Deputatul independent Adrian Dohotaru propune o nouă lege a spațiilor verzi care să protejeze arborii de la mutilări brutale. Dohotaru spune că ”practicile barbare de ciuntire a copacilor nu au nici o legătură cu toaletarea profesionistă și cu grija pentru arbori”. referindu-se la toaletarea copacilor din campusul Hasdeu din Cluj-Napoca. Deputatul precizează că a făcut sesizare la Gardea de Mediu, la Primăria Cluj-Napoca și de asemenea, în atenția conducerii UBB.

Vă redăm în continuare comunicatul de presă:

Stop mutilării arborilor în campusul Hașdeu!

Practicile barbare de ciuntire a copacilor nu au nici o legătură cu toaletarea profesionistă și cu grija pentru arbori. Cel mai probabil ele țin de nevoia de a plăti lunar niște angajați fără o minimă pregătire în domeniu sau cu nevoia de lemn de foc.

„Mă doare că în campusul Hasdeu, administrat de Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, arborii sunt mutilați din nou, așa cum s-a întâmplat și în Parcul Iuliu Hațieganu. Asta, în condițiile în care în cadrul UBB Cluj există 3 facultăți care au ca obiect de studiu mediul: Biologie / Geografie/ Știința și ingineria mediului. Se presupune că aceste facultăți pregătesc specialiști în domeniu, dar vedem rezultatele dezastruoase de pe teren” – Tudor Baciu, operator cultural

Ideea conform căreia dacă tai toți arborii elimini toate problemele este complet greșită. Și vom vedea asta din ce în ce mai des la furtunile următoare. Însă fără un Registru Verde real, funcțional, în care să fie înregistrate toate intervențiile realizate de-a lungul timpului asupra arborilor, comunitățile locale nu vor putea trage la răspundere firmele care intervin fără specialiști asupra arborilor și care omoară astfel  zi de zi vegetația din jurul nostru.

„Este cu atât mai trist atunci când astfel de intervenții se realizează în cadrul unor școli care pregătesc specialiști în domeniu. Personal mă întreb deseori ce părere au profesorii de acolo despre ce se întâmplă cu vegetația din jurul lor? Sau dacă le pasă de această vegetație? Și dacă le pasă, ce fac în acest sens? Din păcate, campusul UBB nu este singurul din România unde gestionarea vegetației este lăsată pe mâna unor drujbari neinstruiți în loc să fie văzută ca o oportunitate imensă pentru un program de practică dedicat viitorilor specialiști. Respectiv, unor specialiști adevărați care înțeleg că vârful rășinoșilor se reface doar pe lemn tânăr, de 2-3 ani, nu și dacă arborele este tăiat de la mijloc. Specialiști care știu că plopul nu se taie niciodată iarna decât dacă vrei să te trezești că îți cade în cap la următoarea furtună. În fine, specialiști care cunosc cu adevărat arborii, iar cunoștințele lor nu se limitează doar la procedeul prin care se pornește drujba și la modul în care ea trebuie folosită pentru a nu îți tăia mâna.” – Diana Culescu, președintele Asociației Peisagiștilor din România (AsoP)

O nouă Lege a Spațiilor Verzi, dacă va fi aplicată și monitorizată de societatea civilă, va limita tăierile de arbori arbitrare și inadecvate făcute de administrațiile locale sau universitare, în cazul de față. Toate intervențiile asupra arborilor vor putea fi realizate doar cu implicarea specialiștilor.

„Iubesc această zonă a campusului și am propus primăriei și universităților un traseu pietonal și ciclist care leagă centrul de Mănăștur prin campus Hasdeu – str. Hasdeu, cu porțiunea de sus separată de trafic auto, cu intrare în campus USAMV și ieșire spre str. Câmpului. Ar fi cel mai lung traseu pietonal din Cluj, fără poluare și fără trafic auto. La nivel național, am inițiat în Parlament o propunere de modificare a Legii Spațiilor Verzi, care le protejează mai bine, și care va ajunge curând la vot final în Camera Deputaților”. – Adrian Dohotaru, co-inițiator al unei noi Legi a Spațiilor Verzi)

În baza celor constatate în Campusul Hasdeu, am făcut următoarea sesizare:

În atenția Gărzii de Mediu

În atenția conducerii UBB

În atenția Primăriei Cluj, 

Subsemnații Adrian Dohotaru și Tudor Baciu vă sesizăm mutilarea a câteva zeci din campusul Hasdeu, confundată de administrația parcului ca „toaletare”. În consecință, în baza Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informații de ordin public, vă adresăm următoarele întrebări:

*  Ce avize s-au eliberat pentru lucrările de „toaletare” și dacă se consideră că aceste lucrări sunt realizate conform standardelor?

*  În ce măsură colaborează instituțiile publice din oraș la diseminarea unor bune practici de întreținere a spațiilor verzi și la o administrare unitară, în ciuda proprietarilor diferiți, în condițiile în care universitățile au mai multe campusuri / parcuri în Cluj?

 *  Vă rog să îmi comunicați posibilele abuzuri  constatate privind toaletarea/ciuntirea arborilor din Campusul Hasdeu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.