După ce şi în România a ajuns în ultimele luni criza financiară mondială, acum o altă criză a mai lovit din plin ţara noastră: criza gazelor. Aceasta este cea mai gravă criză energetică din ultimii ani, după ce importurile de gaz din Rusia au fost complet sistate la 1 ianuarie, prin cel mai mare punct de intrare, Isaccea. România se bazează acum pe cei 2,5 milioane de metri cubi care vin prin cel de-al doilea punct de intrare, Merieşul Aurit, pe rezervele de gaze ale ţării şi pe stocurile de păcură şi cărbune.

România este ameninţată de cea mai gravă criză energetică din ultimii ani, după ce importurile de gaz din Rusia au fost complet sistate la 1 ianuarie, prin cel mai mare punct de intrare, Isaccea. Prin acest punct intră în mod normal peste şapte milioane de metri cubi de gaze pe zi, adică trei sferturi din importurile României însă de la 1 ianuarie nu mai intră nimic. Motivul este că la această dată a expirat vechiul contract, iar Kievul nu a fost de acord să semneze altul la un preţ mult mai mare, aşa cum ceruse Rusia. România ajunge astfel victimă colaterală a războiului gazelor dintre Rusia şi Ucraina. Autorităţile se pregătesc şi pentru scenariul cel negru: oprirea livrărilor de gaze şi prin cel de al doilea punct de intrare a gazelor ruseşti, Merieşul Aurit. "Singura vulnerabilitate pe care o mai are România, în momentul de faţă sunt cei 2,5 milioane de metri cubi care intră pe punctul de intrare Merieşul Aurit" a afirmat într-o declaraţie de presă Adriean Videanu, Ministrul Economiei. Soluţia găsită de autorităţi este să trecă termocentralele de la consumul pe gaze la cel pe cărbuni şi păcură. În unele oraşe din ţară, precum Galaţi, cota de gaze alocată pentru termocentrală s-a redus spre jumătate. La Timişoara, oraş care se află la capătul conductei de gaze, se resimte imediat orice scădere a presiunii. Singura speranţă este ca ruşii de la Gazprom să se ţină de cuvânt şi să mărescă livrările, aşa cum au promis. Iar problemele nu se opresc aici. Resursele, care ne ajung numai până în februarie, vor deveni insuficiente dacă România va fi lovită de un val de frig cu temperaturi sub -15 grade Celsius. Şi nu în ultimul rând, dacă Rusia şi Ucraina nu ajung rapid la o înţelegere riscăm să epuizăm rezervele de gaze înmagazinate vara aceasta în depozitele subterane. „Pot să vă asigur că avem situaţia sub control şi că nici un consumator casnic nu va fi afectat, nici un cetăţean care va merge acasă după amiază, seara şi în zilele următoare, nu va suferi din cauza acestei situaţii existente între Rusia şi Ucraina”, se arată într-o declaraţie de presă a premierului Emil Boc. În aceeaşi situaţie ca şi cea a României mai sunt şi alte ţări, sau chiar mai rău. Austria este complet privată de gaz rusesc, la fel ca şi Slovacia.

E.ON Gaz cere consumatorilor să nu depăşească nivelul alocat

Ruşii acuză Kievul că îşi "completează" necesarul de gaze luând din conductă gazul destinat altor ţări, acuzaţie pe care Ucraina o neagă categoric. Dacă situaţia aceasta va continua, autorităţile vor fi nevoite să oprească gazele marilor consumatori din industrie, dar ar putea fi afectaţi şi o parte din consumatorii casnici. „E.ON Gaz România cooperează cu autorităţile centrale pentru asigurarea necesarului de gaze. Obiectivul companiei noastre este de a asigura securitatea şi continuitatea furnizării gazelor naturale pentru toţi clienţii săi, prioritatea fiind însă consumatorii casnici, instituţiile medicale şi de asistenţă socială, unităţile de învăţământ şi instituţiile publice şi centralele termice de furnizare a agentului termic care nu au posibilitatea de utilizare de combustibil alternativ. Sistarea completă a livrărilor de gaze naturale din import nu a generat până la acest moment disfuncţionalităţi în furnizarea gazelor naturale către clienţii E.ON Gaz România. În prezent, continuitatea furnizării gazelor naturale este asigurată, deficitul fiind acoperit cu cantităţi de gaze naturale disponibile din producţie internă şi din stocurile de gaze naturale existente”, se arată într-un comunicat de presă al companiei E-ON Gaz. „Cu toate acestea, în condiţiile menţinerii acestei situaţii pentru o perioadă mai lungă şi a înregistrării unor temperaturi foarte scăzute ar putea să apară dificultăţi în asigurarea volumelor de gaze naturale pentru consumatorii industriali. De aceea, E.ON Gaz România a solicitat deja consumatorilor industriali de gaze naturale să utilizeze judicios resursele de gaze naturale disponibile în acest moment, să nu depăşească nivelul consumului alocat, respectiv, în cazul în care au posibilitatea să utilizeze surse alternative de combustibil, să recurgă la această soluţie”, arată acelaşi comunicat al E-On Gaz.

