Garda Finaciară, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), dar şi procuratura îi cercetează pe reprezentanţii firmei Cristycus în urma neregulilor semnalate de reporterii Gazetei de Cluj. Prejudiciul total s-ar ridica la 100 de milioane de lei vechi. Ţepuiţii îşi pot primi banii înapoi

Firma Cristycus, care a încercat să tragă „ţeapă” clujenilor cu apartamente la 20 de lei, este atacată din toate părţile. Faptele penale pe care aceştia le-au săvârşit, printre care şi atribuirea unei alte identităţi în acte, au devenit obiect de anchetă al Gărzii Financiare, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, dar şi a Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Sursele Gazetei ne-au confirmat că dosarul de cercetare penală a companiei, întocmit la 14 aprilie 2009, are bază solidă şi că cei de la Cristycus vor avea probleme serioase. „M-am uitat peste dosar şi dovezile care sunt prezente în caz vor duce sigur la tragerea la răspundere a administratorilor firmei Cristycus la nivel penal”, au declarat sursele mai sus menţionate. Firma Cristycus a organizat o tombolă prin care doritorii, dacă achitau 20 de lei, contravaloarea unui tichet de concurs, puteau intra în posesia unui apartament. Acest concurs, însă, nu avea autorizaţie din partea autorităţilor. În urma acestei tombole, oficialii firmei Cristycus ar fi încasat aproximativ 10.000 de lei. Totuşi, în momentul de faţă, oficialii societăţii au suspendat concursul, în urma unui control al Gărzii Financiare. „Ne cerem scuze pentru amânarea concursului. De îndată ce vom rezolva problema cu Garda Financiară, concursul va fi reluat, în caz contrar – ceea ce sperăm să nu se întâmple – toţi participanţii îşi vor primi banii înapoi”, se arată pe site-ul firmei Cristycus. Reporterii Gazetei de Cluj au încercat să îl contacteze pe Cristian Bumbu, administratorul firmei, însă acesta nu a dorit să facă niciun comentariu. În loc să comenteze faptul că firma Cristycus a tras „ţeapă” mai multor clujeni şi a încasat de la aceştia aproximativ 10.000 de lei, administratorul era curios despre originea informaţiilor. „De unde aveţi aceste informaţii?”, a întrebat Bumbu. Reprezentantul societăţii nu a dorit să comenteze mai mult acest subiect.

Vestea bună: ţepuiţii pot primi banii înapoi

Clujenii care s-au înscris în concurs şi au plătit 20 de lei pentru un bilet pentru loteria fără licitaţie, îşi pot recupera investiţia „păguboasă”. În cazul în care tribunalul hotărăşte confiscarea sumei încasate de Cristycus din această afacere, oamenii îşi vor primi banii înapoi.

Cine sunt ţeparii?

Pe pliantul distribuit de către reprezentanţii firmei apărea, din dorinţa de a fi „profi”, şi o serie de date care, în mod normal, ar trebuit să aparţină societăţii. Totuşi, o simplă căutare pe pagina electronică a Ministerului Finanţelor Publice relevă faptul că respectivele date aparţin de drept renumitei edituri Nemira. „Dorim să vă aducem la cunoştinţă faptul că societatea noastră nu are nicio legătură cu campania publicitară organizată de SC Cristycus SRL, că nu este asociată parteneră a acestei societăţi pentru acest eveniment (n.r. loteria Cristycus) şi nu şi-a dat niciodată acordul ca datele de identificare ale societăţii noastre să fie asociate cu acest eveniment promoţional”, a declarat anterior Angelica Nicolau, directorul editurii Nemira. Mai mult decât atât, reprezentanţii editurii au confirmat pentru Gazeta de Cluj că au depus, la rândul lor, o plângere către organele de anchetă, unde au prezentat neregulile sesizate de Gazeta de Cluj. Firma Cristycus este, de fapt,înregistrată la Registrul Comerţului în Cluj sub nr. J12/4329/2005 din 13.12.2005, nu sub datele firmei Nemira. Firma nu are depuse declaraţiile financiare pentru 2007, ultimul an fiscal încheiat. Compania Cristycus are capital social de 200 lei, dintre care 50% este cu participare străină. Obiectul de activitate al firmei este „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”, nicidecum organizarea de jocuri de noroc şi licitaţii, cum ar fi normal. Administratorii firmei sunt Cristian Bumbu şi Constantin Susan

Televizarea loteriei, altă „ţeapă”

Compania Cristycus a anunţat, prin intermediul pliantului, că va organiza extrageri televizate ale apartamentelor. Totuşi, până în momentul de faţă, ei nu au încheiat niciun contract cu vreo televiziune. Pe pliantul de prezentare era menţionat faptul că extragerea va fi transmisă în direct în cadrul programelor televiziunii locale NCN. Pe flyerele companiei, extragerea era programată la data de 15 martie, dar aceasta nu a avut loc nici până în prezent. Directorul de programe al postului NCN, Constantin Trofin, a anunţat că nici măcar nu a auzit de compania Cristycus. „Nu am fost contactaţi de către compania Cristycus pentru a le televiza o loterie. În primul rând, trebuie să treacă de avizul mai multor departamente ale noastre, care verifică şi legalitatea loteriei. În niciun fel nu vom difuza o loterie care nu este legală”, a declarat anterior Constantin Trofin.

Cristycus, penal

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a analizat activitatea companiei, afirmând că administratorii companiei au încălcat mai multe legi. „Conform spuselor dumneavoastră, dacă compania organizează o licitaţie fără autorizaţie, fapta ar putea fi încadrată la mai multe lucruri, de la înşelăciune la fals. Pentru înşelăciune, cei care deţin această firmă ar putea să primească o pedeapsă de până la 20 de ani, iar pentru infracţiunea de fals ar putea primi până la 7 ani”, a declarat Gheorghiţă Mateuţ. Avocatul a explicat că infracţiunile se pot cumula. Astfel, conform art. 293 Cod Penal, „reprezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane, pentru a induce sau a menţine în eroare un organ sau o instituţie de stat sau o altă unitate dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”. Conform art. 290 Cod Penal, „falsificarea unui înscris sub semnătura privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288( falsul material în inscrisuri oficiale), dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Conform art. 291 Cod Penal, „folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă când inscrisul este sub semnătură privată”.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.