Gazeta de Cluj continuă serialul început cu trei săptămâni în urmă, în care vă prezintă, prin intrermediul “interviului în oglindă”, principalii contracandidaţi clujeni care s-au înscris în lupta electorală pentru Parlamentul României. Săptămâna aceasta încheie seria candidaţilor pentru funcţia de senator, urmând ca, începând cu săptămâna viitoare, să ne îndreptăm atenţia asupra candidaţilor pentru funcţia de deputat. Mircea Puşcă (PNL), Szedilek Lenke (UDMR) înscrişi pentru funcţia de senator în colegiul numărul patru, Turda-zona de munte-Huedin, au răspuns săptămâna aceasta întrebărilor Gazetei.

Gazeta de Cluj: Care este motivul pentru care aţi ales să candidaţi în colegiul nr. 4 Turda-zona de munte-Huedin? De ce nu aţi preferat Clujul în favoarea acestui colegiu?

Mircea Puşcă
: Cred că partea din judeţ care se află în acest colegiu senatorial are nevoie de un sprijin susţinut care, punând în valoare resursele locale, să asigure un ritm de dezvoltare economico-socială accentuat, peste media de dezvoltare naţională sau media de dezvoltare a judeţului. Avand în vedere vasta experienţă pe care o am – în domeniul administrativ – Secretar de Stat în Ministerul Cercetării şi Tehnologiei şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovare, vicepreşedinte al Consiliului Interministerial pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovare, membru permanent al Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe Sociale, vicepreşedinte al Consiliului Interministerial pentru Infrastructurile Calităţii şi Armonizarea Reglementărilor Tehnice, Membru al Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare şi Inovare); – in relatia cu Comisia Europeană, NATO etc – (1997 – 2000 – Coordonatorul Naţional NATO pe probleme de ştiinţă; 1999 – 2000 – Membru al Grupului Miniştrilor Cercetării pentru problemele Programului Cadru 5 al ştiinţei şi tehnologiei în Uniunea Europeană; 1997 – 2000 – Membru în Grupul Înalţilor Reprezentanţi EUREKA; Preşedinte al Comisiilor Mixte: România – Italia, România – Grecia, România – Comunitatea Flamandă din Belgia, România – Comunitatea Valonă din Belgia, Programme Authorising Officer (PAO) pentru Programul Phare RO 9602.); în activitatea legislativa – deputat în legislatura 2004-2008, având 50 de iniţiative legislative, dintre care 17 adoptate -34%-, 15 fiind pe procedura de adoptare sau respingere -30%- şi doar 18 respinse definitiv -36%-). Voi putea aduce o contribuţie majoră la soluţionarea problemelor cu care se confruntă locuitorii din acest colegiu. Este nevoie de elaborarea unor proiecte de dezvoltare zonală, de ştiinţă de a accesa fonduri naţionale şi comunitare, de atragerea de investiţii directe şi toate acestea într-un parteneriat cu autorităţile locale (consilii si primarii), cu cetăţenii. Pot şi stiu cum se fac acestea, iar împreună cu oamenii locului şi autorităţile locale pot să asigur prosperitate fiecărei comunităţi. Mai trebuie doar voinţă şi perseverenţă!
Szedilek Lenke: Locuiesc în Turda, am terminat liceul la Colegiul Naţional Mihai Viteazu, am lucrat ani de zile în această zonă în calitate de consilier juridic în satele din apropierea oraşului Turda, de la Podeni- Iara- Petreştii de Jos. După 1989 am ajutat cetăţenii  din zonă să depună cererile pentru restituirea terenurilor agricole şi constituirea composesoratelo, indiferent de naţionalitate. Am fost consilier local timp de 8 ani în Consiliul Local al Municipiului Turda. Consider că alegătorii mă cunosc în această zonă, ştiu că tot ce promit fac, nu mint şi nu am înşelat încrederea lor. Poate că nu sunt un bun orator dar ştiu să lucrez cu seriozitate.

Gazeta de Cluj: Care sunt problemele specifice pe care le-aţi identificat în acest colegiu şi soluţiile pe care le veţi promova dacă veţi câştiga un mandat de senator?

