În urma dezvăluirilor oferite de către sursele Gazeta de Cluj acum două săptămâni, ancheta privind cazul Academiei de fotbal U Cluj-Luceafărul a continuat prin identificarea unor informații noi, dar și printr-un schimb de replici oficiale. Mai mult decât atât, unii părinți ai copiilor înscriși la acest club au decis să-și exprime punctul de vedere în ceea ce privește modul de funcționare și organizare al clubului sportiv, prezentând astfel realitatea văzută prin ochii lor și ai copiilor.

În numărul de săptămâna trecută, reporterul Gazeta de Cluj a luat legătura cu persoanele direct implicate în acest caz pentru a putea prezenta un punct de vedere oficial în ceea ce privește cazul Academiei Luceafărul.

În urma declarațiilor făcute de Adrian Crișan, managerul Academiei Luceafărul U Cluj, mai mulți părinți ai copiilor înscriși la club s-au sesizat și au solicitat un drept la replică. Prezentăm, în continuare, declarația unuia dintre părinți, care ne-a solicitat să-i păstrăm anonimatul.

„Doresc doar să se afle odată pentru totdeauna ce se petrece în această ogradă, cum se cresc copiii și de ce se ajunge cu fotbalul unde se ajunge. Ce se întâmplă aici se întâmplă peste tot. Se promovează doar cei care sunt fiii lui x și y, că „trebuie să ne înconjurăm de părinți cu influență, dacă vrem să supraviețuim în lumea asta”. Nimic nu e spre binele copiilor, adică a tuturor copiilor cotizanți, ci doar spre binele copiilor unora. Acesta e crudul adevăr, deși, poate acești copii, ai unora de „sus”, nu au nicio treabă cu fotbalul, dar sunt băgați în față, pentru că cotizează mămica și tăticul. În primul rând, și la U se percepe taxă lunara și, mai grav, e că nu se dă întotdeauna chitanță pentru taxa de 150 lei. Echipamente primite, nici în vis! Taxă la turnee, deplasări – tot părinții. Și la U se juca după prietenii: putea copilul să fie Messi, dacă nu aveai influență, pa! S-a făcut uniunea, dar tot aceiași antrenori, aceeași Marie!.

S-a făcut uniunea asta, copiii buni, pardon, de familie bună, cu părinți cu influență, treceau la echipa 1, ceilalți, muritorii de rând, la a 2-a sau a 3-a, ăștia din urmă ținuți doar pentru cotizație, că no, să ne mândrim că avem peste 600 de copii, dar ei nu sunt duși pe la turnee, nu cumva să eclipseze vedetele  de la prima echipă! Dacă mai scăpa și un muritor de rând pe la echipa 1, era mazilit în cazul în care strălucea în fața vedetelor (uneori dat afară de la echipă, făcut de râs în fața colegilor etc.) Mulți copii extraordinari au plecat și joacă în afară sau la alte echipe de renume unde strălucesc efectiv.

Cei de la Luceafărul își construiesc echipele după influență și după cel care dă mai mult să joace. Se fac selecții naționale, bineînțeles, cei care dau mai mult, apar selectați. Se știe că patronii au donat la AJF Cluj ca să se organizeze la Cluj tot felul de finale regionale, fiind mână în mână!

Legat de echipamente la Luceafărul, se cumpără pe banii părinților chiar și un tricou amărât de antrenamente, cu prețuri umflate, că dacă comandai direct de la sursă, mai luai 2 bucăți. Nu mai zic de echipamente și treninguri, tot cu scoruri umflate. Taxe de turnee și turnee, pe banii părinților, că se stă la 4-5 stele. Și alte echipe participau la aceleași turnee, dar aveau alt preț. Dacă o cameră de hotel costa 150 lei, se luau bani de la 2-3 copii, deși ei stăteau în aceeași cameră. Aici se fac bani. Au participat și la turnee gratis organizate și tot strângeau bani de la copii. S-au câștigat atâtea cupe și medalii, pe munca copiilor și banii părinților, iar alții se laudă!

