În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în Cluj-Napoca în luna martie, Dacian Cioloș, întrebat de reporterul Gazeta de Cluj despre stagiul militar efectuat, fostul premier a spus că Armata a făcut-o la Cluj, dar nu își aduce aminte la ce unitate a făcut stagiul militar. Totuși, se pare că în urmă cu un an, cu ocazia trecerii la cele veșnice a doamnei Doina Cornea, Dacian Cioloș  declara din spatele unei tastaturi că era militar în 1988 și patrula la poarta fostei disidente a regimului comunist.

Dacian Cioloș a făcut parte din Trupele de Securitate

Dacian Cioloș a intrat la Facultatea de Horticultură din Cluj în anul 1989, ceea ce, așa cum semnalează istoricul Florian Bichir, asta înseamnă că tânărul Cioloș a făcut armata la Trupele de Securitatea, pentru că ”așa cum erau vremurile atunci, serviciul militar se executa înaintea începerii studiilor universitare”.

”Mai exact la Brigada de Securitate Cluj (U.M. 0827 Cluj-Napoca), devenită după 1990 Brigada 60 de Paza și Ordine a Jandarmeriei Române. Pentru a fi exacți trebuie să spunem că Trupele de Securitate au fost înființate în 1948 și au fost înființate pentru a prelua atribuțiile fostei Jandarmerii”, mai spune membrul CNSAS.

Acesta precizează că acestor formațiuni era „le reveneau ca misiuni asigurarea securității obiectivelor de importanță excepțională, asigurarea ordinii pe timpul desfășurării unor manifestații, capturarea sau distrugerea grupurilor de cercetare-diversiune, etc”, așa că nu este de mirare că tânărul Cioloș a fost desemnat s-o păzească pe Doina Cornea.

”În 1988 tânărul „trupet” al Securității, Dacian Cioloș păzea casa Doinei Cornea, dar și căile de acces – conform unui plan bine stabilit de Direcția Securității Statului – pentru a-i împiedica pe diplomații străini, dar și cetățenii români să ia legătura cu celebra dizidentă. De altfel, de 5 ani își plătea regulat telefonul, dar acesta nu funcționa. Nu e nimic condamnabil că Dacian Cioloș a făcut armata la Securitate, au făcut-o și alții și nu e nimic blamabil în asta. Reprobabil este să-ți cosmetizezi trecutul…Abia acum înțeleg declarația sa: „Având în vedere cât de mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate „demonstra” că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate”, încheie Bichir.

Azi da, mâine ba!

În urmă cu un an, chiar Dacian Cioloș povestește cum, în anul 1988, fiind militar în termen, a fost pus în situaţia, alături de alţi tineri soldaţi, să facă de pază la intrarea pe strada unde Doina Cornea era arestată la domiciliu sau să patruleze pe lângă statuile din oraş unde împrăştia manifeste împotriva regimului.

„Când eram militar în termen la Cluj-Napoca – în 1988 – am fost pus în situaţia, împreună cu alţi tineri soldaţi cu care făceam armata obligatorie, să fac de pază la intrarea pe strada unde Doina Cornea era arestată la domiciliu sau să patrulez pe lângă statuile din oraş unde împrăştia manifeste împotriva regimului. Câteva luni mai târziu am înţeles concret ce presupunea rezistenţa şi determinarea în faţa unui regim care putea însemna teroare pentru cei care îndrăzneau să gândească altfel, să gândească liber. (…)

Azi, după aproape 30 de ani de când românii şi-au câştigat libertatea şi datorită luptei zilnice cu regimul a unor oameni precum Doina Cornea, realizez că încă sunt marcat de acel moment şi îl împărtăşesc pentru cei tineri care trebuie să înţeleagă că un stat totalitar nu îţi dă opţiuni”,  a scris Dacian Cioloș la moartea disidentei.

Totuși, așa cum ne-a obișnuit, uneori, fostul premier dă dovadă că suferă de amnezie. După declarațiile făcute de teologul Cristian Bădiliță, potrivit cărora liderul PLUS ar fi făcut stagiul militar în cadrul unui serviciu de informații, Dacian Cioloș a fost întrebat  în cadrul unei conferințe de presă despre această perioadă din viața lui.

”Armata am făcut-o la Cluj, dar nu îmi mai aduc aminte la ce unitate am făcut stagiul militar. Referitor la informațiile potrivit cărora aș face parte din cadrul unui serviciu de informații, voi răspunde la întrebări doar celor care îmi vor demonstra, printr-o declarație scrisă, că nu fac ei parte din cadrul unui serviciu de acest fel”, a spus Dacian Cioloș pentru reporterul Gazeta de Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here