Ne pregătim de cea mai urâtă campanie electorală din ultimii 20 de ani. Anul acesta se poate câştiga tot sau se poate pierde aproape tot de către toţi participanţii majori la alegeri.

Să luăm la rând primele alegeri, cele pentru Parlamentul European. Niciodată până acum aceste alegeri nu au stârnit mari pasiuni decât pentru cei ce se aflau pe poziţii eligibile care le asigură potrivit normelor europene o sumă de aproximativ un milion de euro net pentru fiecare parlamentar şi o pensie îndestulătoare de câteva mii de euro ca asigurare pentru o bătrâneţe liniştită. Şi asta în cazul obţinerii unui singur mandat de europarlamentar la care se mai adaugă şi imunitatea care este mult mai cuprinzătoare în ciuda tuturor dezinformărilor decât cea a unui parlamentar autohton.

Acum PSD-ul trebuie să demonstreze în frunte cu mult hulitul preşedinte Liviu Dragnea că şi-a păstrat uriaşa popularitate cu care a câştigat alegerile în 2016 în ciuda tonelor de lături varsate în capul pesediştilor de către Securitate, opoziţie şi presa ticăloasă aservită lor in ultimii doi ani. Cred că în linii mari obiectivul pe care şi-l propune PSD-ul de a obţine un scor apropiat celui obţinut în 2016 va fi atins. Din mai multe motive: creşterea pensiilor, creşterea salariilor bugetarilor în general şi cea a salariilor dascălilor şi medicilor în special. În plus, creşterea PIB-ului a fost susţinută în aceşti ultimi doi ani de când PSD-ul conduce alături de ALDE România, bunăstare care se vede nu numai în buzunarele bugetarilor (chiar exagerat), ci la nivelul întregii societăţi.

Pentru prima dată în istoria modernă un român în medie a cumpărat mai multe bunuri într-un an decât un ungur sau un croat şi asta în condiţiile în care PIB/locuitor din Croaţia şi Ungaria este superior celui din România.

În plus PSD-ul are cea mai mare reţea de primari, şefi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni care sunt prezenţi pe tot teritoriul României şi care ştiu şi pot să se mobilizeze.

De cealaltă parte a baricadei, PNL-ul este istovit de lupta dintre fostele fracţiuni provenite din cele două partide PDL şi PNL pe de o parte, iar ceea ce este mai grav, baza partidului cea formată din primarii şi consilierii locali este excedată de presiunile şi dosarele penale făcute de DNA, dosare multe dintre ele inventate de către odioşii procurori DNA doar pentru a-şi justifica salariile uriaşe şi privilegiile pe care le-au dobândit de “mici dumnezei”.

Nimeni din conducerea PNL nu i-a apărat, iar PNL se comportă ca un partid jalnic acaparat la vârf în întregime de către Securitate şi al cărui mesaj, la nivelul parlamentar al PNL şi la vârful acestuia, se poate traduce prin sloganul afişat în stradă “DNA să vină să vă ia!”. Acesta este şi motivul pentru care în ultima vreme foarte mulţi membri PNL au trecut la ALDE care are toate şansele să se întărească şi să depăşească bariera morţii – fatidicul procent de 5% pentru a putea să şi respire, dar să poată şi pretinde o felie mai mare din “plăcinta” guvernării. S-a ajuns chiar ca organizaţii întregi PNL să migreze la ALDE ceea ce a dus la desfiinţarea lor şi la reînfiinţarea unora noi cum este cazul fostei organizaţii PNL Mureş. Părerea mea este că alegerile europarlamentare vor aduce, de aceea, un scor catastrofal pentru PNL şi o creştere moderată faţă de 2016 a formaţiunii lui Călin Popescu Tăriceanu.

Dar ce se întâmplă cu formaţiunile create în laboratoarele Securităţii: USR şi PLUS.

În primul rând nu cred că USR va merge la europarlamentare pe o listă comună cu partidul inexistent PLUS. USR, de bine de rău, are câţiva parlamentari, ceva consilieri locali si o anumită prezenţă în teritoriu. Dar USR are un electorat volatil şi toată ţigănia şi agresivitatea de care a dat dovadă în Parlament şi în presă sau pe stradă nu cred că le-a crescut popularitatea. Electoratul lor urban, educat este și foarte influenţabil şi foarte leneş. Nu ştiu câţi se vor mobiliza să meargă la vot când nimic fundamental nu poate să se schimbe pentru ei – adică pentru alegători – nu pentru cei de pe liste care sunt pe poziţii eligibile dar sunt foarte puţini. Aşa încât “plăcinta” fiind mică, USR n-are de ce să o împartă cu inexistentul partid PLUS care în afară de mincinosul Dacian “Cioleu” Cioloş cu unchiul său generalul Virgil Ardelean şi generalul șomer Florian Coldea n-are nimic să ofere. Nici parlamentari, nici aleşi, nici organizaţii, nici membrii. Aşa că soarta lui Cioloş mi se pare pecetluită, PLUS singur nu are nici o şansă să intre în Parlamentul European. Doar dacă cei doi generali vor obliga USR să-l ia în cârcă pe nevolnicul din Pericei o să-i mai vedem mutra lui în politica românească. Sper să nu fie cazul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.