Clujenii pot, începând de astăzi, să cumpere biletele pentru transportul comun cu un SMS.
“Dacă nu v-ați cumpărat bilet sau l-ați uitat acasă, vă puteți cumpăra biletul prin telefon prin trimiterea unui SMS la numărul 7478. După plata locului de parcare prin SMS și biletele de transport în comun se pot cumpăra prin SMS. Teama că nu mai găsești un ghișeu deschis sau că nu ai banii potriviți la tine dispar de astăzi pentru că îți poți cumpăra biletul prin SMS. Este o metodă modernă și civilizată”, a declarat primarul Emil Boc.
Liviu Neag, directorul Companiei de Transport Public Cluj a declarat că acesta este un pas către proiectul de ticketing care va fi finalizat în toamnă. “Avantajele acestui sistem sunt mai multe: călătorul nu mai trebuie să umble cu bani la el, contravaloarea biletului se plătește în factura telefonică de pe luna următoare și nu mai trebuie să meargă la casa de bilete”, a afirmat Neag.
Tarifele pentru biletele prin SMS sunt următoarele:
În urban: o călătorie pe o linie: 0,5 euro, valabil 45 minute
Pe toate liniile, în urban: 0,9 euro, valabil 60 minute
Abonament pe 24 ore, pe toate liniile, în urban: 2,6 euro
În zona urbană plus comunele din vecinătatea orașului:
Toate liniile, bilet valabil 40 minute sau mai corect spus o călătorie: 0,9 euro
Toate liniile, bilet valabil 60 minute sau mai corect spus o călătorie dus întors: 1,35 euro
Toate liniile, bilet valabil o oră și 20 minute: 1,8 euro
Abonament pe 24 ore pe toate liniile, în zona metropolitană: 4 euro
Cum se procedează
Reprezentanții CTP Cluj au precizat că pentru cumpărarea unui bilet prin această metodă, se trimite SMS la 7478 și în conținut trebuie introduse codurile alocate fiecărui tip de bilet. Codurile vor fi afișate în autobuze, la casele de bilete și pe site-ul companiei. Fiecărui tip de bilet îi corespunde o literă sau o literă și un număr. Dreptul de călătorie este valabil din momentul în care a primit mesajul de confirmare. Biletul se poate cumpăra imediat după ce călătorul a urcat în autobuz, dar nu să aștepte 10 minute și abia apoi să cumpere biletul. De asemenea, dacă se depășește timpul valabil precizat în SMS nu se consideră contravenție.
Din contravaloarea acestei sume, CTP Cluj încasează doar tariful propriu zis al biletului, adică 2 lei pentru un bilet cu o călătorie. Surplusul se plătește operatorului de telefonie mobilă și firmei care a scris softul cu ajutorul căruia se poate face plata prin SMS. Imediat, călătorul primește un mesaj de confirmare în care i se spune până la ce oră este valabil biletul și care este codul care dovedește că a cumpărat acel bilet. În momentul în care un controlor îi solicită biletul, trebuie să arate mesajul cu codul respectiv.
Cam confuz.
Intai, nu se precizeaza daca sumele alea sunt cu TVA sau fara. Pentru ca 0,5 euro+TVA e cam mult entru o calatorie.
In al doilea rand, daca mergi cu o linie care traverseaza orasul (de exemplu de la IRA pana in capatul Manasturului) sunt toate sansele ca calatoria sa depaseasca 45 min.
Nu e clar ce inseamna o linie sau toate liniile.. Cum stie controlorul ca tu ai schimbat sau nu linia? Daca mergi din Cipariu pana in Baciu calatoria dureaza mai putin de 45 min si trebuie sa schimbi 2 linii. Dar poti plati bilet pe o linie pentru ca controlorul nu are de unde sastie ca ai schimbat linia.
O sa fie o mare bulibaseala. Trimiti SMS numai cand vezi controlul. Sau poate esti om cinstit, dar SMSul raspuns intarzie sa vina, le poate pica sistemul… se intampla. Sau poate gresesti codul si esti tarifat aiurea. Va fi interesant si pentru controlori. Daca-s 10 oameni cu bilet electronic, o a le trebuiasca un sfert de ora sa le verifice codurile. In plus va trebui sa ai facultate si telefon cu net ca sa poti fi controlor.
GOE, esti prost ?? Prostule !!