Au câștigat turnee, iar copiii nu primeau nici măcar o minge, deși erau date la premii. Aici merge zicala: ai bani – joci, nu ai – stai acasă. Anual, vin copii, stau un pic și pleacă. Nu se complac situației de a se linguși pe lângă patroni și a le face tot felul de favoritisme. La început îți promit luna de pe cer, dar dacă văd că ești un om simplu, îți fac repede vânt. Cum? Copilul tău nu mai joacă, deși a jucat și a strălucit. Nu mai joacă nici măcar pe la amicale, e trimis la a 3-a echipă din varii motive, te fac efectiv să pleci sau să renunți. În campionat s-au înscris echipe și sub numele de U și de la Luceafărul, dar se știe că sunt tot de la Luceafărul, deci imposibil să nu știe cei de la U ce și cum se întâmplă, după cum ați spus în articol.

Apoi, nu mai vorbim de unii copii și antrenori. Copiii copiază agresivitatea antrenorului. Aici antrenează antrenori fără licență, fără un pic de psihologie. Cum să îți lași copiii pe mâna unora care nu au un pic de pedagogie? Unii copii, foarte buni, s-au lăsat de acest sport minunat. Tocmai pentru că antrenorul îi făcea să renunțe, făcându-i să se simtă umiliți și, mai grav, sunt încurajați colegii lor să îi tortureze psihic, să îi facă în toate felurile posibile, amenințări etc. Apoi, nu mai vorbim de copiii care nu sunt legitimați, deși sunt înscriși. Atâtea echipe în campionat…. se practică tot aceeași joacă pe la toate. Cum am mai spus: unii trebuie să joace mult, alții deloc, chiar dacă sunt la echipa a 3-a”.

Cum comentează managerul Academiei aceste acuzații

„Credeți că dacă se mergea pe pile și relații la noi în club mai aveam aceste rezultate? Suntem cea mai bună Academie din România. Eu cred că nu este vorba de niciun părinte, ci acel punct de vedere este de la un club rival care este invidios pe noi pentru că tot timpul câștigăm. Noi chiar facem performanță, iar astea sunt doar minciuni. În fiecare club sunt, probabil, părinți nemulțumiți că nu le joacă copiii sau nu le joacă la prima echipă, ci la echipa a doua; acolo, strict antrenorii sunt cei care fac regulile. De ce nu fac și alții ce facem noi, să avem grijă de copii și să obținem rezultatele astea, pentru că niciun club din oraș nu are rezultatele noastre și, normal, că invidia este mare? De ce persoana respectivă nu a venit la noi să ne spună sau la antrenor, pentru a-l întreba de ce nu joacă copilul lui? Pentru a i se putea răspunde direct părintelui respectiv! Să ajungi să arunci cu noroi într-un club care are cele mai mari performanțe din țară este urât! Nu știu de ce publicați declarațiile tuturor nebunilor pentru că, se știe, până și la naționala României se întâmplă nemulțumiri din astea, să fim sinceri acum!”, a declarat Adrian Crișan, managerul Academiei U Cluj-Luceafărul.

23 COMENTARII

 1. 4 ani de zile si nu am primit o chitanța, minciuni si iar minciuni. Au performante la turneele slabe. Cum poți face performanța cu antrenori ce au 8 clase!

  • Eu sunt la Luceafărul de aproape 8 ani.
   De cand am inceput sa plătim taxe , în urma cu 4-5 ani , am primit chitanțe întotdeauna.
   Poate la U nu ati primit !!!
   Rareș cu Ursu si cu ziarista sunteti pe aceiași mana .
   Voi credeti ca puteti manipula peste 1000 de părinți. Sunteti prosti rau frate!

  • Domnule părinte anonim,
   Probabil esti un frustrat ca băiatul tau era pe la echipa 3 si nu era la echipa de elită.
   Păi dacă era anti fotbal . În loc să te bucuri ca alerga si el dupa laptă. Acolo antrenori au coaie , nu cum erau ăștia la noi la U….după pile si relatii.

