Ministrul Culturii, Csilla Hegedüs, a semnat ordinul prin care se instituie Programul Naţional „Limes”. Acesta este dedicat inventarierii şi cercetării arheologice a frontierei Imperiului Roman de pe teritoriul României. De asemenea, s-a instituit comisia naţională a programului care va avea sarcina coordonării lucrărilor de clasare în Lista Monumentelor Istorice şi înscrierea pe Lista Tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO a limes-ului aflat pe teritoriul României.
Ministrul Culturii, Hegedüs Csilla, a semnat ordinul prin care se instituie Programul Naţional „Limes”, dedicat inventarierii şi cercetării arheologice a frontierei Imperiului Roman de pe teritoriul României şi prin care se stabileşte comisia naţională a acestui program.
Totodată, prin acest ordin de ministru s-a instituit comisia naţională a programului care va avea sarcina coordonării lucrărilor de clasare în Lista Monumentelor Istorice şi înscrierea pe Lista Tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO a limes-ului aflat pe teritoriul României.
Conform ordinului, membrii comisiei naţionale responsabili pentru coordonarea programului vor fi desemnaţi de muzeele, institutele de cercetare şi universităţile care au în jurisdicţie şi în domeniul de cercetare aceste obiective. Proiectul are un caracter transnaţional şi interdisciplinar, ceea ce va produce un efect pe termen lung şi va aduce beneficii economice pentru zonele în care se află obiectivele arheologice care formează graniţa romană.
„Limes-ul roman” străbate Transilvania, Oltenia şi o mică parte din Banat şi Muntenia, iar scopul programului este cercetarea şi punerea în valoare a siturilor arheologice din toate aceste zone.
Limes-ul este numele frontierei fortificate a Imperiului Roman, care traversa cu unele întreruperi aproape întreaga Europă, de la Nistru şi Marea Neagră şi până la limes-ul lui Hadrian (valul lui Hadrian) din Scoţia de astăzi.