CRĂCIUN, PRIMARUL OPORTUNIST

Clanul Micula a pus ochii pe cea mai bogată comună din Bihor

Inginerul Dorel Crăciun  a fost, până la începutul lui 2001, vicepreşedinte al filialei Bihor a Partidului Socialist al Muncii, formaţiune care se pretindea urmaşul fostului Partid Comuinist Român. La alegerile locale din anul 2000, fruntaşul PSM-Bihor a candidat pentru Primăria Sânmartin şi a câştigat alegerile, fiind instalat primar al celei mai bogate comune din judeţ. Pentru cine nu ştie, atât staţiunea Băile Felix cât şi Băile 1 Mai aparţin, din punct de vedere administrativ, de comuna Sînmartin. În centrul de comună, la ielirea spre Băile Felix, protipendada judeţului (politicieni, oameni de afaceri, poliţişti, magistraţi, funcţionari publici, etc.) şi-a construit un cartier de vile supranumit «Beverly Hills”, unde metul pătrat de teren se vinde cu 18-20 de dolari. După alegerile generale din decembrie 2000, când PSM a înregistrat un eşec răsunător, Crăciun a demisionat din Partidul Socialist, scontând pe faptul că, dat fiind importanţa funcţiei sale, va fi curtat de marile partide de pe eşichierul politic local, PDSR, PD, PRM sau PNL.

„Hai la primar de vânzare!”

Cine nu şi-ar fi dorit să aibă un primar în Sînmartin? – gândea Dorel Crăciun. Spre neplăcuta sa surpindere, nimeni nu a încercat să-l racoleze. Atunci, văzând că timpul trece şi alegerile următoare se apropie, iar el nu are nici un sprijin politic, a început să tatoneze terenul, doar-doar va reuşi să fie propus din nou candidat de primar. Cu toate că Dorel Cărciun şi-a depus adeziuni la toate partidele cu filiale în Sânmartin (PSD, PD, PNL, PRM, PUR), nu a fost acceptat nici măcar ca simplu membru. Umilinţa cea mai mare a fost că până şi un „partid de buzunar” ca Partidul Umanist, a refuzat să-l accepte să fie candidatul de primar al acestei formaţiuni. Motivele acestei atitudini de boicot politic general pot fi regăsite în atitudinea sa de „Gigă Contra”, procesoman şi reclamagiu, reflectată în activitatea sa de primar şi de numeroasele procese aflate pe rolul diferitelor instanţe în care Dorel Crăciun este fie reclamant (90%), fie pârât sau reclamat.
Împotriva sa există mai multe plîngeri penale şi în două cauze s-a dispus chiar începerea urmăririi penale împotriva primarului de Sînmartin.

Penalul Dorel

Într-un proces vizând anularea unui titlu de proprietate pentru un teren de mare valoare (circa un milion de dolari) eliberat abuziv în favoarea bisericii ortodoxe din satul Cihei la propunerea sa şi cu avizul unei comisii locale de aplicare a legilor Fondului Funicar ce nu avea nici o calitate juridică, Dorel Crăciun s-a ales cu o plângere penală din partea prefectului Florian Serac (dosar nr 9142/2002). În esenţă, din acest dosar reiese că schimbarea amplasamentului pe seama Bisericii Ordodoxe Cihei din localitatea amintită în centrul de comună Sânmartin s-a făcut de către o comisie de fond funciar care nu avea nici o calitate. Prin Ordinul nr 16/26.01.2002, prefectul judeţului Bihor a schimbat componenţa Comisiei Locale de Aplicare a legilor Fondului Funciar Sînmartin, ordin care a fost dosit până în luna septembrie 2002 şi nu a fost pus în aplicare, activitatea comisiei continuând în vechea formulă, astfel că întreaga activitate a «comisiei» este lovită de nulitate absolută. Primarul Crăciun semnase de luare la cunoştinţă a ordinului prefectului privind schimabrea componenţei comisiei locale, însă dat fiind interesele aflate în joc, a preferat să încalce legea. Ca urmare, s-a ales cu amintita plângere penală.
Într-un alt dosar, primarul Sînmartinului este acuzat că, în decembrie 2001, a condus un autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice. Aproape de intrarea în Oradea, maşina s-a răsturnat cu roţile în sus în şanţul de pe marginea drumului. Ca să nu se afle că a condus băut, Dorel Crăciun a fugit de la locul accidentului, abandonând autoturismul şi declarând ulterior că un angajat al Primăriei fusese la volan. Cercetările au stabilit însă că primarul condusese automobilul în momentul producerii accidentului, reţinându-i-se comiterea infracţiunilor de mărturie mincinoasă, instigare la mărturie mincinoasă, conducere sub influenţa aloolului, fugă de la locul accidentului. Profitând de faptul că maşina avea asigurare la firma UNITA, Dorel Crăciun a solicitat despăgubiri. În prima fază, societatea a refuzat să i le achite, motivând că şoferul fusese sub influenţa alcoolului şi că nu a fost respectată clauza din contract potrivit căreia trebuia anunţat de urgenţă agentul constatator despre producerea accidentului, pentru evaluarea pagubelor. Perseverentul Crăciun a dat însă firma în judecată şi…a obţinut câştig de cauză, UNITA fiind obligată să-i achite peste 40 de milioane de lei. După ce cercetările au evidenţiat faptul că el însuşi fusese şoferul care condusese sub influenţa alcoolului şi din cauza căruia se produsese accidentul. Crăciun s-a ales cu o nouă plângere penală pentru fals în declaraţii, înşelăciune şi primire de foloase necuvenite.
 Cauza se află pe rol la Parchetul de le lângă Judecătoria Oradea, dosarul fiind înregistrat sub nr 1477/P/2002. Dorel Crăciun se consideră „victima mafiei” din Sînmartin şi în această postură de victimă, el încearcă să-i convingă pe cetăţenii comunei că toate acuzaţiile ce I se aduc sunt înscenări menite să-l discrediteze.

