O vorbă din bătrâni spune că peştele de la cap se împute, dar se curăţă de la coadă. Un adevăr care nu mai are nevoie de nicio demonstraţie vis-a-vis de situaţia din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a permis o evadare spectaculoasă prin simplitatea ei. Au căzut de fazan doi "Acari Păun", care, după cum se derulează faptele, vor plăti şi pentru ceea ce nu sunt vinovaţi.

"Gazeta de Bistriţa" este în măsură să reconstituie faptele aşa cum s-au petrecut ele în realitate, atât momentul evadării, dar şi unele evenimente care au precedat evenimentul.

Dezinformarea opinirei publice

Constatarea dispariţiei lui Gheorghe Frunzilă a creat panică în rândul celor însărcinaţi cu paza arestaţilor, a personalului din serviciul de zi, dar mai ales la nivelul conducerii IPJ BN. Situaţia s-a datorat şi lipsei unui set de proceduri care ar fi trebuit urmate cu ocazia producerii unui asemenea eveniment.

Conducerea IPJ fiind indusă în eroare de către gardieni, în primele momente ale cercetării dispariţiei deţinutului Gheorghe Frunzilă, gafele la nivelul comenzii s-au ţinut lanţ. De la bun început presa a fost considerată un "inamic" şi, în loc să se meargă pe o informare corectă a acesteia şi implicit a opiniei publice, s-a preferat dezinformarea şi furnizarea unor frânturi de informaţii, care la un moment s-au întors ca un bumerang împotriva celor care le-au pus în circulaţie. Şi până la această dată rămân pete gri în toată povestea, iar una dintre acestea este cea legată de faptul că un infractor condamnat la 17 ani de închisoare şi considerat extrem de periculos, având în vedere antecedentele acestuia, a fost ţinut în arestul preventiv al poliţiei.

Filmul evadării

Indiscutabil, Gheorghe Frunzilă este un tip cu un grad de inteligenţă peste medie. Lucru demonstrat de faptul că în perioada în care a fost căutat de poliţie, şase luni de zile, acesta a reuşit să scape de urmăritori, ascunzându-se într-o zonă a pădurii Sărăţel. A reuşit să fenteze forţele de ordine pornite în căutarea sa, amenajându-şi adăpost într-un copac, practic o cameră perfect camuflată, la o înălţime de circa 4-5 metri. Locul respectiv a fost atât de bine mascat, încât în mai multe situaţii, patrulele de poliţie şi de jandarmi trimise în căutarea lui Frunzilă au trecut senine pe sub copacul în care acesta îşi avea amenajat culcuşul. Pentru a deruta pe urmăritori, bărbatul şi-a confecţionat o scară mobilă, pe care o ridica în adăpost, după ce revenea la locul de odihnă. A povestit aceste lucruri unor colegi de celulă şi se distra pe seama lipsei de profesionalism a celor trimişi în căutarea lui. De multe ori, Gheorghe Frunzilă se uita de la o înălţime de câţiva metri la urmăritorii care au trecut de zeci de ori pe sub adăpostul lui. În cele din urmă s-a săturat de acest joc de-a şoarecele şi pisica şi s-a lăsat capturat de poliţie. Aceste fapte trebuiau consemnate şi cunoscute în dosarul celui în cauză. Dar se pare că nimeni nu a citit acest referiri legate de abilitatea acestuia. După ce a fost prins, Gheorghe Frunzilă a fost condamnat la 17 ani de puşcărie.

Transferat pentru „afaceri judiciare”

"Gazeta de Bistriţa" este pe cale să vă dezvăluie motivul pentru care Gheorghe Frunzilă a fost transferat, în mod cu totul ilegal, în arestul IPJ BN.
În anul 2000, ministrul de interne de la vremea respectivă a emis un ordin, valabil şi astăzi, prin care se stipula că nicio persoană condamnată definitiv, cazul lui Gheorghe Frunzilă, nu putea fi transferată, indiferent de motivaţie, în cadrul unui arest preventiv. Fără nicio motivaţie şi susţinere legală, printr-o cerere a şefului IPJ BN, Ioan Bodescu, la sugestia şefului Serviciului de Investigaţii Criminale, Aurel Grama, deţinutul Gheorghe Frunzilă a fost transferat din cadrul Penitenciarului Bistriţa, în arestul IPJ BN. Acestă cerere neobişnuită era motivată de faptul că Gheorghe Frunzilă ar fi furnizat anumite informaţii care ar fi ajutat la clarificarea unei crime comise în localitatea Albeşti.

 
Posibil ca aceasta să fie explicaţia furnizată de comanda IPJ BN, că deţinutul Gheorghe Frunzilă a fost "detaşat" în arestul IPJ BN pentru "afaceri judiciare". De ce acesta după rezolvarea crimei de la Albeşti nu a fost trimis înapoi în pentinciar? Numai conducerea IPJ BN poate da un răspuns la această întrebare. Posibil ca, Gheorghe Frunzilă, dovedind reale calităţi de "sifonar", a fost folosit în continuare pentru spionarea colegilor de celulă sau a fost recompensat pentru ajutorul dat în clarificarea crimei din Albeşti. De vină pentru evadarea acestuia nu sunt numai cei doi gardieni. Ei sunt doar "acarii Păun" şi probabil vor plăti pentru lipsa lor de profesionalism, dar şi pentru ce nu au făcut. Zicala populară "peştele se împute de la cap, dar se curăţă de la coadă" este mai valabilă ca niciodată.
Scenariul dispariţiei lui Gheorghe Frunzilă a fost pus la cale de acesta cu mai multe săptămâni înainte. Cu o inteligenţă peste medie, acesta şi-a pus din timp la cale ideea de a evada din arestul IPJ BN. Probabil, pentru el, cel mai greu pas din acest diabolic scenariu a fost determinarea unor factori de decizie din cadrul IPJ BN de a fi transferat în cadrul arestului poliţiei judeţene. Şi după cum s-a văzut a reuşit.

