Dan Gorgan

La începutul săptămânii, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a decis să interzică firmelor cu acțiuni la purtător, care nu declară adevărații acționari, să participe la licitațiile publice. În județul Cluj sunt 9 societăți comerciale care înregistrează acțiuni la purtător. Una dintre societățile conectate la afacerile Deltamed, companie patronată de Dan Gorgan,  este Pro RSQ din Iași. Societatea, care în acte este controlată de angajați Deltamed, înregistrează acțiuni la purtători și a câștigat aproximativ 15 milioane de lei de pe urma licitațiilor publice câștigate în domeniul medical.

La sfârșitul lunii trecute, Camera Deputaților, în calitate de for decizional a decis să interzică firmelor cu acțiuni la purtător, care nu își declară adevărații beneficiari, să mai participe la licitațiile publice. „În vederea respectării principiilor transparenței și tratamentului egal, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita, iar operatorul economic are obligația de a comunica datele de identificare a deținătorilor/beneficiarilor reali ai acțiunilor la purtător, în situația în care forma de organizare a operatorului economic ofertant/candidat, terț susținător sau subcontractant la procedură este de societate pe acțiuni, cu capital social reprezentat prin acțiuni la purtător”, este una din prevederi. De asemenea, textul legislativ mai specifică și faptul că „reprezentantul legal al operatorului economic depune o declarație pe propria răspundere cu privire la deținătorii/beneficiarii reali ai acțiunilor la purtător, sub sancțiunile prevăzute de art.326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările. (…) Autoritatea contractantă este obligată să excludă din procedura de atribuire orice operator economic, organizat ca societate pe acțiuni, al cărui capital social este reprezentat prin acțiuni la purtător și care nu face dovada identității deținătorilor/beneficiarilor reali ai acțiunilor la purtător”, mai spune legea.

Firma cu acțiuni la purtător din ”suveica” patronilor Deltamed a câștigat 15 milioane de lei de pe urma licitațiilor publice

În ”suveica” companiei Deltamed se înscrie, cel puțin, o societate cu acțiuni la purtător. Este vorba de firma Pro RSQ, care inițial a fost înființată în Cluj Napoca și, ulterior, a fost mutată la Iași. Firma Compania este patronată MARINCA DORU BOGDAN și Nistor Mihai Dorin, doi angajați sau foști angajați de-ai Deltamed. 

De asemenea, administratorul societății Pro RSQ este Gavrilă Georgeta Daniela, care mai are și calitatea de acționar și administrator la SC Deltamed, firma patronată de Dan Gorgan. 

Despre Deltamed, toată lumea știe că este una dintre cele mai mari firme din România care se ocupă de furnizarea de echipamente medicale și autoutilitare de intervenție.  De altfel, Pro RSQ SA are deschis un punct de lucru la adresa Gilau, Ferma 8, Hala 24, jud. Cluj, adică unde își are sediul și societatea Deltamed.

Societatea a câștigat de pe urma licitațiilor publice aproximativ 15 milioane de lei.

Spre exemplu, SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ „PIUS BRINZEU” TIMIȘOARA a încheiat un contract pentru furnizarea de materiale sanitare în valoare de 2.479.723, în situația în care estimarea inițială a contractului a fost de peste 5,5 milioane de lei (!), iar SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ SF. APOSTOL ANDREI din Constanța a încheiat un acord cadru pentru achiziția de sisteme ”tubulatură ventilație artificială compatibilă cu dispozitivele de ventilație MEDUMAT” în valoare de 1.094.580 de lei.

De asemenea, patronii Deltamed au mai câștigat licitații publice prin intermediul firmei DG Diagnostics SRL în valoare de aproape 6 milioane de lei. Această companie este administrată de Gorgan Margareta Gina, care este și acționar majoritar alături de  Sbircea Gabriela și

 Gorgan Vasile Dan, cel din urmă fiind patronul Deltamed.

Off-shore-urile mioritice

Firmele cu acțiuni la purtător au un statut ingrat pentru că nu se poate verifica cine este adevăratul proprietar al acestui tip de societăți comerciale. Unul dintre exemplele cele mai elocvente ale societăților cu acțiuni la purtător este Tel Drum, firma prin care Liviu Dragnea a câștigat sute de contracte publice. USR a inițiat un proiect de lege prin care se interzicea acestor firme să participe la licitațiile publice, dar el a fost respins. Potrivit textului legislativ, se interzice atribuirea prin procedură simplificată a contractelor de achiziţie publică/acordurilor-cadru către operatorii economici emitenţi de acţiuni la purtător sau de alte titluri de participare la purtător, precum şi participarea la concursurile de soluţii prin aplicarea unor proceduri simplificate a operatorilor economici emitenţi de acţiuni la purtător sau de alte titluri de participare la purtător.

Un alt proiect de lege depus de PNL prevede că autoritatea contractantă are dreptul de a solicita, iar ofertantul obligația de a prezenta deținătorul sau beneficiarul acțiunilor la purtător, în cazul în care societatea respectivă sau chiar subcontractanți ai săi sunt organizați ca societăți pe acțiuni și cu capital social reprezentant prin acțiuni la purtător. Proiectul se află încă în dezbatere de doi ani. 

Societăți comerciale anonime sunt, în general, cei mai activi câștigători ai procedurilor de achiziție publică. Cele mai recente date disponibile ne evidențiază faptul că, deși par puține, cele aproximativ 360 de societăți comerciale existente în România cu acțiuni la purtător au câștigat contracte la nivelul zecilor de miliarde de euro, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Afaceri marca Deltamed

Firma Deltamed este patronată de  GORGAN VASILE DAN (acționar majoritar), TOPARCEAN RAZVAN ADRIAN, GAVRILA GEORGETA DANIELA, OSAN DAN IOAN și OSAN GEORGE MIHAI. Administratorii firmei sunt Topârcean și Gavrilă. Potrivit Ministerul de finanțe, în 2018 compania a avut o cifră de afaceri de peste 156 de milioane de lei și un profit de 12,4 milioane de lei la aproape 50 de angajați.

Pentru același an fiscal, PRO RSQ SA a avut o cifră de afaceri de 800.000 de lei, a declarat pierderi de 35.000 de lei și 4 angajați.

Firmele cu acțiuni la purtător din Cluj

ANODIN ASSETS S.A.Cluj
ALIANŢA ASSETS S.A.Cluj
MBB COMIND S.A.Cluj
ACHIO INVEST S.A.Cluj
INWEST IMW S.A.Cluj
TBT RO SACluj
HCT TRONIC S.A.Cluj
NOVO MANAGEMENT S.A.Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here