Crezul politic al lui Dorl Crăciun: din PSM, în PNL-„European Drinks” (via PSD, PD, PRM şi PUR)

Tatonările lui Crăciun pe plan politic de a fi primit într-unul din partidele reprezentate în Sînmartin şi-au găsit în cele din urmă ecou în PNL-Bihor, organizaţie controlată de holdingul „European Drinks” prin ex-directorul acestui grup de firme, actualul deputat Cornel Popa. În staţiunea Băile Felix, „European Drinks” a deţinut Hotelul „Crişana” în urma unei dubioase asocieri cu Consiliul Judeţean Bihor, al cărei fost vicepreşedinte, Petre Ştefan, a fost numit ulterior director al firmei TRANSILVANIA TOURS, care a administrat hotelul până ce justiţia a dispus anularea asocierii cu CJ-Bihor, în care firmele patronate de Ioan şi Viorel Micula aduseseră ca aport de capital nişte terenuri supraevaluate din comuna Budureasa. O altă firmă aparţinând holdingului „European Drinks” deţine 7,6% din acţiunile S.C. TURISM FELIX S.A., societate care deţine majoritatea hotelurilor din Băile Felix. Interesul clanului Micula pentru acapararea Băilor Felix şi Băilor 1 Mai este de notorietate, astfel că pentru a-şi atinge scopul, controlul asupra Primăriei Sînmartin este esenţial.
După cum ne-a declarat ieri liderul interimar al PNL-Sînmartin, Grigore Ţigan, el l-a acceptat pe Dorel Crăciun ca simplu membru în urmă cu câteva săptămâni. Primarul a profitat de ocazie şi acum Ţigan simte că se pregăteşte înscăunarea lui Crăciun ca preşedinte al organizaţiei.
„Eu l-am primit pe Dorel Crăciun în PNL fiindcă am fost colegi de muncă la intreprinderea «Sinteza» şi am observat că peste tot i se închisese uşa în nas. Nu m-am gândit că lucrurile vor evolua atât de rapid. L-am văzut de câteva ori împreună cu Cornel Popa. Mie nu mi-au spus ce au de gând. Au adus circa 100 de noi membri în organizaţie, majoritatea angajaţi de la «European Drinks». Acest lucru mă pune pe gânduri, în perspectiva faptului că, din câte am aflat, dl Popa pregăteşte pentru data de 8 mai alegerile pentru desemnarea noului preşedinte al PNL-Sînmartin. După părerea mea, nu e normal ca un fost lider al unui partid de stânga, ca PSM, să fie promovat, doar după câteva săptămâni, preşedinte de organizaţie în singurul partid de dreapta. Ce convingeri politice poate să aibă un asemenea om?! Dl Popa nu se gândeşte că primarul are depuse împotriva lui o mulţime de plângeri penale şi că în două cauze este cercetat penal? Ne compromitem singuri dacă Dorel Crăciun este ales preşedinte! În organizaţie sunt mai mulţi liberali vechi, unii înscrişi în partid, ca şi mine, în 1990, şi nu vor accepta o astfel de situaţie!– spune Grigore Ţigan.
Vom reveni asupra acestui subiect, care, în perspectiva alegerilor locale, se anunţă tot mai fierbinte.

Cornel Melinte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.