A făcut „ochi dulci” gardienilor

Cei 17 ani de puşcărie îl fac periculos pe Gheorghe Frunzilă, conform oricărei legislaţii dintr-un stat al Uniuniii Europene. Pe căi neştiute acesta a reuşit transferul în cadrul arestului IPJ BN, s-a făcut util comenzii instituţiei. Ulterior acesta, printr-o activitate perusasivă, pas cu pas, s-a făcut plăcut şi util gardienilor de la arestul IPJ BN, oferindu-se să le rezolve mici probleme, precum ducerea gunoiului la tomberonul din curte, activităţi de curăţenie etc. Unii l-au respins, bănuind poate intenţiile acestuia. În ultimele săptămâni, Frunzilă a intrat în graţiile unui agent de poliţie, gardian la arestul IPJ BN, I. M. Iniţial, Gheorghe Frunzilă şi-a oferit serviciile unui alt agent de poliţie, că doreşte să ducă gunoiul la container, noaptea, dar s-a lovit de refuzul ferm al acestuia. Agentul în cauză i-a replicat că el are un copil de crescut şi că nu-şi riscă libertatea şi cariera. Intrând în graţiile agentului I.M, gardian la arestul IPJ BN, Gheorghe Frunzilă a cultivat relaţia cu acesta. De mai multe ori s-a oferit să-i ducă acestuia un recipient conţinând resturi alimentare provenite din mâncarea oferită celor arestaţi, la maşina acestuia, parcată înafara sediului IPJ BN, în apropierea accesului auto in inspectorat.

 
Luni, 1 Decembrie 2008, urmând acelaşi scenariu, Gheorghe Frunzilă, în compania agentului de poliţie I.M, gardian la arestul IPJ BN, a ieşit din sediul IPJ BN să ducă la maşina acestuia un recipient ce conţinea resturi alimentare. Agentul de poliţie a deschis poarta cu o cartelă de acces din dotare şi i-a permis lui Gheorghe Frunzilă să iasă din sediul IPJ BN, cu "misiunea" de a duce găleata respectivă la maşină. Deţinutul avea totul calculat la secundă. Durata cât poarta rămâne deschisă este de circa 20 de secunde, timp în care
acesta trebuia să ducă găleata respectivă şi să reintre în sediu. Frunzilă a întârziat premeditat, uşa de acces automată s-a închis, iar agentul de poliţie nu a mai avut un control vizual direct asupra deţinutului.
 
După cele câteva secunde care au durat până când a reuşit să redeschidă uşa de acces, agentul a constatat că Gheorghe Frunzilă dispăruse. Momentele care au urmat au fost fatale. Agentul I.M a intrat în panică, l-a anunţat pe colegul lui, iar împreună au încercat să dea de urma evadatului. Dar Gheorghe Frunzilă era de negăsit. Au mai trecut alte clipe preţioase, vitale pentru descoperirea fugarului. Cei doi agenţi de poliţie au încercat să se pună de acord asupra unei variante de raportare în legătură cu dispariţia lui Gheorghe Frunzilă. Practic tot episodul evadării lui Gheorghe Frunzilă a fost înregistrat de o cameră video de supraveghere a acesului auto în sediul IPJ BN. Dar cui a folosit? Nimănui.
Cineva trebuia să se mai uite şi la monitorul camerei de înregistrare. Timpul a lucrat în favoarea evadatului. Raportarea evenimetului la ofiţerul de serviciu de la IPJ BN, raportul acestuia la un oficial al instituţiei, au dus la pierderea unor minute serioase. În final, s-a constatat că nu există proceduri pentru cei aflaţi în serviciul de zi pentru a şti cum să acţioneze în cazul unui asemenea eveniment. Gheorghe Frunzilă s-a topit în ceaţă. Şi de atunci este de negăsit.
Opinia publică trebuie să mai cunoască faptul că asupra unor persoane aflate temporar în detenţie, în afara unor măsuri fizice de pază şi securitate, celule, gratii, camere de supraveghere video, gardieni, se mai aplică şi unele măsuri mai speciale, catalogate sub o denumire mai specială – informativ-operative. Dar în cazul lui Gheorghe Frunzilă, nimic nu a funcţionat şi nimic nu s-a aplicat pentru a preveni evadarea acestuia. Ameninţările sale cu moartea la adresa unor rude nu mai erau o necunoscută. Ştiau şi gardienii şi colegii de celulă. Dar nimeni nu a luat nicio măsură, totul a dus lin şi inconştient la înlesnirea evadării lui Frunzilă. Când va fi capturat, deocamdată nimeni nu ştie.

MIHNEA ROSENBERG

1 COMENTARIU

  1. La citi ani de puscarie avea acest FRUNZA nici dzeu nu-l mai credea.Sau gasit acesti gardieni corupti sa-l creada.La valoarea lui acest detinut cu ani grei de detentie era un om de-al lor un sifonar si un pericol si pt colocatarii penitenciarului/arestului.Aceasta cirtita plateste polite celor mai mari pt care ,,a muncit,,dindu-le informatii si facindu-le servicii.De unde stim ca bidonul era de fapt cu resturi de mincare si nu alceva.Bunaoara putea fii si mincare buna.Se cunosc cazuri ca detinutii nu beneficiaza de hrana alocata legal pt ca cadrele fac burta mare unde mai pui ca-si hranesc familia si animale din gospodarii.De ,,platit ,,v-or plati cei miculuti adica gardienii.NU SE POATE ce pot citi de departe…Asta e tara mea ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.