Universitatea Babes-Bolyai(UBB) a intrat in topul Shanghai a celor mai prestigioase universitati din lume. Este vorba despre domeniul matematica, unde institutia de invatamant superior din Cluj ocupa o pozitie mai mult decat onorabila, respectiv pe locul 102 in lume. Prin aceasta accedere in topul din domeniul matematicii, UBB a facut un mare pas spre a intra in topul Shanghai al celor mai bune universitatil din lume. Domeniile contorizate in ceea ce priveste rangul academic sunt matematica, fizica, chimie, cibernetica si economie/business.

 

Mesajul oficial al UBB

Oficialii UBB au trimis un comunicat pe aceasta tema pe care il redam in continuare:

“Facultatea de Matematică și Informatică, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, se situează, conform Academic Ranking of World Universities in Mathematics,  pe poziţia 101-150 în topul Shanghai, cel mai prestigios top al clasificării universităților din întreaga lume. De altfel, Universitatea Babeș-Bolyai este singura universitate din România care se regăseşte în acest top.

Clasarea aceasta este o recunoaştere a valorii şcolii de matematică din UBB, care astfel reuşeşte să îmbine armonios menirea didactică cu excelenţa ştiinţifică. Totodată, intrarea în acest top este o performanţă remarcabilă, ţinând cont de finanţarea superioară pe domeniul cercetării de care beneficiază alte universităţi prezente în top Shanghai.

Decanul  Facultății de Matematică și Informatică, Prof. dr. Adrian Petrușel, susține că “Această poziționare nu se datorează doar profesorilor de la Facultatea de Matematică și Informatică, ci și celoralți profesori de matematică de la alte facultăți din cadrul UBB.”

În opinia rectorului Universității Babeș-Bolyai, Acad. Prof. dr. Ioan-Aurel Pop,  “Acest loc în top  Shanghai nu doar ne onorează, ci ne și obligă.”

Deasemenea, Rectorul îşi exprimă speranţa că şi alte facultăţi din cadrul UBB vor ajunge la performanțe similare.

Clasificarea Facultăţii de Matematică și Informatică poate fi găsită la adresa:http://www.shanghairanking.com/SubjectMathematics2013.html“, se arata in comunicatul UBB.

UBB surclaseaza in cadrul acestui top universitati precum Ecole Normale Superieure – Lyon, Louisiana State University, Michigan State University(universitate cu care UBB desfasoara o colaborare), Seoul National University, dar si alte universitati cu posibilitati financire mult mai mari decat institutia clujeana.

De exemplu, University of Oklahoma, care recent l-a considerat pe rectorul Ioan Aurel Pop drept una dintre cele mai importante personalitati ale lumii nici macar nu este in topul Shanghai din domeniul matematicii, dar este in primele 200 in domeniul fizicii si in primele 100 in domeniul economiei.

Pe primele trei pozitii ale clasamentului Shanghai din domeniul matematica se afla Princeton University,Harvard University si University of California.

 

Ce spune rectorul

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a explicat pentru Gazeta de Cluj cum a ajuns universitatea din Cluj sa fie in topul celor mai importante universitati din lume. Pentru aceasta performanta nu a contribuit doar Facultatea de Matematica si Informatica a UBB, ci si alte departamente de matematica atat de la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor(FSEGA), cat si de la extensiile universitatii.

“Este o mare realizare. Am urmarit de mult si aveam semnale ca o sa intram in top. Ne-a facut o bucurie ca s-a publicat clasamentul mai repede.  La nivel national, colectivul de matematica de la noi a fost clasificat la nivelul A1. Noi am trimis cercetarile pentru clasamentul Shanghai, cea mai mare parte ale cercetarilor fiind publicate in reviste ISI. E o mare bucurie care ne obliga sa ajungem cu toate sectiile acolo. Va fi mai greu cu unele dintre facultatile UBB. Noi articolele de baza le publicam in limba romana. Ni s-a confirmat acum ca chiar daca articolele au scurte rezumate in engleza nu le citeste nimeni.

Noi facem eforturi, insa avem doua handicapuri mari: una este finantarea. Noi nu putem intra cu o finantare asa de mica, mai ales ca acum e la jumatate inainte de ce a fost criza, ma refer aici la finantarea pe student. Ultimele universitati din top 500 au bugete de 3-4 ori mai mari ca universitatea noastra. La o parte dintre facultati, mai ales cele de stiinte sociale si umaniste, nu putem publica doar in limbi straine. Trebuie sa cultivam si traditia si cultura noastra. In Europa trebuie sa ne pastram fiecare individualitatea noastra, propriile traditii.

Va pot spune ca unul dintre persoanele care a publicat documente pentru accederea este decanul facultatii de matematica, doi cercetatori de la extensia din Sfantul Gheorghe, cativa profesori de la departamentul de matematica din stiinte economice”, a declarat in exclusivitate pentru Gazeta de Cluj rectorul UBB, Ioan Aurel Pop.

 

UBB era în 2010 departe de top 500

Universitatea Babeş-Bolyai nu se poate compara cu cele trei universităţi din Ungaria care fac parte din topul celor mai bune 500 de universităţi ale lumii: Universitatea din Szeged, Universitatea de Tehnologie şi Economie din Budapesta şi Universitatea „Eotvos Lorand” din Budapesta, arătam într-un articol din 2010. Andrei Marga, rectorul UBB, nu este mulţumit de bugetul pe care îl are în administrare şi a cerut 300 de milioane de euro într-un an pentru a accede în acest top. Oficialul UBB nu se satură de bani şi vrea să dea salarii mai nesimţite bugetarilor de lux ai acestei instituţii de învăţământ superior. „Să fim foarte clari. Nu a intrat nimeni în primele 500, dacă e vorba de clasificarea majoră care e Shanghai. Din România, nu a fost nimeni propus pentru această listă, pentru că presupune să ai premianţi Nobel, iar dacă nu îi ai, nu poţi intra. Toate aceste clasificări sunt relative, UBB, la acestă oră, este undeva în primele 600 în această clasificare Shanghai. Până acum, nicio universitate din România nu a reuşit să coboare sub locul 700. Destul de curând va veni şi momentul în care UBB va intra în top 500, dar trebuie tratată cu atenţie problema. E uşor să aduci în primele 500 o universitate politehnică, o universitate de medicină, pentru că au specializări puţine”, declara Andrei Marga anul trecut într-un interviu acordat Gazetei de Cluj. Progresul făcut însă a fost unul minim, iar cercetarea universităţii nu a avut niciun rezultat remarcabil în ultima perioadă.

 

Premiile Nobel

Universitatea de Tehnologie şi Economie din Budapesta are trei câştigători ai Premiului Nobel: Denes Gabor, inventatorul holografiei care a primit trofeul pentru fizică în 1971, Eugene Wigner, laureat al Nobelului pentru fizică în 1963, dar şi George Olah, premiantul Nobel pentru Chimie în 1994.

Universitatea din Szeged are şi ea un laureat al premiului Nobel pentru fizică în 1912, Gustaf Dalen.

Universitatea „Eotvos Lorand” din Budapesta are trei laureaţi ai premiului Nobel: Georg von Bekesy, câştigător al premiului pentru Medicină în 1961, Albert Szent Gyorgyi, câştigător al premiului pentru Psihologie şi Medicină în 1937, dar şi John Harsanyi, care a „înfăşcat” distincţia în Economie în 1994.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.