  • Eu sunt aici de la infiintarea clubului.
   Oameni sunt foarte corecti .
   Poate cand ati fost la U nu vi sa dat chitanta.
   Aici se da tot timpul.
   Vorbiti de turnee slabe ….vai de capul dumneavoastra. Habar nu aveti.
   Locul 4 in lume si turnee castigate cu Barcelona si Manchester City sunt slabe , ba dobitocule ?
   Esti un distrus pus sa scrii si tu ceva. Pus clar de cineva . Probabil de aceasta ziarista habarnista.

 2. Anaful de ce nu verifica? Probabil sunt mult prea mari sa fie deranjati …..De aia nu evoluam in nimic totul pe sustache si pe pile cunostinte relatii…

 3. Copilul meu joaca la acest club de 3 ani de zile si avem doar cuvinte de laudă la adresa clubului si la toti cei implicati. Tin sa mentionez ca tot timpul am primit chitanța iar antrenorii is fac datoria în mod ireproșabil! Eu cred persoane rau intenționate aruncă cu noroi in acest club pentru ca au rezultate nu bune ci foarte bune! Părinți invidios si rau intentionat sunt peste tot. Ar trebui sa se verifice la celelalte cluburi unde chiar nu primesti nici un fel de dovadă a plății. O zi bună tuturor!

  • Copilul meu de 8 ani.
   Chiar nu am ce sa le reproșez oamenilor de acolo.
   Sunt foarte corecți….dacă un copil e bun il tin la echipa de elită…dacă e mai slăbuț merge la echipa 2 sau 3.
   Normal ca uni părinți încearcă să își împingă copii spre prima echipa…dar cu antrenori de acolo nu le prea merge.

  • Bravo doamna!!!!
   Unde sunt restul parintiilor sa sustina tot ce se in tâmplă acolo.
   Eu va urmăresc de mult si sunt alături de cei de acolo.
   Acei copii trebuie să joace la U !
   Nu va lăsați manipulați de acești derbedei si de aceasta ziaristă care sunt mana in mana si vor să distrugă cu aceste mizerii de articole tot ce au clădit acei oameni sufetisti în peste 10 ani de muncă.
   Invidia e mare .
   Luceafărul si U , viitorul va apartine !

 4. Bună ziua. Oare nu ar fi SIMPLU de tot dacă U și-ar reface echipele de copiii și juniori? Și cine vrea la Luceferi sa meargă la ei. Nu e simplu? Doamna ziarista! Va rog faceți o întrebare simpla la U! Va rugam sa ne ajutați.

  • Haideți să vă zic ceva.
   Unde sa isi faca echipe U. Unde?
   Nu au nimic , nici un teren,nici o baza, nimic. Mai grav este ca acei copii care au venit la Luceafărul, majoritatea erau de echipa 2 ,3 si 4. Cu câteva excepții.
   Aceasta fuziune este cel mai bun lucru intamplat la U.
   Acei oameni de la Luceafărul au investit mult în condițiile copiilor, în baze sportive, autocare. Ce au făcut aia nu a facut nimeni în Cluj.
   Proiectul este foarte bun pentru U.
   Dar asa zisi bagatori de seama ca voi , care vor să distrugă din cauza unor manipulări grosolane pe care le faceti la comanda.

  • Ce sa faca U…vai de capul nostru.
   Nu avem nimic…unde să facem antrenamente, unde sa jucam jocuri, cu ce copii.
   Aia de la Luceafărul ne-au oferit totul pe tava.
   E cel mai bun lucru care sa intamplat in acești ani la U.
   Aia au cei mai buni juniori și cele mai bune echipe din tara.
   Acum au 8 jucători la loturi care joacă pentru România. Sunt copii care se pregătesc deja cu echipa mare. Viitori fotbaliști de top.
   Dacă aia ne lasa….vai de curu nostru.
   Dar probabil asta care comentezi aiurea esti înafara subiectului.

