Gentilia Construct, firma fostului consilier judeţean PSD Traian Florinel Cuc, a intrat în insolvenţă acumulând datorii de aproximativ 12 milioane de lei. Reprezentanţii firmei au cerut intrarea în insolvenţă în situaţia în care compania era abonată la contractele pe bani publici. În paralel, Traian Florinel Cuc şi-a deschis firma DEPOZITUL ARHIVELE TRANSILVANIA SRL, care se ocupă de arhivarea documentelor, şi anul trecut a primit un contract de peste jumătate de milion de lei de la Vasile Dîncu, care la vremea respectivă era ministru şi vicepremier. Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat pe Cuc incompatibil pentru faptul că administraţia judeţeană avea contracte cu Gentilia Construct, în timp ce soţia fostului consilier făcea parte din acţionariatul firmei.
Chiar dacă firma Gentilia Construct a obţinut numeroase contracte plătite din bani publici, firma a reuşit să acumuleze, până acum, datorii faţă de aproximativ 240 de creditori, la finalul anului trecut cifra datoriilor fiind de aproape 12 milioane de lei, cu o pierdere de 1,3 milioane de lei la o cifră de afaceri de 7,7 milioane de lei.
De altfel, din 2014 până în 2016, firma a mers pe pierderi destul de masive, cea mai mare fiind de 3,5 milioane de lei înregistrată în 2014.
Acest lucru se întâmplă în situaţia în care firma a câştigat în această perioadă de timp cel puţin un contract de 3,2 milioane de lei, fără TVA, de la Primăria Comunei Mihai Viteazu, un alt contract de aproximativ 7 milioane de lei de la USAMV, iar lista poate continua. Între anii 2008-2010, firma a câştigat aproximativ 30 de licitaţii cu lucrări pentru autorităţi locale şi judeţene, instituţii sau regii autonome.
Firma a câştigat licitaţii în Turda, la Spitalul Municipal, în comunele Tureni, Viişoara, Mihai Viteazu, Chinteni, Corneşti, Băişoara, Ciurila, Cămăraş, Câmpia Turzii, dar şi la Cluj-Napoca, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB), Palatul Copiilor, unde director era colegul său de partid din Consiliul Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), pentru construirea unui adăpost de animale, şi Centrul de Administrare a Creşelor.
Potrivit sentinţei Tribunalului comercial Cluj, ”admite debitoarei SC Gentilia Construct SRL. Dispune, în condiţiile art. 66 alin. (6) din Legea nr. 85/2014, conexarea dosarului nr. 232/1285/2017, având ca obiect cererea de deschidere a procedurii insolvenţei debitoarei SC Gentilia Construct SRL, formulată de creditoarea SC Electra Instal SRL, cerere care, în raport de dispoziţiile aceluiaşi articol, devine declaraţie de creanţă în prezentul dosar. Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei SC Gentilia Construct SRL. Desemnează în calitate de administrator judiciar provizoriu TRANSILVANIA MASTER INSOLV IPURL (practician în insolvenţă Andrei-Petru MUREŞAN, n.red.) , care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art. 58 din Legea nr. 85/2014, instrumentând prezenta procedură de insolvenţă până la eventuala sa confirmare sau schimbare, în condiţiile Legii nr. 85/2014. Stabileşte în favoarea administratorului judiciar provizoriu un onorariu provizoriu lunar de 1.000 lei + eventual TVA plus un onorariu de succes de 5% + eventual TVA din sumele recuperate în cadrul procedurii, plafonat la suma de 3.000 lei + eventual TVA în ipoteza prevăzută de art. 89 alin. 1 lit. a din Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă. Ia act de intenţia debitoarei de a depune un plan de reorganizare. (…) Fixează termenul limită pentru depunerea de către creditori a opoziţiilor la hotărârea de deschidere a procedurii pentru data de 12.09.2017, precum şi termenul de soluţionare a opoziţiilor pentru data de 19.09.2017. Fixează termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor la data de 10.08.2017, termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea, comunicarea şi publicarea în BPI a tabelului preliminar al creanţelor la data de 30.08.2017, termenul pentru depunerea contestaţiilor faţă de tabelul de creanţe, cu privire la creanţele şi drepturile trecute, sau, după caz, netrecute de lichidatorul judiciar în tabelul preliminar de creanţe, de 7 zile de la publicarea tabelului preliminar de creanţe în BPI şi termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru definitivarea tabelului creanţelor la 19.09.2017. Dispune desfăşurarea primei şedinţe a adunării creditorilor la sediul administratorului judiciar provizoriu, la data de 04.09.2017, ora 12:00. (…)”, arată soluţia pe scurt a Tribunalului Comercial Cluj.
NUP pentru Cuc
Însă, chiar dacă ANI l-a declarat incompatibil pe Florinel Cuc, iar colegii lui din PSD au făcut un memoriu prin care i-au cerut pesedistului să demisioneze din funcţiile publice, procurorii clujeni i-au dat lui Cuc neînceperea urmăririi penale în dosarul în care a fost cercetat.
