Fostul deputat de Cluj Emanuel Ungureanu l-a angajat pe șeful corpului de control, Constantin Dina, ca și consilier la cabinetul său de parlamentar. Dina este cel care a coordonat Corpul de Control, care a sugerat demiterea din funcție a fostului manager al Spitalului Județean, Petru Șușca, conform spuselor acestuia.

Disputa dintre cei doi este mai veche, prima decizie de înlocuire a conducerii unui spital făcută de noul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, a fost cea a a spitalului de urgență Cluj Napoca.

În primele zile ale lunii ianuarie 2021, Petru Șușca fostul director al spitalului împreună cu membrii Consiliului de Administrație erau schimbați printr-un ordin de ministru. Deputatul USR-PLUS, Emanuel Ungureanu, una din vocile critice ale sistemului public de sănătate, declara, însă, că decizia a venit ca urmare a unui raport  al Corpului de Control al Ministerului Sănătății făcut în urma sesizărilor sale. Șeful acestui corp, este acum angajat pe funcția de consilier a lui Emanuel Ungureanu. 

Soția sa, Loredana Ungureanu, medic primar dermatolog, încearcă de mai bine de opt ani să obțină integrarea clinică, chiar la secția de profil a Spitalului Județean de Urgență Cluj Napoca. Nu este singurul medic în această situație, soția deputatului a dat spitalul în judecată în mai multe rânduri. Aceasta mai are procese și împotriva fostului director Șușca.  Deputatul Ungureanu a fost acuzat în repetate rânduri că a încercat să își angajeze soția în cadrul instituției sanitare menționate iar Șușca ar fi refuzat acest lucru. Pe acest motiv, Ungureanu ar fi complotat la demiterea fostului director al spitalului. Având în vedere aceste aspecte, au fost contactate părțile implicate pentru a își exprima punctul de vedere.

Emanuel Ungureanu: “Nu am avut nici o legătură, niciodată, cu cariera profesională a soției mele“

În schimb, Șușca este de altă părere afirmând că “din 2014 de când conduc acest spital cred că au fost mai mult de patru solicitări din partea doamnei Loredana Ungureanu de integrare clinică în spitalul de urgență. Soțul ei genera scandaluri în presă pe diverse motive legate de spital. Toate acestea încercări au început încă din anul 2014. Emanuel Ungureanu a încercat la toți miniștrii sănătății de la Sorin Pintea până la Victor Costache să mă schimbe“.

Într-o ședință a Consiliului de Administrație al spitalului de urgență clujean din 16 noiembrie 2020, după alegerile parlamentare de la sfârșitul anului trecut, se cere comitetului director să înainteze în termen de 5 zile o informare scrisă privind situația reală a posturilor normate și vacante în statul de funcții al secției de Dermatovenerologie.

La nici o lună distanță, o nouă hotărâre a unui nou Consiliu de Administrație al spitalului este și mai imperativă: se va solicita secției Clinice Dermatovenerologie un punct de vedere privind situația integrărilor clinice și a reîntregirii cu normă întreagă. Consiliu de Administrație va discuta solicitările și răspunsul medicului șef de secție în cursul anului 2021, după încheierea lucrărilor de reabilitare a secției. 

Noul director interimar al spitalului nu este afectat de scandalul celor doi

În prezent Prof. Dr. Gherman Claudia ocupă funcția de director interimar a Spitalului Clinic Județean de Urgență. Aceasta este medic primar cu triplă specialitate: chirurgie generală, chirurgie vasculară și chirurgie plastică. Din 2017 până în prezent a fost medic șef al Secției Clinice Chirurgie Generală II. În paralel, desfășoară activitate didactică și de cercetare, fiind, începând cu octombrie 2020, profesor în cadrul UMF Iuliu Hațieganu, disciplina Abilități – Științe umaniste. Având în vedere poziția pe care o ocupă în acest moment și faptul că această confruntare dintre Șușca și Ungureanu este în plină desfășurare, directorul interimar a fost contactat pentru un punct de vedere. La întrebarea dacă este afectată profesional de acest subiect, aceasta ne-a transmis “întrebarea este în contextul actual, au apărut publicații numeroase, personal ca și reprezentant legal al unei instituții, evident că nu, nu am cum să fiu afectată, nu ne permitem să avem alte preocupări în afara gestionării stării de pandemie”

Întrebată dacă își dorește poziția definitivă de director a spitalului, aceasta ne-a transmis “nu știu în acest moment, când se va putea organiza concursul voi stabili, îmi doresc să fie vorba despre o competiție transparentă unde cel mai bun să câștige”. Ultima întrebare adresată directorului interimar a fost aceea dacă va accepta integrarea clinică a Dr. Loredana Ungureanu, aceasta a precizat “doamna Conferențiar este colegă cu mine și la Universitate și ca medic, este adevărat că are depusă o cerere de integrare dar nu pe mandatul meu, sunt depuse mai multe cereri în acest moment, s-a pus în discuție o evaluare a aplicațiilor precum și a locurilor disponibile în acest moment, întâietate vor avea cei cu experiență în Universitate iar decizia va fi luată cu avizul Consiliului de Administrație”. Întrebată dacă poate preconiza când va primi un acord cererea doamnei Ungureanu, aceasta ne-a transmis că în acest moment nu știe acest aspect. 