Starea de urgenţă a fost decretată

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, la sfârşitul întâlnirii Comandamentului de săptămâna trecută, că starea de urgenţă a fost decretată pentru a facilita achiziţia de combustibil alternativ de către furnizorii de agent termic, astfel încât să nu mai fie nevoie de organizarea de licitaţii. În acest caz, va trebui să se aplice un plan care a fost redactat la 30 septembrie 2008. Specialiştii români au prevăzut atunci pas cu pas ce trebuie făcut în cazul în care ruşii taie gazele. Acest plan are trei etape. În prima dintre ele se activează depozitele. Cele mai importante sunt la Bilciureşti în Dâmboviţa şi la Târgu Mureş. În acest moment acestea au gaze care pot asigura consumul populaţiei aproape un an de zile, dar asta numai în cazul opririi totale a industriei. Ceea ce nu se va întâmpla decât parţial. Etapa a doua prevede limitarea activităţii industriale la şapte combinate chimice mari. Acestea aparţin Petrom , Interagro şi Azomureş, firme private, dar tocmai situaţia de urgenţă îi dă lui Videanu dreptul de a opri aceste combinate indiferent de voinţa patronului. Nimeni nu a fost însă de neînţeles iar marile combinate opriseră focul încă de marţi. În etapa a treia, termocentralele care funcţionau cu gaze trec pe păcură. Şi această măsură a fost activată în timpul zilei de miercuri. Încă de aseară Petrom a ordonat celor două rafinării uriaşe de la Brazi şi Piteşti să producă păcură la capacitate maximă. Concomitent, trenurile cu păcură de import pornesc din Oil Terminal Constanţa către termocentralele din toată ţara.

Păcura, vechea salvare

Ca de fiecare dată când ruşii opresc robinetul gazelor sau reduc cantitatea de gaze naturale, şi acum autorităţile române văd salvarea în sectorul minier. Autorităţile ne-au asigurat că cel puţin deocamdată aprovizionarea cu gaze a României nu este pusă în pericol de reducerea livrărilor de gaze ruseşti cu 75%. „Stocurile de păcură şi cărbune ale CET-urilor ajung pentru 10-12 zile, după care se poate apela la Societatea Lignitului, Compania Huilei şi Petrom, care au, de asemenea, rezerve suficiente“, a mărturisit săptămâna trecută într-o declaraţie de presă, Ministrul Economiei, Adriean Videanu. De altfel, conform legii privind măsurile pentru siguranţa aprovizionării cu gaze, consumul va fi asigurat, obligatoriu, în această ordine, pentru consumatorii casnici, pentru instituţiile care asigură serviciile medicale, asistenţă socială, îngrijirea copiilor, persoanelor vârstnice sau cu diferite grade de handicap.

Facturile nu vor creşte

Autorităţile locale dau asigurări că nu vor creşte facturile la întreţinere. Potrivit estimărilor făcute de Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca, pentru un apartament cu o cameră, locuitorii din Cluj-Napoca vor scoate aproximativ 160 de lei pentru încălzire pe luna decembrie. La un apartament cu două camere, clujenii ar putea scoate din buzunare pentru căldura furnizată în sistem centralizat 250 de lei. Clujenii care locuiesc în apartamente cu trei camere ar putea plăti pentru încălzire 300 de lei, iar cei care stau în apartamente cu patru camere ar putea plăti, în medie, 380 de lei.

Andreea Mitrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.