Mircea Puşcă: Problemele generale, comune majorităţii comunelor din colegiu sunt: Lipsa infrastructurii la standard European (drumuri de acces -judeţene, comunale-, canalizare, alimentare cu apa şi energie –gaz, electricitate- pentru activităţi economice); Lipsa cadrului instituţional pentru activitate agricolă cu rentabilitate înaltă (forme asociative, situaţia clară a regimului juridic al terenurilor agricole şi silvice, reţele de preluare, depozitate şi prelucrare a producţiilor agricole şi/sau silvice). La nivelul celor două localităţi urbane, Turda şi Huedin, problemele sunt de natură generală: lipsa unei diversităţi privind sectorul de industrii şi servicii, infrastructură; creştere economică timidă; probleme în asigurarea unui standard de viaţă decent. Soluţiile pe care le voi promova, în calitate de senator al Colegiului senatorial nr. 4 Cluj, se bazează pe experienţa privind transferul de tehnologie, absorbţia de fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene, atragerea de investiţii directe şi, nu în ultimul rând, asigurarea de alocaţii bugetare pentru investiţii în infrastructură.

Szedilek Lenke: O să militez pentru soluţionarea problemelor specifice zonei de munte. La promovarea legilor voi ţine cont de iniţiativa cetăţenilor, de necesităţile lor. Ştiu că cea mai bună lege este cea care ţine cont de dorinţa cetăţenilor, numai aceste legi sunt respectate. Avem legi bune, dar o să fac tot posibilul ca să avem legi acceptate, respectate.

Gazeta de Cluj: Va schimba votul uninominal relaţia cetăţean-parlamentar?

Mircea Puşcă: Cu siguranţă! Ca viitor senator în Colegiul senatorial nr. 4 Cluj, voi transmite electoratului un mesaj ferm şi clar: colaborarea mea cu autorităţile locale, cu cetăţenii din colegiu, va fi categoric influenţată de asigurarea unei relaţii reciproce bazate pe încredere! Eu nu ezit să devin senator al Colegiului lor, ei trebuie să dovedească, prin prezenţa la vot şi prin votul acordat că au încredere în competenţa, integritatea şi valoarea mea! Relaţia cetăţean-parlamentar trebuie să fie într-un echilibru şi să fie consistentă. Cu siguranţă, colaborarea cu cei care mă voteaza în mare majoritate va fi mai facilă si mai fructuoasă, decât cu cei care se vor arăta mai puţin dispuşi să-mi acorde încredere, cu alte cuvinte îşi vor îndrepta speranţele, şi votul, spre alţi candidaţi.

Szedilek Lenke: DA. Ca senator ales în colegiul uninominal nr. 4 o să am o răspundere directă faţă de cetăţenii din această zonă întrucât prin votul lor şi pentru a le reprezenta am fost  trimis în Senat. O să militez pentru soluţionarea problemelor specifice zonei de munte.

Gazeta de Cluj: Care sunt calităţile care vă recomandă pentru un mandat de senator?

Mircea Puşcă: Consider că mă recomandă faptele şi actele mele de o viaţă, conduita în familie şi societate, ruta profesională şi, nu în ultimul rând, recunoaşterea unor merite de către înalte autorităţi locale sau centrale.

Szedilek Lenke: Sunt jurist de 30 de ani, am o practică îndelungată în aplicarea legilor, sunt pregătită să fac faţă şi în munca de elaborare şi promovare a acestora. Pe lângă aceste calităţi, sunt femeie, iubesc oamenii, sunt mai sensibilă la durerea lor si sunt convinsă că o să lupt în interesul lor. După patru ani de muncă în Senat o să pot face un bilanţ pozitiv, cu conştiinţa împăcată.

Gazeta de Cluj
: Care vor fi principalele dumneavoastră obiective în cazul în care veţi câştiga un mandat de senator?

Mircea Puşcă: Obiectivul prioritar este de a asigura motive reale de mândrie că sunt români, că aparţin unui spaţiu al prosperităţii şi demnităţii pentru locuitorii din Colegiul senatorial nr. 4 Cluj. Dezvoltarea economico-socială, creşterea nivelului de trai şi civilizaţie sunt alte două obiective, prin a căror realizare se va asigura îndeplinirea obiectivului prioritar. Acestea sunt obiectivele pe care urmează să le îndeplinesc în legislatura viitoare şi nu mă îndoiesc că voi câştiga mandatul de senator al Colegiului senatorial nr.4 Cluj.

Szedilek Lenke: O să câştig mandatul de senator şi obiectivul meu  principal este să rămân aceeaşi om care iubeşte oamenii, care luptă pentru interesele lor şi care va dovedi prin muncă.   

Adina Fartuşnic

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.