În luna martie, Fertea Flavia Alexandrina, șefă a Centrului social de urgență pentru persoanele fără adăpost din Turda a fost dată afară după ce a folosit datele acestor persoane pentru a lua credite pentru a juca la cazino online. Considerând că este neîndreptățită, în luna aprilie Fertea a contestat în instanță decizia de concediere, cerând repunerea în funcție.

Amănunte scandaloase

Flavia Fertea, șefă a Centrului social de urgență pentru persoanele fără adăpost ”Șansa unei vieți decente” din Turda a fost concediată de Direcția de asistență socială, instituție aflată în subordinea primăriei. În spatele acestei decizii stau amănunte scandaloase: Fertea a folosit banii centrului social în interes personal. Mai mult, aceasta s-a folosit de datele personale ale oamenilor pentru a lua credite, bani pe care i-a folosit pentru a se juca la jocurile de noroc online. Înainte de concediere, Flavia Fertea a fost sancționată disciplinar.

”Gestionarea neadecvată a sumelor de bani date spre economisire de către beneficiari prin păstrarea acestora la domiciliul personal, sumele primite de la beneficiari au fost notate în agendă sau pe niște foi, totodată acești bani fiind cheltuiți în interes propriu de către salariată, iar situația sumelor primite returnate nu a fost pusă la dispoziție de către doamna Fertea cu toate că în data de 18.02.2020 a apărut un caiet cu sume de bani primite de la V.I. și în data de 19.02.2020 au fost aduse alte sume de bani pentru alți beneficiari; salariata după cum rezultă din probatoriul administrat s-a folosit de datele cu caracter personal ale beneficiarilor în vederea obținerii de diverse credite în interes propriu și a influențat beneficiarii pentru a accesa credite, iar de aceste sume de bani s-a folosit salariata; folosirea resurselor de timp și materiale ale instituției pentru a juca jocuri de noroc online”, se arată în decizia de concediere.

Femeia a acuzat că s-au făcut presiuni pentru a fi internată la psihiatrie

În luna aprilie, Flavia Fertea a dat în judecată Direcția de Asistență Socială Turda, cerând judecătorului să anuleze decizia de concedierea și să oblige instituția la repunerea pe funcție, cu plata salariilor aferente pentru perioada în care a fost concediată.

În instanță, Flavia Fertea a acuzat faptul că i s-a confiscat telefonul mobil la locul de muncă și că s-au făcut presiuni asupra sa pentru internarea la psihiatrie, însă Drecția de Asistență Medicală a explicat în instanță că aceste aspecte nu corespund adevărului.

”Într-adevăr, fiindcă reclamanta a recunoscut că are o adicție pentru jocurile de noroc, i s-a recomandat consult medical de specialitate – însă în final decizia de a apela la ajutor medical i-a aparținut în totalitate”, a precizat Direcția de Asistență Socială.

Flavia Fertea.

Funcția înapoi și banii pe masă

La sfârșitul lunii iulie, Tribunalul Cluj a admis cererea formulată de Flavia Fertea, prin urmare, s-a dispus reintegrarea acesteia pe postul ocupat anterior concedierii. De asemenea, judecătorul a obligat Direcția de Asistență Socială Turda să-i plătească femeii despăgubiri egale cu salariile de care ar fi beneficiat, inclusiv la plata dobânzilor, precum și la plata contribuțiilor sociale aferente salariilor, de la data desfacerii contractului individual de muncă și până la reintegrarea reclamantei pe funcția deținută anterior.

”Decizia de sancționare cuprinde o conduită, astfel cum a fost evidențiată mai sus, care nu se regăsește în convocatorul transmis reclamantei, rezultând că reclamanta a fost sancționată pentru fapte care nu i-au fost aduse la cunoștință cu ocazia convocării sale în vederea cercetării disciplinare.

Întrucât procedura de cercetare disciplinară s-a desfășurat cu nesocotirea dreptului la apărare al reclamantei, în temeiul disp. art. 251 din Codul muncii republicat, se reține ca fiind lovită de nulitate absolută măsura concedierii dispusă de către angajator în prezenta cauză, fără a fi necesară analiza altor motive invocate, impunându-se, cu respectarea principiului disponibilității și în scopul reparării integrale a prejudiciului cauzat, reintegrarea reclamantei în postul ocupat anterior concedierii, precum și obligarea pârâtei să plătească reclamantei o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate, precum și celelalte drepturi ce i se cuveneau în calitate de salariată, inclusiv la plata dobânzii legale (aceasta din urmă de la data scadenței), precum și la plata contribuțiilor sociale aferente salariilor, începând cu data concedierii și până la data reintegrării efective.

Întrucât pârâtei îi revine culpa procesuală, va fi obligată, în temeiul art. 453 alin. 1 C.pr.civilă, la plata către reclamantă a sumei de 3000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocațial conform chitanței atașate dosarului, cuantumul fiind rezonabil în raport de obiectul cauzei, probațiunea administrată și serviciul prestat de apărător”, arată Tribunalul Cluj.

Împotriva acestei decizii, Direcția de Asistență Socială a făcut apel, însă Curtea de Apel Cluj a menținut sentința dată de Tribunal. Decizia este definitivă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.