”SC GENTILIA CONSTRUCT SRL din Câmpia Turzii, jud. Cluj a fost înfiinţată în anul 1998 şi părţile sale sociale în proporţie de 50% sunt deţinute din 08.10.2007 de către numita Cuc Daniela Cristina, care are şi calitatea de administrator (f.70-vol.II).
Numita Cuc Daniela Cristina este soţia numitului Cuc Traian Florinel (f.81-vol.II) care începând din anul 2004 are calitatea de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, fiind reales în anul 2008 în aceeaşi funcţie (f.16-19-vol.II).
Pe baza rezultatului licitaţiei deschise, la data de 22.12.2008, Consiliul Judeţean Cluj reprezentat de preşedintele Alin Tişe a încheiat acordul contractual nr. 72 cu SC GENTILIA CONSTRUCT SRL din Câmpia Turzii, jud. Cluj, reprezentată de administratorii Cuc Daniela Cristina şi Cuc Alexandru.
La data de 18.03.2009 Consiliul Judeţean Cluj, format din consilierii judeţeni aleşi printre care se afla şi Cuc Traian Florinel, a adoptat hotărârea 30 privind aprobarea bugetului general propriu pe anul 2009. În anexa 4 a hotărârii respective era prevăzută suma de 120.000 lei pentru finanţarea investiţiei „amenajare drum acces la Gospodăria de Apă din loc. Cămăraşu, com. Cămăraşu, jud. Cluj”.
Pe baza ordinului de începere a lucrărilor din 06.04.2009 (f.137-vol.I) emis de Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, SC GENTILIA CONSTRUCT SRL din Câmpia Turzii a demarat lucrările la obiectivul convenit în acordul contractual nr. 72/22.12.2008, iar la data de 06.07.2009 lucrările executate au fost recepţionate de o comisie formată din Creţu Alexandru, Moceanu Iancu Marcel, Rotaru Angela, Ciortea Teofil şi Fărcaş Vasile (f.104-106-vol.I).
După recepţionarea lucrării, Consiliul Judeţean Cluj prin ordinul de plată din 13.07.2009 a plătit preţul lucrării în valoare de 130.200 lei către SC GENTILIA CONSTRUCT SRL (f.103-vol.I).
Faţă de cele de mai sus considerăm că în cauză nu se impune începerea urmăririi penale faţă de numitul Cuc Traian Florinel pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese prev. de art. 2531 din CP deoarece nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni, mai precis lipseşte latura obiectivă şi anume participarea susnumitului la luarea acelor decizii în urma cărora SC GENTILIA CONSTRUCT SRL a realizat un folos material. Din actele premergătoare efectuate în cauză rezultă că numitul Cuc Traian Florinel nu a făcut parte din comisia care a ales oferta cea mai avantajoasă în cursul procedurii de achiziţie publică, nu a participat la semnarea acordului contractual nr. 72/2008 şi nu a făcut parte nici din comisia de recepţie. Folosul material a fost realizat de SC GENTILIA CONSTRUCT SRL pe baza acordului contractual nr. 72/22.12.2008, prin care beneficiarul se obliga să plătească preţul de 130.219,32 lei şi nu pe baza hotărârii Consiliului Judeţean nr. 30/2009 prin care s-a adoptat bugetul propriu al acestei autorităţi locale”, arată procurorii în rezoluţia NUP.
Un pic de la Fati
Gentilia Construct a primit şi de la Primăria Apahida un contract de 1,6 milioane de lei. Primarul PSD al comunei, Grigore Fati, a atribuit contractul “Construire infrastructură de prevenire şi protecţie împotriva inundaţiilor”, adică ridicarea unor maluri de pământ, pentru suma menţionată mai sus. În 2011, SC Gentilia Construct a câştigat un contract cu Primăria comunei Mociu, pentru un proiect finanţat în mare parte din banii Consiliului Judeţean Cluj. Cu câteva zile înainte de această atribuire, ANI îl declarase incompatibil pe Cuc.
Un pic de la Dâncu
Anul trecut, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a atribuit licitaţia ”Achiziţionarea de servicii de depozitare/arhivare documente elaborate în cadrul AM POR şi structurile suport” firmelor Certsign din Bucureşti şi SC DEPOZITUL ARHIVELE TRANSILVANIA SRL, firmă patronată şi administrată de turdeanul Traian Florinel Cuc. Estimarea contractului a fost de 780.000 de lei, fără TVA, dar cele două firme au câştigat licitaţia cu o ofertă de 644.757 de lei, fără TVA.
Ministerul era condus de PSD-istul tehnocrat clujean Vasile Dîncu, care a ocupat şi funcţia de vicepremier în Guvernul Cioloş.
[…] citeste mai mult aici […]