Scenariul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără semnarea unui acord este tot mai aproape. Guvernul Britanic condus de prim-ministrul Boris Johnson a anunțat că doreşte să pună capăt „imediat” liberei circulaţii a cetăţenilor Uniunii Europene în situaţia unui Brexit fără acord la 31 octombrie. Decizia sa a creat multe controverse în rândul parlamentarilor dar și a cetățenilor.

În cadrul unei conferințe de presă, purtatoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud, a declarat că o ieșire fără acord a Marii Britanii din blocul comunitar nu este în niciun caz șcenariul preferat de UE: „În mod evident, aceasta va provoca disfuncționalități semnificative atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri, ceea ce va avea un impact economic negativ grav”, a afirmat Bertaud, avertizând împotriva oricărei ieșiri bruște din UE.”Acesta ar fi proporțional mult mai mare pentru Regatul Unit decât pentru cele 27 de state ale UE”, a spus ea, citând o declarație făcută anterior de președintele Comisiei în exercițiu, Jean-Claude Juncker, care a spus că dacă se va ajunge la un Brexit fără acord, „Britanicii vor fi, din păcate, cei mai mari perdanți”.

Ce spune Ambasadorul României

„Vreau să precizez de la început că nu s-a schimbat absolut nimic. Autoritățile britanice au dat asigurări publice că procedura prin care vor fi protejate drepturile cetățenilor UE aflați în UK la data Brexit-ului va continua în termenii stabiliți. Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză. Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte și cetățenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni. Cetățenii UE care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia”, a declarat Mihalache. 

În ceea ce-i privește românii aflați în Marea Britanie la data Brexit, încetarea liberei circulații nu înseamnă că nu vor mai putea pleca sau reveni în Regatul Unit, a adăugat el. Astfel, statutul de rezident al cetățenilor UE și al membrilor familiilor acestora va fi protejat în temeiul legii britanice privind imigrația. 

Ce presupune permisul European Temporary Leave to Remain

În acest sens, guvernul britanic a creat sistemul EU Settlement Scheme, format dintr-o aplicație pe care toți cetățenii UE și membrii familiilor acestora trebuie să o completeze pentru a-și proteja dreptul de ședere în Marea Britanie. Neaplicarea în cadrul acestui sistem ar însemna că reședința acestora în Marea Britanie va fi neautorizată și, prin urmare, ilegală.

„Folosesc acest prilej pentru a reitera recomandarea noastră către toți cetățenii români aflați în Marea Britanie și care doresc să își continue șederea și după 31 decembrie 2020, să aplice pentru obținerea noului tip de rezidență intitulat settled status și pre-settled status. Ambasada României în Regatul Unit al Marii Btritanii și Irlandei de Nord a dus și duce o campanie continuă de informare românilor cu privire la importanța înregistrării, iar până acum, din cei peste 1 milion de cetățeni UE care au solicitat statuul de rezident, românii sunt pe locul al doilea, după polonezi, cu 140 de mii de cereri”, a mai spus Mihalache. 

În cazul cetățenilor români care vor ajunge în Marea Britanie după Brexit, aceștia vor intra în țară ca până acum folosind pașaportul sau cartea de identitate, fără viză și pot rămâne până la trei luni.

Cei care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia. 

Perioada de 36 de luni începe de la data la care permisul este acordat. Înainte de expirarea acestui permis și în cazul în care cetățeanul UE dorește să rămână în Marea Britanie mai mult timp, acesta va trebui să aplice pentru documentul care va fi disponibil în noul sistem de imigrație după 1 ianuarie 2021. Dacă nu îndeplinesc cerințele de eligibilitate, vor trebui să părăsească Marea Britanie.

Ce schimbări vor avea loc în sistemul educațional

În ceea ce privește latura educațională, la începutul lui august, Boris Johnson a anunţat un proiect de emitere de vize în procedură accelerată vizând să atragă cele mai bune creiere şi să permită astfel ţării sale să continue să fie o superputere ştiinţifică după ieşirea din UE. Pe de altă parte însă, în Marea Britanie se vorbește intens despre modificarea actualelor condiții pentru studenții europeni care urmează universități din Marea Britanie și care, potrivit noului guvern de la Londra, vor fi tratați ca studenți internaționali, adică vor plăti taxe mai mari de școlarizare.

Opoziția a criticat aspru această intenție a guvernului, iar UE a declarat că în cazul unui Brexit fără acord Marea Britanie ar fi aceea care ar avea cel mai mult de suferit.Partidul Laburist, de opozitie, a cerut luni la Londra ca parlamentul să revină din vacanță pentru a discuta despre măsurile ce ar trebui să fie luate pentru a atenua disfuncționalitățile ce ar putea să apară ca urmare a Brexitului, după ce documente guvernamentale care au ajuns în presă relevau posibilitatea unor penurii de produse alimentare, carburanti și medicamente în cazul ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar fără acord.

Reamintim că fostul prim-ministru Theresa May avea în vedere o ‘perioadă de tranziţie’ chiar şi în lipsa unui acord de divorţ cu UE, ceea ce le-ar fi permis cetăţenilor europeni să se deplaseze, să lucreze sau să studieze în Marea Britanie fără a le fi cerute demersuri speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.