Acuzaţia cu privire la faptul că inculpatul Rareş Pop a intervenit ilegal în favoarea unei şcoli din Bistra, judeţul Alba ce a fost amendată de inspectorul ISCTR, Corodea a fost demontată în instanţă prin declaraţia fostului prefect Gheorghe Feneşer.

 

Lista de martori audiaţi la ultimul termen din dosarul fostului şef ISCTR IT 4, Rareş Pop, a cuprins trei persoane, chemate de apărarea acestuia pentru a vorbi despre mai multe acuzaţii din rechizitoriu. Astfel că, luna aceasta au fost audiați afaceristul Ioan Bene și fostul prefect al județului Alba, Feneșer Gheroghe.

 

Fostul prefect de Alba vorbește despre amenda ilegală de la Bistra

În speță, cei de la DNA l-au acuzat pe Pop că ar fi intervenit împotriva unui inspector ISCTR aflat în subordinea sa, deoarece cel din urmă a aplicat o amendă ”deranjantă”. În realitate, chemat în fața instanței, prefectul de Alba, aflat atunci în funcție, relatează cum au decurs lucrurile.

„În primăvara anului 2014, într-o seară, m-a sunat directoarea școlii din Bistra, județul Alba, care mi-a comunicat că inspectorii ISCTR au sancționat școala cu o sumă foarte mare, pentru faptul că aveau în dotare o autoutilitară, marca ARO, pe care o foloseau la transportul copiilor și care nu avea tahograf.

În speță e vorba de un vehicul proiectat în scopul menționat și vechi de aproape 30 de ani. Sancțiunea consta în amendă pentru lipsa acelui tahograf. M-au surprins cele relatate de doamna director, pentru că nu cu mult timp în urmă, fiind atunci prefect de Alba, am fost în vizită la acea școală și personal le-am lăsat 500 lei pentru ca școala să își cumpere lemne, deoarece nu avea fonduri proprii.

Am vorbit cu șeful ISCTR București pentru a vedea dacă sancțiunea era corectă. Acesta mi-a spus că nu și mi-a spus să iau legătura cu Pop, șeful IT 4.

Menționez că nu îl cunoșteam pe Pop și că atunci l-am sunat pentru prima dată. Astfel că i-am relatat cele întâmplate, iar el mi-a spus că nu trebuia școala să fie sancționată pentru lipsa acelui tahograf, deoarece exista o directivă europeană ce zicea că școlile nu trebuie trase la răspundere. Menționez și că Pop mi-a spus că nu era nevoie de tahograf, pentru că acel Aro parcurgea zilnic 20 de km și nu peste 100, cum prevedea legea ce impune montarea tahografului pe vehiculul de transport” a precizat Gheorghe Feneșer.

În continuare, fostul prefect a explicat judecătoarei Nora Boiciuc că Rareș Pop nu a fost singurul pe care l-a consultat: „Cei de la Rutieră Alba mi-au comunicat că pe acea autoutilitară nu se putea monta un tahograf pentru că era prea veche. Același lucru mi-a fost confirmat și de către RAR”.

 

Prefectul a cerut schimbarea lui Corodea pe bună dreptate

Astfel că, Feneșer l-a chemat în birou pe  Călin Corodea, seful ISCTR Alba, el fiind inspectorul ce a întocmit procesul verbal, comunicându-i că, dacă îi permite legea, să anuleze sancțiunea deoarece a fost întocmită greșit și ilegal.

Însă, inspectorul Corodea a refuzat, susținând că și-a făcut datoria conform legii, lucru care l-a iritat pe Feneșer, în vreme ce el cunoștea că au existat o mulțime de plângeri cu privire la faptul că inspectorii ISCTR din Alba omit să sancționeze adevărații infractori ce transportau peste limita legală materiale de la o carieră din județ, distrugând drumurile.

