europeana aproximativ 3200 de obiecte în format digital şi că ar fi fost normal ca acestea să fie cele care apar pe prima pagină. "Părerea mea este că piesele apar în ordinea în care au fost introduse în baza de date. (…) Nu este o conspiraţie ca să iasă România prost", a mai declarat directorul CIMEC.
Obiecte digitale trimise de către CIMEC apar abia pe pagina 8 a rezultatelor căutării termenului "Romania" pe Europeana.eu.
A.M.