Emanuel Ungureanu: “La Cluj sunt rapoarte făcute și de alte persoane în afară de Dina”

Având în vedere aceste aspecte, a fost contactat deputatul Emanuel Ungureanu pentru a ne transmite punctul de vedere “Șușca nu a fost demis de Vlad Voiculescu, i-a încetat mandatul interimar pe care-l avea, propunerea de demitere a fost făcută de Consiliul Administrativ al spitalului pe baza raportul Corpului de Control semnat și de domnul Dina, acesta a coordonat mai multe controale, au fost demiși mai mulți manageri și la Craiova, Târgu Jiu sau Iași, acesta activează cu mult timp înainte ca eu sa intru în politică. La Cluj sunt rapoarte făcute și de alte persoane în afară de Dina, au fost făcute controale mixte și din partea Direcției de Sănătate Publică și din partea Corpului de Control”. În ceea ce privește subiectul legat de soția sa, cum că Ungureanu ar încerca să influențeze integrarea clinică a acesteia, deputatul a transmis “repet, nu m-am implicat niciodată în cariera ei, este persoană fizică cu păreri și activități proprii, nu este o anexă, nu suntem un clan, a solicitat integrarea încă din 2013 și nu este singura în această situație, și ea are procese pe rol și câștigate cu Șușca”. Deputatul a reconfirmat că Dina este angajat cu jumătate de normă la cabinetul său și că oferă consiliere cu privrire la legislația din domeniul sănătății. Ungureanu a mai adăugat “nu o cunosc personal pe doamna Gherman, actualul director interimar, dar doresc să o cunosc cum doresc să cunosc toți directorii de spitalele din România prin faptul că sunt membru al Comisiei pentru sănătate și familie”. Întrebat dacă va sesiză și în cazul actualului director Corpul de Control, Ungureanu ne-a transmis “sigur că da, dacă nu se rezolvă problema spațiilor de la anatomie patologică, unde pacienții stau într-un beci, este o minciună ca i-am spus lui Voiculescu să îl schimbe pe Șușca, i-am spus să schimbe mai mulți directori de spitale pe baza rapoartelor Corpului de Control”.

Dr. Loredana Ungureanu a fost contactă și a oferit în exclusivitate punctul de vedere cu privire la acestă situație

“Nu există nicio legătură între cariera mea profesională și cariera politică a soțului meu. Cariera mea universitară a început cu mult înaintea carierei politice a acestuia. Astfel, în anul 2011 am devenit asistent universitar în cadrul Disciplinei Dermatologie a Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj, post pe care l-am dobândit prin concurs. În următorii ani, tot prin concurs am devenit șef de lucrări și conferențiar universitar în cadrul aceleași discipline clinice. Am urmat pașii pe care îi urmează orice cadru didactic universitar într-o specialitate clinică, integrarea clinică fiind parte esențială a acestei cariere. Activitatea didactică în cadrul unei specialități clinice se desfășoară în cadrul spitalicesc și presupune contactul permanent cu pacienții. Importanța integrării clinice în activitatea didactică  este subliniată de faptul că nu sunt singura persoană din disciplină care a solicitat repetat integrarea, în condițiile vacantării prin pensionare sau demisie a unor posturi în cadrul Secției Dermatologie a SCJU. Împreună cu mine au depus cereri de integrare alte trei colege care îndeplinesc criteriile legale. Mai mult, primele cereri de integrare pentru una dintre colege și pentru mine au fost depuse în anul 2013 de către Șefa Secției Dermatologie. Prin urmare orice asociere între cariera mea și a soțului meu este complet nefundamentată”, a declarat Loredana Ungureanu.

Petru Șușca: “Toată situația este cusută cu ață albă” 

Contactat pentru a comenta noul statut al lui Constantin Dina, Petru Șușca ne-a transmis: “ce aș putea să spun, nu cunosc atribuțiile sau fișa postului domnului Dina ca să adaug ceva, mi se pare normal ca domnul Ungureanu să îl fi angajat, a venit de nenumărate ori la Spitalul de Urgență din Cluj, de șapte opt ori, el aproba controalele și rapoartele Corpului de Control, toată situația este cusută cu ață albă”. Fostul director ne-a confirmat că are două procese pe rol în acest moment cu Loredana Ungureanu, “unul l-am pierdut dar voi face recurs, iar celălalt este în desfășurare. Doamna Ungureanu a mai pierdut un proces în care a contestat decizia Spitalului de Urgență de a nu îi accepta integrarea clinică”

Citește și: Cluj-Napoca, Florești și alte 5 localități rămân în scenariul roșu, vezi situația tuturor localităților

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.