 5. Ce plm tot vorbiti de performante la sub 14 ani??fotbalul e de la 14 ani in sus cand se trece pe teren mare.majoritatea antrenorilor sunt fara licente,dar mai rau Stan David n.are nici bacu luat…cum cacat isi face unu ca asta datoria ireprosabil???sa nu mai vorbim de cati bani se fac din turnee platite de.parinti afara si turnee gratuite in tara care.pentru cei de la Academie sunt tot pe bani.niste amatori flamanzi,niste gunoaie de oameni

  • Ursule, după nume urs prost esti frate !!!!
   Toată lumea are licențe A, B, C Uefa si carnete de antrenori .
   Vorbesti in nestire de cauza .
   De unde stii tu de turnee gratuite în țară și afara…vorbesti fără tine….
   Copilul meu e la acest club de 8 ani de zile, aproape de la înființare. A fost la cele mai tare turnee din lume. Poate FC Barcelona, PORTO, Manchester City, Bayern Munchen, Benfica Lisabona iti spun si tie ceva. Sa nu mai vorbim de America – New York- Cupa Danone- locul 4 în lume.
   Multe din aceste turnee au fost plătite de club sau în cazul turneului din America a fost totul gratuit.
   Cand sunt organizate turnee, sunt facute prin părinți, transparenta totală. Nimeni nu se îmbogățește.
   Aici chiar sunt profesioniști oameni.
   Stan David are 4 finale naționale, cât toti antrenori din Cluj la un loc. Ala va da clasa !!!!
   Voi , toti care scrieti aici sunteti manipulați la fel ca si această asa zisa ziaristă. Faceti totul la comanda.
   Ai grija cum.vb de oameni aia, sar putea sa ti-o iei gunoiule !

  • Domnule Urs,
   Habar nu aveti ce vorbiti. Din ce se vede sunteti unul dintre cei cu articolul de sus.
   Copilul meu e la Luceafarul de 8 ani de zile , de la varsta de 6 ani.
   Acei oameni de acolo sunt minunati si superprofesionisti. Au cladit totul in 10 ani de zile si totul de la O , pe bani lor.
   Vorbiti doar sa vorbiti , sunteti inafara subiectului total.
   Toti antrenori ai licente Uefa A, B, C si carnete de antrenor .
   Multe turnee au fost platite de patroni clubului , iar o parte au fost gratuite. Unde au fost platite de parinti sau facut prin ei , transparenta totala. Nu sa imbogatit nimeni de pe spinarea noastra a parintiilor !
   Copii nostri au jucat pe cele mai mari stadioane si cu cele mai bune echipe din lume. Poate Fc Barcelona, Fc Porto, Benfica Lisabona, Bayern Munchen , Manchester City ca spun ceva. Sa nu mai vorbim de Locul 4 in lume la Cupa Mondiala din America- totul a fost gratis.
   Stan David este cel mai tare antrenor din Cluj . A jucat 4 finale nationale , a luat cu grupa 2005 locul 4 in lume la campionatul mondial din America. Toti antrenori adunati din Cluj la un loc nu au facut ce a facut asta . Acum are 8 copii la loturile nationale ale Romaniei . Copii antrenati si adusi de el la club.
   Oameni de acolo au facut ceva pentru copii nostri . Au construit o baza sportiva, au cumparat autocare, echipamente, mingi, totul pe bani lor.
   Inaninte sa ii faci gunoaie ar fi bine sa verifici ce vorbesti , esti pe dinafara subiectului total.
   Dar , probabil esti unul care improasca cu noroi !!!!!
   Gunoi esti tu , magarule !!!!
   Si la Dutu , poti sa ii sugi maciuca linistit !!!!

 6. Ursu păcălit de vulpe.
  Adică Ursu păcălit de ziaristă!!!!

  Vorbesti doar măgarii gunoiule.

  Luceafărul si U , nu va lăsați manipulați de acești derbedei de doi bani.
  Toată lumea e alături de voi.
  Toată galeria ca sustine !!!!

 7. Domnule părinte anonim,
  Probabil esti un frustrat ca băiatul tau era pe la echipa 3 si nu era la echipa de elită.
  Păi dacă era anti fotbal . În loc să te bucuri ca alerga si el dupa laptă. Acolo antrenori au coaie , nu cum erau ăștia la noi la U….după pile si relatii.