„Văzând poziția inspectorului Călin Corodea”, l-am contactat pe Pop pentru a-i solicitat revocarea din funcție a sus-numitului inspector, având în vedere că eram nemulțumit de întreaga activitate a ISCTR Alba, instituție a cărei angajați nu își respectau datoriile de serviciu . Spre exemplu, basculele ce transportau marfă de la Cariera de Piatră din Alba, peste limita impusă, deși existau sesizări la adresa lor, nu erau sancționate, dar școala Bistra a putut fi controlată!

Rareș Pop mi-a spus că nu ține de el revocarea lui Călin Corodea, ci de directorul ISCTR București. Astfel că, am făcut o sesizare la Ministerul Transporturilor, condus atunci probabil de Dan Șova, în care am relatat cele întâmplate și am solicitat ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple” a mai relatat fostul prefect.

Gheorghe Feneser

Instanța de la ALBA a făcut dreptate

În 6 noiembrie 2015, Şcoala Gimnazială ” Nicodim Ganea” din comuna Bistra a câștigat împotriva ISCTR.

Principalele acuzații aduse în dosarul lui Rareș Pop constau în șantaj deoarece acesta a cerut ca Şcoala Gimnazială ” Nicodim Ganea” să nu fie amedată iar DNA l-a acuzat de șantaj, ulterior fiind închis pentru 6 luni. Săptămâna aceasta Tribunalul Alba a dat câștig de cauză celor spuse de el.

„Eu am spus nu trebuia amendată școala pentru că exista lege în regulamentul european ce prevedea că în cazul transportului necomercial, în scop umanitar,(ei duceau copii la școala) nu trebuiau aplicate sancțiuni. După șase luni de zile pe care le-am petrecut în închisoare și având în vedere faptul că întotdeauna am susținut că școala a fost amendată ilegal, nu pot decât să mă bucur, dar răul deja s-a întâmplat. Instanța mi-a dat dreptate. Cu siguranță acest lucru va întări foarte mult  demonstrarea nevinovăției mele în dosarul care se află pe rol ” a declarat atunci, Rareș POP.

ioan bene

Relația Bene-Pop fals prezentată în rechizitoriu

Bene la cunoscut pe Pop în arest la o partidă de tenis de masă Afaceristul Bene apare în rechizitoriu ca fiind cel cu firma a căror angajați erau păsuiți de inspectorii ISCTR datorită prieteniei dintre el și Rareș Pop, la vremea aceea, inspector șef.

Anchetatorii s-au bazat pe declarația martorului Călin Șerbu, un angajat al ISCTR Cluj, care susținea că Rareș Pop  i-a cerut să ”protejeze de sancțiuni” mașinile SC Ben Ben SRL.

„Martorul Șerbu Călin Ioan, inspector ISCTR Cluj arată că inculpații Pop și Crișan i-au solicitat încă din anul 2012, de la preluarea funcțiilor de conducere, să nu aplice sancțiuni societății Ben Ben SRL Cluj, aparținând numitului Ioan Bene” se arată în rechizitoriul DNA.

Însă, chemat în fața instanței, Bene a explicat că nu avea cum să efectueze transporturi cu mașinile de la Ben Ben, pentru că societatea era deja în faliment.

„Sunt asociat al Ben Ben SA, societate care se afla în insolvență încă din 2007, mai exact luna mai a acelui an. În prezent aceasta este în faliment. Obiectul de activitate al acesteia era transportul de bunuri și nu persoane. Precizez că în 2012-2014(perioada în care Pop a fost șef al ISCTR IT 4) societatea nu avea activitate, întrucât din 2012 a intrat în faliment. De asemenea nu mai exista nici licență de transport, repet, dat fiind faptul că nu mai exista activitate. La ISCTR nu am intervenit niciodată și nici la Rareș Pop. Necunoscând-ul pe inculpatul Pop, nu aveam cum să apelez la el sau la alt angajat ISCTR. Nu am fost niciodată la sediul lor și nici nu cunoșteam unde era situat”, a declarat afaceristul Ioan Bene.

Rareș Pop continuă lupta în instanță, toamna aceasta, judecătoarea Boiciuc stabilind următorul termen în luna septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.