Dezinteresul conducerii Ministrului Sănătăţii pentru stimularea donatorilor de sânge are ca efect o acută criză de sânge în unităţile sanitare bihorene.
În secţiile de chirurgie din spitalele bihorene, sângele şi preparatele din sânge necesare în intervenţiile chirurgicale nu sunt suficiente. “În secţiile de chirurgie se foloseşte foarte mult sânge şi deja am început să simţim lipsa acestuia. Deşi cerem aparţinătorilor să doneze, sângele nu este suficient. Din cauza lipsei de sânge am ajuns să amânăm intervenţiile chirurgicale care nu reprezintă urgenţe” – ne-au declarat mai mulţi chirurgi orădeni.
Dr. Ligia Burtă de la Centrul Judeţean de Recoltare a Sângelui confirmă faptul că numărul donatorilor onorifici din Bihor a scăzut cu 40% faţă de anul trecut, explicând scăderea numărului de donatori prin faptul că populaţia nu se mobilizează să doneze sânge decât atunci când cineva din familie sau prietenii au nevoie. Doar donatorii “cu state vechi” mai donează sânge sistematic.
Centrul de Transfuzii Sanguine din Oradea nu stă nici el foarte bine la capitolul «Rezerve de sânge pentru urgenţe». Directorul Centrului, dr. Ligia Burtă, spune însă că bihorenii nu trebuie sã intre în panică.
“Deocamdată, chiar dacă Centrul – să presupunem că nu are o grupă anume de sânge – se apelează, în caz de urgenţă, la alte centre din ţară". Conform afirmaţiilor dr, Burtă, donatorii sunt selectaţi riguros, fiind admişi doar cei perfect sănătoşi.
După cum a recunoscut şi directoarea Centrului orădean, principala problemă a acestei situaţii critice o reprezintă faptul că, de mai bine de doi ani, valoarea bonului de alimente acordat donatorilor de sânge nu a mai fost majorată. Dacă, pânã anul trecut, bonul de 200.000 de lei pentru alimente a momit mulţi orădeni, anul acesta se pare că potenţialilor donatori, această sumă li se pare foarte mică. Pentru a-i stimula totuşi pe “clienţii” fideli, Centrul acordă donatorilor care sunt la cea de-a cincea donare un bonus în valoare de 500.000 de lei, de asemenea în alimente.
O altă cauză a diminuării numărului de donatori este şi selecţia riguroasă a celor care doresc sã doneze sânge. Dr. Ligia Burtã afirmã că se face o selecţie bio-socialã a donatorilor. În prealabil, donatorilor li se efectuează o mulţime de teste (HIV/SIDA, hepatita B sau C, precum şi sifilis, dintre donatori, 20% sunt purtãtori de viruşi. Romulus Roman, asistent principal la Centrul de Transfuzii Sanguine, precizează că virusul hepatitei B sau C se depistează -la prima analiză – în cazul a mai mult de 20% din orădenii veniţi pentru a dona sânge.
Cei care donează sânge primesc pe loc alimentele de bază: zahãr, ulei, orez, conserve din carne, făină, etc. – în valoare de 200.000 lei.
Centrul din Oradea asigură sângele necesar pentru transfuziile tuturor unităţilor sanitare, la cele şapte spitale din Oradea şi în Bihor, dar şi spitalelor din Târgu Jiu şi Cluj Napoca.
Donator onorific este orice cetăţean care a împlinit 18 ani. Vârsta maximă admisă pentru donarea sângelui este de 62 de ani. “Din punct de vedere al calităţii sângelui, cel mai bun donator are vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Perioada între donării este de 70 de zile, timp necesar pentru refacerea organismului” – ne-au informat specialiştii de la Centrul de Transfuzii orădean.
Conform legii, donatorii mai au dreptul, în afară de bonurile pentru alimente, şi la douã zile libere de la locul de muncã: ziua donãrii şi următoarea (pentru a se reface). Din păcate, există numeroase sesizări care confirmă faptul că acest drept nu se acordă donatorilor.
În Bihor sunt două centre de recoltare a sângelui. Unul este situat pe strada Louis Pasteur (fostă Spitalului) în Oradea, iar cel de-al doilea, în oraşul Salonta. Datorită condiţiilor neatractive, numărul donatorilor a scăzut alarmant. În opinia mai multor medici, aceştia ar trebui să aibă prioritate la consultaţii gratuite, bilete de tratament, etc. Iar cei care nu sunt plătitori de C.A.S, ar trebui să aibă dreptul la spitalizare gratuită.
Deşi acest lucru nu se recunoaşte în mod explicit, majoritatea celor care donează sânge o fac datorită sărăciei.
“Donez ca să am ce mânca. Cu banii ăştia, mănânc o săpătămână”– ne-a declarat I.P, un “liber profesionist” trecut de 50 de ani, care-şi aştepta rândul la recoltarea de sânge.
Alţii consideră că e benefic pentru sănătatea lor ca, periodic, să doneze preţiosul lichid, salvator de vieţi.
“Donez sânge de vreo cinci ani şi am de gând s-o fac până voi mai putea. Organismul produce altul proaspăt, nu mai am probleme cu tensiunea şi parcă mă simt şi mai tânăr”– spune R.P., un bărbat corpolent, în vârstă de circa 40 de ani.
Recent, Ministerul Sănătăţii a majorat prima acordată donatorilor onorifici la 300.000 lei, în speranţa că astfel va fi rezolvată şi criza de sânge. Însă până când suma acordată de stat va fi considerată suficient de tentantă, cei solicitaţi să-şi dea sângele în cazul unor intervenţii chirurgicale sunt colegii şi apropiaţii bolnavilor.

Ioana Mada

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.