 8. Se plătește înt-un cont al cărui nume nu este chiar la fel cu cel al clubului.
  La început, de două sau de trei ori, am plătit cu bani; gheșeftul antrenorului?
  Echipament scump tot timpul schimbat, astfel nu poți cumpăra de la alții, n-ai cui să-l vinzi.
  Copiii veterani fac legea în vestiar și pe teren. Ar fi poate firesc dacă clubul ar fi fost gratuit, de stat, cum e CSS Viitorul, dar dacă plătești te aștepți ca toți copiii să fie antrenați la fel.
  Părinții și-au dat copiii la club să învețe fotbal, să-și facă o cultură sportivă. Treaba cu turneele, mai ales la această vîrstă, nu numai că este costisitoare dar păgubitoare pt copii, îi strică acum cînd ei ar trebui să învețe abc-ul acestui sport. Majoritatea își fac, sub presiunea jocului, deprinderi rele, greșite, ce nu se mai pot îndrepta pt tot restul vieții. Nu li se deschid căi, li se închid.
  Nu trebuie să faci 3-4 echipe valorice, cei mai bunl sînt cunoscuți și recunoscuți, se văd, chiar de copii. Se știa cine-i cel mai bun fotbalist din acea parte a cartierului de toți copiii. Nu era nici o invidie. Meritocrația mai mult strică, îi strică chiar pe cei crezuți mai buni, li se dă nas. De cei desconsiderați ce să mai zic.
  Din păcate, mulți dintre părinți sînt mai rău decît copiii. Să-i auzi cum vorbesc de rău, da’ cu ce cuvinte!, pe alți copii. S-au format găști de părinți. Dintre cei de joasă speță nici unul nu pare să fi făcut sport de performanță dar au părere și, din păcate, influență. Une e să-ți încuajezi copilul și echipa-n care joacă, alta e să înjuri, mai ales fără nici un rost, fără dreptate, doar ca echipa să cîștige chiar dacă nu meritâ.
  Se prea poate că și-n alte părți e la fel, poate mai rău, e vorba de o afacere nicidecum de binefacere, nici de a-i învăța pe copii fotbal, nici de a le face condiție fizică. Aceasta se vede de la o poștă după rezultatele slabe ce le avem la toate sporturile față de ce-a fost pînă-n 1990.

  • Când ați plătit dv echipamentul de joc ?
   Echipamentul de joc ne este oferit de club .
   Poate va referiți la echipamentul de antrenament ….dar va întreb altceva ?
   Dacă îl duceți la înot ,primiți ochelari și slip?S-au unii dintre dv aveți pretenția ca clubul sa va cumpere echipament și pt scoala și bine-nțeles nu ne-am supăra sa mai primim și o mașina sa avem cu ce să-l ducem la antrenament .
   Dar eu nu înțeleg un lucru ..,,. V-a forțat cineva sa va țineți copilul acolo dacă sunteți nemulțumit ? Eu unde nu sunt mulțumită nu stau !

 9. Toată lumea se pricepe la fotbal și in politica ,mai putini cunosc realitățile .
  Vreau sa pun și eu o întrebare?
  Care dintre dv își duce copilul la un sport și nu plătește ?Al meu copil a încercat mai multe sporturi si peste tot am plătit .
  Acum copilul meu face fotbal la Luceafarul de 3 ani .De când am venit aici nu s-a pus o data problema sa nu primesc chitanța iar de un an jumate sau doi toți părinții plătim prin banca.Cum pot uni sa zică ca n-au primit chitanța când se plătește prin banca?
  Încercați prin mai multe mijloace sa denigrați acești oameni care se implica suta la suta pt acești copii.
  V-ați întrebat măcar o data cât costa un echipament,materialele,arbitrajele ,medicii,sălile pe timp de iarna,salariile antrenorilor ,întreținerea terenului?
  Cu siguranța …nu !
  Dar turneele atât din țara cat si din străinătate care multe dintre ele au fost achitate de către club?
  Iar pt cele plătite de noi tot timpul ni le-am plătit individual sau S-a ocupat unul dintre părinți .Asa ca nu mai vorbiți in neștiința de cauza ,doar de dragul ca nu avem despre ce …sau ne plictisim

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here